Foto: Reuters/Scanpix/LETA
39 gadus vecais Francijas soļotājs Joans Diniss 39 gadu vecumā beidzot piepildījis savu sapni un kļuvis par pasaules čempionu soļošanā – svētdien Londonā viņš triumfēja sacensību garākajā un smagākajā, 50 kilometru distancē.

Distanci Diniss veica trijās stundās, 33 minūtēs un 11 sekundēs, tikai par 38 sekundēm atpaliekot no sev pašam piederošā pasaules rekorda, un kļuva par visu laiku vecāko pasaules čempionu.

Pēdējos metrus līdz finišam pie Bekingemas pils Diniss, kurš ir trīskārtējs Eiropas čempions šajā distancē, jau veica uzvarētāja noskaņojumā, pa ceļam paņemot Francijas karogu.

"Ir tik jauka svētdienas pēcpusdiena, un lēmumi nekad nav jāpieņem ar karstu galvu," jautāts par nākotnes plāniem, pēc finiša teica Diniss. "Man joprojām nav vēl viena titula, un tas ir olimpiskais čempions. Nebūtu slikti to izcīnīt Tokijā."

Sudraba un bronzas medaļas ieguva divi Japānas sportisti - Hirooki Arai (3:41,17) un Kai Kobajaši (3:41,19), kurus finišā šķīra vien divas sekundes.

Distances laikā tika diskvalificēti astoņi soļotāji, ieskaitot vienu sievieti, – šogad pirmo reizi arī dāmām tika atļauts piedalīties 50 km soļojumā. Līdz tam garākā soļošanas distance sievietēm bija 20 kilometri.

Dāmu konkurencē, kur startēja septiņas soļotājas, pirmo pasaules čempiones titulu ar jaunu pasaules rekordu – četras stundas, piecas minūtes un 56 sekundes – ieguva portugāliete Inese Enrikeša. Arī iepriekšējais pasaules rekords piederēja viņai.

Līdz distances distances vidum Enrikešai uz pēdām mina ķīniete Jiņa Hana, taču vēlāk atpalika un finišēja trīs minūtes aiz uzvarētājas, tomēr uzrādīja jaunu Āzijas rekordu – 4:08,58. Bronzas medaļa vēl vienai Ķīnas soļotājai, Šucjinai Janai (4:20:49).

Līdz finišam tika četras no septiņām startētājām, pēdējais ieskaitītais rezultāts bija amerikānietei Ketlīnai Branetai (4:21,51). Divas sportistes nefinišēja, bet viena, kā jau minējām, tika diskvalificēta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!