Foto: AFP/Scanpix

Latvijas vieglatlēte Aiga Grabuste vēl nav izlēmusi - nākamajā sezonā paliks tāllēkšanas disciplīnā vai atgriezīsies pie septiņcīņas, vēsta Latvijas Vieglatlētikas savienība (LVS).

Grabuste septiņcīņā startēja Londonas olimpiskajās spēlēs, un joprojām viņai šajā disciplīnā pieder dalīts valsts rekords. Tomēr šogad, atgriežoties sacensību apritē pēc dēla piedzimšanas, sportiste startēja tikai tāllēkšanā, turklāt izcēlās ar augstiem rezultātiem, izcīnot piekto vietu Eiropas meistarsacīkstēs.

"No 1.oktobra var pildīt olimpisko normatīvu. Vai nu daudzcīņā jāpilda, vai tāllēkšanā. Vai abos divos," intervijā izteikusies sportiste, paužot nožēlu, ka ziemā aizvadāmā pieccīņa nav olimpiskā normatīva disciplīna un arī pēc Latvijas Olimpiskās vienības (LOV) kritērijiem neskaitās olimpiskais veids, kas medaļas izcīnīšanas gadījumā dod mazāku prēmiju. "Tālums skaitās. Ir jāizvērtē daudzi faktori un prioritātes. Kas ir svarīgāks? Jāskatās, kā uzvedīsies arī veselība. Protams, tagad ir vieglāk, jo mazais ir paaudzies un staigā, un uz treniņnometni varēs braukt brīvāk, visu skatīties un visur iet līdzi."

Kā pauda Grabuste, ja viņa atgriezīsies septiņcīņā, vēlētos, lai varētu veikt vismaz divas sacensības sezonā. "Atgriezties ar 6100-6200 punktiem - nē. Nostabilizējos savā trumpja veidā tāllēkšanā, vasarā skrēju arī sprintu, grūdu lodi. Nekas nav pazudis. Galvenais ir visu apvienot."

"[Nākamajā gadā] mērķis ir pasaules čempionāts. Nav svarīgi, vai tas būs septiņcīņā, vai tāllēkšanā. Tam gatavosimies mērķtiecīgi," stāstīja sportiste. "Zemāk par divpadsmitnieku vietas mani neinteresē. Un arī nevienu citu zemākas vietas neinteresē. Es domāju, ka tāpat ir arī maniem treneriem."

Tomēr Grabuste pauda nožēlu, ka Latvijas galvaspilsētā ziemas sezonā nav vietas, kur trenēties.

"Apstākļi ir katastrofāli. Tajā pašā sporta manēžā Maskavas ielā ir sasmacis gaiss, kopā visi futbolisti, hokejisti un vieglatlēti vienā stūrī," pauda vieglatlēte. "Tērēt naudu, lai brauktu uz nometni Kuldīgā vai kaut kur Igaunijā... Turklāt gribas jau arī mājās gulēt. Manēžā Rīgā ziemā ir drausmīgi auksts. Plus septiņi grādi. Es esmu tāds cilvēks, kam salst līdz kaulam. Pat plus divdesmit grādos man vienmēr līdzi ir ziemas jaka."

"Gribētos jau savas sportistes karjeras laikā tomēr vienu labu sporta halli ziemas treniņiem sagaidīt. Kas ir vieglatlētika? Tas ir pamats visam - hokejam, futbolam, volejbolam," uzsvēra Grabuste.

Kā zināms, 2012.gada Eiropas čempionātā Grabuste ierindojās ceturtajā vietā, par vienu pozīciju piekāpjoties citai latvietei Laurai Ikauniecei. Vēlāk gan diskvalifikāciju saņēma 2012.gada Eiropas čempionātā otro vietu izcīnījusī Ukrainas septiņcīņniece Ludmila Josipenko, kas uz pjedestāla ļāva nokļūt arī Grabustei. Tagad sportiste atzīst, ka medaļu joprojām nav saņēmusi.

"Es pat nezinu, kāda ir tā procedūra. Galvenais jau ir dabūt prēmiju par trešo vietu. Medaļu varu arī pagaidīt," jokojot izteikusies sportiste. "Gada sākumā mums solīja, ka iesniegs pieteikumu prēmijas saņemšanai. Tad jau redzēs, jo parasti izskata gada beigās. Tas nav mazsvarīgi. Īsti prieka nav par to, ka kādu citu diskvalificē un tādā veidā tiek pie augstākas vietas, taču, ja tas nav bijis godīgi. Lodes grūdējs Māris Urtāns arī vēl medaļu nav saņēmis, bet prēmiju viņam izmaksāja. To viņš investēja atpakaļ sevī. Tā arī mēs darīsim - investēsim veselībā un gatavosimies Riodežaneiro."

Karjeras laikā Grabuste kļuvusi par Eiropas čempioni septiņcīņā junioru un U-23 vecuma grupās, bet Londonas olimpiskajās spēlēs viņa traumas dēļ no sacensībām bija spiesta izstāties jau pēc trešās disciplīnas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!