Foto: AP/Scanpix

Eiropas vieglatlētikas čempionāta trešajā sacensību dienā ceturtdien trīs zelta medaļas izcīnīja Krievijas sportisti.

110 metru barjerskrējienā otrajās Eiropas meistarsacīkstēs pēc kārtas triumfēja Sergejs Šubenkovs, kurš distanci noslēdza pēc 13,19 sekundēm.

Tikmēr nākamie četri sportisti ieskrēja 0,03 sekunžu robežās. Sudrabu ieguva brits Viljams Šērmans, kurš distanci noslēdza pēc 13,27 sekundēm, bet viņam vienu simtdaļu zaudēja francūzis Dimitrijs Baskū.

Kārtslēkšanā dāmām par Eiropas čempioni kļuva Krievijas sportiste Anželiha Sidorova, kura pēdējā mēģinājumā pārvarēja 4,65 metru augstumā novietotu latiņu. 22 gadus vecajai krievietei šī kļuvusi par pirmo medaļu pieaugušo konkurencē.

Viņa kļuva par trešo savas valsts sportisti, kas triumfējusi šajā distancē aiz Svetlanas Feofanovas un Jeļenas Isinbajevas. Līdz ar to Krievija triumfējusi ieguvusi četras no sešām Eiropas meistarsacīkšu zelta godalgām šajā disciplīnā.

Savukārt vēl trīs sportistes samierinājās ar 4,60 metru augstuma pārvarēšanu - pie sudraba tika grieķiete Ekaterini Stefanidi, bronzu ieguva cita Krievijas sportiste Angelīna Žuka-Krasnova, bet bez medaļas vairāk izpildīto mēģinājumu dēļ palika vāciete Liza Rižiha.

Savukārt rīta sesijā 20 kilometru soļošanā sievietēm kārtējo reizi triumfēja Krievijas sportistes. Šoreiz labākā bija Almira Alembekova, kura finišēja pēc stundas, 27 minūtēm un 56 sekundēm par 11 sekundēm apsteidzot ukrainieti Ludmilu Oljanovsku.

Savukārt vēl pēc minūtes finišēja 19 gadus vecā čehiete Anežka Drahotova.

Pirms čempionāta kā galvenā favorīte šajā distancē tika minēta Aņisja Kirdjapkina, tomēr viņa šonedēļ drudža dēļ tika nogādāta slimnīcā un bija spiesta atsaukt dalību no sacensībām. Tāpat nesen cita krieviete - olimpiskā un pasaules čempione - Jeļena Lašmanova jūnijā saņēma divu gadu diskvalifikāciju par dopinga lietošanu.

Tikmēr divus zeltus ieguva Francija. Trīssoļlēkšanā vīriešiem par uzvarētāju ar šī gada labāko rezultātu Eiropā pārliecinoši kļuva Benžamins Kompaorē. Viņš jau pirmajā mēģinājumā aizlēca 17,46 metrus tālu, ko vēlāk neviens no sportistiem vairs nespēja apdraudēt.

Otro vietu izcīnīja nigēriešu izcelsmes krievu sportists Ļukamns Adamss, kurš aizlēca 17.09 metrus tālu, bet viņam piecus centimetrus zaudēja tautietis Aleksejs Fjodorovs.

Savukārt 3000 metru šķēršļu skrējienā vīriešiem trešo reizi pēc kārtas triumfēja francūzis Mahjedīns Mehisi-Benabāds. Eiropas labākais skrējējs finišēja pēc astoņām minūtēm un 25,30 sekundēm, iegūstot tik pārliecinošu pārsvaru, ka jau aptuveni 30 metrus pirms finiša varēja novilkt savu kreklu.

Mehisi-Benabāds ir arī iepriekšējo divu olimpisko spēļu sudraba laureāts un iepriekšējo divu pasaules čempionātu bronzas ieguvējs.

Francūži tika pie dubultuzvaras, jo otrais finišēja Joans Kovals, kurš finiša taisnē apsteidza Polijas skrējēju Kristiānu Zaļevski, kurš šogad piedalījās arī sacensībās "Rīgas kausi".

Tāpat godalgas ceturtdien tika sadalītas šķēpa mešanā sievietēm, kurā ceturto vietu izcīnīja latviete Madara Palameika. Latvijas rekordistei visi trīs ieskaitītie mēģinājumi bija tālāki par 60 metriem, labākajā no tiem aizmetot 62,04 metrus.

Par Eiropas čempioni pirmoreiz karjerā kļuva titulētā čehiete Barbora Špotākova, kura labākajā mēģinājumā bija 64,41 metrus tāla. Viņai 20 centimetrus zaudēja serbiete Tatjana Jelača, kura sasniedza jaunu nacionālo rekordu, bet trešā ar 63,91 metru bija Linda Štāla no Vācijas.

Finālā startēja vēl viena latviete Sinta Ozoliņa, kura ar 57,82 metriem palika 11.vietā.

Kā ziņots, otrdien notikušajā kvalifikācijā Palameika un Ozoliņa finālsacensību normu, kas bija 57,50 metri, izpildīja jau ar pirmajiem mēģinājumiem, šķēpus raidot attiecīgi 57,86 un 59,47 metrus tālu. Savukārt trešā Latvijas sportiste Līna Mūze samierinājās ar rezultātu 53,42 metri, sacensības noslēdzot 19.vietā 22 dalībnieču konkurencē.

Iepriekšējās Eiropas meistarsacīkstēs pirms diviem gadiem finālā iekļuva visas trīs latvietes, Ozoliņai, Palameikai un Mūzei ieņemot attiecīgi sesto, astoto un desmito vietu.

No citiem Latvijas sportistiem ceturtdien Līga Velvere izcīnīja ar 13.vietu 400 metru barjerskrējienā, Ansis Brūns kvalificējās šķēpmešanas vīriešiem finālam, ko nespēja paveikt Rolands Štrobinders un Ansis Brūns, bet Mareks Ārents un Pauls Pujāts nepārvarēja sākuma augstumus kārtslēkšanas sacensību kvalifikācijā.

Tikmēr septiņcīņniece Laura Ikauniece-Admidiņa pēc pirmās dienas sacensībām atrodas desmitajā vietā.

Kā Ikauniece-Admidiņa atzina intervijā Latvijas Vieglatlētikas savienībai (LVS), viņa vēlējusies labot Latvijas rekordu, tomēr lēnais 200 metru skrējiens pirms pēdējām trim disciplīnām vairs nedod lielas cerības uz to.

Eiropas čempionāts ilgs līdz svētdienai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!