Foto: PantherMedia/Scanpix
Aizvadītajā nedēļas nogalē Kuldīgas vieglatlētikas manēžā notika 47. Latvijas ziemas čempionāts, kur sprinta sacensībās uzvarēja bobslejists Vairis Leiboms, savukārt augstvērtīgākais rezultāts bija augstlēcējam Jānim Vanagam, pārvarot 2,20 metru augstumu, informēja Latvijas Vieglatlētikas savienība.

60 metru skrējienā vīriešiem par čempionu jau otro reizi kļuva sezonas līderis bobslejists-olimpietis Vairis Leiboms, kurš distanci veica 6,90 sekundēs. Iepriekš viņš titulu izcīnīja 2013. gadā. Sievietēm pirmo reizi 60 m sprintā ātrākā bija Sindija Bukša ar laiku 7,50 sekundes. Kopā ar citām uzvarām Sindijai šī zelta medaļa ir jau devītā, pieskaitot arī 4x200 m stafetē izcīnītās.

Augstlēkšanā vīriešiem ar sezonas labāko rezultātu un ar atkārtotu personisko rekordu – 2,20 mertri – Latvijas čempiona tituls pienācās Jānim Vanagam. Sievietēm negaidītu zaudējumu piedzīvoja vairākkārtējā Latvijas čempione Madara Onužāne-Saliņa - 1,75 m. Par 2 cm augstāku latiņu veiksmīgi pārvarēja vēl jauniete Luize Katrīna Zeļģe un pirmo reizi kļuva par Latvijas čempioni. Vēl tikai var piebilst, ka Tallinā, Igaunijas čempionātā ārpus konkursa startēja arī Laura Ikauniece-Admidiņa un veica augstumu 1,76 m.

400 metru skrējienā pirmo reizi Latvijas čempiona titulu ar jaunu Latvijas rekordu junioriem izcīnīja Austris Karpinskis, kurš sasniedza rezultātu 47,93 sekundes. Iepriekšējais rekords bija 48,31 sekundes. piederēja Jānim Leitim. Līga Velvere jau otro reizi bija ātrākā Latvijas čempionātā, pie tam ar jaunu personisko rekordu - 54,42 sekundes. Viņai šī bija jau septītā uzvara Latvijas čempionātos. Veiksmīgs starts arī viešņai no Lietuvas Evai Misiūnaitei. Nākamajā dienā pēc starta Lietuvas čempionāta, speciāli braukusi uz Kuldīgu, kur labā konkurencē arī izpildīja Eiropas čempionāta normatīvu – 53,90 sekundes.

1500 metros vīriešiem uzvara ar sezonas labāko rezultātu trīs minūtes un 55,26 sekundes Jānim Razgalim. Arī 2011. gadā viņš bija čempions šajā distancē. Savukārt sievietēm pirmo reizi Latvijas čempiones zelta medaļa pagaidām visjaunākajai čempionei – nepilnu 16 gadus jaunajai Patrīcijai Cīrulei. Viņas rezultāts bija 4:48,54 minūtes.

60 m barjerskrējienā kronēti jauni čempioni. Uzvara ar rezultātu 8,23 sekundes pienācās Jānim Baltušam, kuram tagad ir 29 uzvaras čempionātos dažādās disciplīnās. Savukārt juniore Paula Sprudzāne ar laiku 8,67 sekundes pieaugušo konkurencē uzvarēja pirmo reizi.

Kārtslēkšanā Mareks Ārents ar rezultātu 5,35 m, zaudēja ārpus konkursa startējošajam norvēģim Ē.G.Dolvem, taču viņam tā bija sestā uzvara ziemas čempionātos, savukārt kopā jau piecpadsmitā uzvara Latvijas čempionātos. Ildze Bortaščenoka pēc septiņu gadu pārtraukuma atkal veikusi četru metru augstumu un jau piekto reizi kļuva par Latvijas čempioni.

Tāllēkšanā vīriešiem jaunais čempions ir Pēteris Pauls Vīksne, kura rezultāts bija 7,27 metri. Sievietēm Aigai Grabustei jau sestā uzvara Latvijas čempionātos – 6,18 metri.

Lodes grūšanā Māris Urtāns turpināja kolekcionēt Latvijas čempionu zelta medaļas. Jau pirmajā mēģinājumā sasniegtais rezultāts bija sezonas labākais - 18,51 metri. Tas ļāva Mārim jau 12. reizi kāpt uz goda pjedestāla augstāko pakāpiena.. Linda Ozola pārliecinoši bija labākā dāmu konkurencē – 14,36 metri. 200 m skrējienā ar šosezon labākajiem rezultātiem uzvarēja Jānis Leitis – 21,72 sekundes un Sindija Bukša – 24,50 sekundes.

800 m skrējienā pirmo reizi par čempioniem kļuva Austris Karpinskis, kura laiks bija minūte un 53,16 sekundes, un Gunita Šale, viņas laiks bija 2 minūtes 17,29 sekundes. Austrim – jau otrā uzvara Kuldīgā. Gunitai tā bija otrā uzvara – pirmā bija vēl 2011. gadā stadionā.

3000 metru skrējienā kā Dmitrijam Serjoginam (8:18,50), tā Gundegai Heidingerei (10:39,96) šīs bija pirmās uzvaras Latvijas čempionātos 3000 m distancē.

Trīssoļlēkšanā vīriešiem piedalījās tikai četri dalībnieki. Ar 16,10 metru tālu lēcienu par uzvarētāju un pieckārtējo Latvijas čempionu telpās kļuva Elvijs Misāns. Ar to viņš arī nopelnīja savu 28. Latvijas čempionātu medaļu. Sievietēm sacensību nobeigumā veiksmīgāka bija Māra Grīva un ar 13,20 m tālu lēcienu gan tikai pirmo reizi kļuva par Latvijas čempioni trīssoļlēkšanā. Kopā ar vasaras un tāllēkšanas uzvarām Mārai tagad ir jau septiņas uzvaras Latvijas čempionātos.

4x200 m stafetē abi čempionu kvarteti - vīriem Bauska (1:31,38) un dāmām "Auseklis" (1:41,76) izcēlās ar sastāvu noturību. Abām komandām šīs bija jau sestās uzvaras, un Baltušs savas komandas sastāvā bijis visas sešas reizes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!