Pirms 84 gadiem, 1934. gada 7.–9. septembrī, Turīnā (Itālijā) notika pirmais Eiropas čempionāts vieglatlētikā. Uz sacīkstēm pulcējās labākie atlēti no visas Eiropas, un uz Turīnu devās arī Latvijas vieglatlēti. Izcilus panākumus Latvijai guva Jānis Daliņš (attēlā pa labi), kurš kļuva par pirmo Eiropas čempionu soļošanā!

Pirmais Eiropas čempionāts bija nozīmīgs sporta notikums. Saskaņā ar oficiālo statistiku, tas pulcēja vairāk nekā 200 vieglatlētu no 23 valstīm, kuri sacentās 22 dažādās disciplīnās. Tolaik Eiropas čempionātā soļošanas sacīkstes norisinājās tikai vienā distancē – 50 km.

Pamatots bija Latvijas sporta draugu lepnums, kad par pirmo Eiropas čempionu soļošanā kļuva tieši latvietis Jānis Daliņš. Pēc viņa uzvaras sporta izdevums "Starts" 1934. gada septembra numurā ar sajūsmu rakstīja: "Tiešām, Jānis Daliņš guvis tik daudz lauru latvju sportam, kā vēl neviens cits mūsu atlēts. [..] Ne mūžam mēs, latvji, nedrīkstam aizmirst valmierieša Jāņa Daliņa vārdu!"

Vērā ņemams sniegums pirmajās Eiropas meistarsacīkstēs bija arī Latvijas sportistu izcīnītā 4. vieta divās disciplīnās – desmitcīņā un šķēpmešanā. To izcīnīja desmitcīņnieks Jānis Dimza un šķēpmetējs Otto Jurģis.

Jāpiebilst, ka pirmais Eiropas vieglatlētikas čempionāts (1934) norisinājās tikai vīriešu konkurencē. Nākamais Eiropas vieglatlētikas čempionāts kungiem notika 1938. gadā Parīzē, un togad atsevišķi, Vīnē, notika pirmais Eiropas čempionāts dāmām. Tikai pēc skaita trešajā Eiropas čempionātā, 1946. gadā Oslo, vienuviet bija gan vīriešu, gan sieviešu sacīkstes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!