Foto: SIPA/Scanpix/LETA

Dienvidāfrikas republikas skrējēja Kastera Semenja iesniegusi Starptautiskajā Sporta arbitrāžas tiesā (CAS) prasību pret IAAF ieviestajiem noteikumiem par sportistu klasifikāciju, informē CAS.

Runa ir par IAAF ieviestajiem noteikumiem attiecībā uz sportistēm ar "atšķirīgu seksuālo attīstību", kas stāsies spēkā šā gada 1. novembī. Semenja, kura pati ir pārbaudīta par atbilstību savam dzimumam, šos noteikumus uzskata par "prettiesiskiem" un pieprasa tos neieviest.

Pēc uzvaras 2009. gada pasaules čempionātā dzimuma testu rezultāti radīja aizdomas, ka Semenja ir hermafrodīts. Testos viņai tika konstatēts paaugstināts vīrišķā hormona testosterona līmenis, turklāt vieglatlētei ir visnotaļ vīrišķīgs ārējais izskats un miesasbūve. Tika pieļauta iespēja, ka Semenja varētu būt veikusi dzimuma maiņas operāciju.

Tomēr pēc gandrīz gadu ilgas izmeklēšanas un spekulācijām par sportistes dzimumu 2010. gada jūlijā Starptautiskā Vieglatlētikas federācija (IAAF) deva atļauju Semenjai startēt sieviešu sacensībās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!