Foto: AFP/Scanpix

Četrkārtējais olimpiskais čempions skriešanā Mo Farahs no Lielbritānijas un trīskārtējā Eiropas čempione augstlēkšanā, kā arī olimpiskā čempione Ruta Beitija no Spānijas nedēļas nogalē tika atzīti par 2016. gada Eiropas labākajiem vieglatlētiem.

Farahs augustā Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs triumfēja 5000 un 10 000 metru distancēs, atkārtojot pirms četriem gadiem Londonā gūtos panākumus, savukārt Beitija šogad trešo reizi triumfēja Eiropas čempionātā, kas jūlijā notika Amsterdamā.

Farahs ir pirmais vieglatlēts, kurš par gada labāko Eiropā atzīts trešo reizi, atkārtojot 2011. un 2012. gadā gūtos panākumus. Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs viņš kļuva vien par otro skrējēju, kurš 5000 un 10 000 metru distancēs uzvarējis divās olimpiskajās spēlēs pēc kārtas, atkārtojot leģendārā soma Lasses Virena savulaik iespēto.

Zīmīgi, ka šogad Farahs bija ātrākais eiropietis uzreiz piecās distancēs, jo labākos rezultātus uzrādīja ne tikai savās kroņa distancēs, bet arī 1500, 3000 metru distancē un pusmaratonā.

Savukārt 37 gadus vecā Beitija pierādīja, ka, par spīti sportam cienījamajam vecumam, viņa ir spējīga konkurēt ar gados krietni jaunākām augstlēcējām. Interesanti, ka Beitija 2012. gadā paziņoja par sportistes karjeras beigām, tomēr pēc tam atgriezās sacensību apritē, augustā kļūstot par visu laiku vecāko olimpisko čempioni lēkšanas disciplīnās. Savukārt Eiropas čempionātā viņa triumfēja jau trešo reizi pēc kārtas.

Tikmēr par aizejošā gada Eiropas vieglatlētikas uzlecošajām zvaigznēm tika atzīti vācietis Makss Hess un Nafisatu Tiama no Beļģijas.

Hess jūlijā triumfēja Eiropas čempionātā trīssoļlēkšanā, bet Tiama Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs uzvarēja septiņcīņas sacensībās, kur ceturtā palika latviete Laura Ikauniece-Admidiņa.

Eiropas labākos gada vieglatlētus noteica līdzjutēju balsojumā sociālajos tīklos, kur par saviem favorītiem balsis atdeva 200 000 vieglatlētikas cienītāju.

Sākotnēji katrā nominācijā uz labākā godu tika izvēlēti pa desmit atlētiem, bet beigās uz balvu pretendēja pa trīs finālistiem.

Farahs līdzjutēju balsojumā apsteidza olimpisko čempionu šķēpmešanā Tomasu Rēleru no Vācijas un itāļu augstlēcēju Džanmarko Tamberi, tikmēr ar Beitiju uz labākās vieglatlētes godu kā finālistes tika izvirzītas kārtslēcēja Ekaterini Stefanidi no Grieķijas un Polijas vesera metēja Anita Vlodarčika, kuras arī triumfēja Riodežaneiro, piedevām poliete laboja pasaules rekordu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!