Foto: F64
Latvijas šķēpmetējai Līnai Mūzei pirmajā metienā sacensību režīmā pēc traumas izdziedēšanas, ieskrienoties bija slikta dūša, trīcēja rokas un trūka elpas, sarunā ar žurnālistiem atklāja smilteniete.

Mūze pērn jūlija sākumā Eiropas čempionāta priekšsacīkstēs pārrāva ceļgala krusteniskās saites, bet traumas ārstēšana ilga vairāk nekā deviņus mēnešus. Pirmās sacensības pēc traumas izdziedēšanas 24 gadus vecā šķēpmetēja aizvadīja ceturtdien, Ogrē notikušajos "Rīgas kausos" ar 56,61 metru tālu metienu izcīnot piekto vietu.

Mūze bija ļoti priecīga par savu atgriešanos šķēpmešanas sektorā, taču nedaudz traucējusi ceļgala fiksējošā ortoze.

"Ļoti grūti ar to ortozi, kas nofiksē bīstamās kustības uz sāniem. Nevaru pierast pie ortozes. Līdz sezonas beigām gribētu no tās atrast. Treneris grib, lai nēsāju divus gadus, bet es gribu tikai kādus divus mēnešus. Nēsājot ortozi, psiholoģiski ir drošāk, bet tas apgrūtina skriešanu, nevar saliekt ceļgalu. Ja jāceļ ceļgals augšā, viena kāja velkas pa gaisu līdzi. Tas traucē tehniskajam izpildījumam. Treniņos esmu mēģinājusi mest arī bez ortozes," stāstīja Mūze.

Pirmais metiens viņai bijis ļoti īpašs un pārdzīvojumu pilns. Viņas raidītais šķēps lidoja apmēram 50 metru tālumā, taču metiens netika ieskaitīts.

"Ieskrienoties bija slikta dūša, trīcēja rokas un trūka elpas. Nezinu, vai vēl kādreiz bijušas tādas sajūtas. Saprotams, ka tā tam arī bija jābūt. Tas bija gaidāms, ka netikšu tik viegli cauri - atnāku, uzmetu un eju mājās. Ļoti sarežģīti bija, galva nebija gatava metienam un biju pārnervozējusies, bija iekšējā trauksme," atcerējās Mūze.

Fiziski viņa ir gatava uz visiem 100%, bet vēlētos tikt pāri uztraukumam.

"Kad sākas sacensības, to nevaru iespaidot. Iesildoties viss ir kārtībā, bet sacensībās sākas domas par to, kas notika Eiropas čempionātā metiena laikā. Neko citu arī negaidīju, ka varētu būt citādāk. Pirmais metiens netika ieskaitīts, otrais arī lidoja apmēram 50 metrus (50,42 metri). Ar trešo (56,22 metri) sāku just, ka varu koncentrēties un sākt sacensības," skaidroja Mūze.

Metiena sajūta viņai nav pazudusi, tomēr baiļu dēļ rodas tehniskais brāķis.

"Treniņnometnēs sapratu, ka varu mest un esmu tam gatava. Vienās sacensībās pēc otrām jāpārvar stress. Šosezon ir doma startēt ar pauzītēm, jo ceļgalam jādod atpūta, tas nogurst sacensību laikā. Viss ir atkarīgs no tā, kā jutīšos pēc "Rīgas kausiem". Jūtos labi, paiet varu, bet treniņnometnē otrajā dienā bija tā, ka nevarēju saliekt ceļgalu. Fiziski esmu gatava, tikai jātiek pāri nervozitātei un trauksmei sacensību laikā," stāstīja Mūze.

Viņa uzsvēra, ka rehabilitācijas laikā kļuvusi fiziski un garīgi stiprāka.

"Trauma nebija kā apstāšanās, tā mani kā sportisti izmainīja uz labo pusi. Nezinu, vai labi tā teikt, bet paldies Dievam, ka tā notika. Jūtu, ka pamodusies pavisam cita sportiste. Sezonā redzēsiet ne to vien. Katrā ziņā bijusī Līna tikpat kā vairs nav. Ejot cauri rehabilitācijas procesam, daudz nācās pārciest un izmainīt sevi," atzīmēja Mūze.

"Rīgas kausu" šķēpmešanas sacensībās dāmām ar 63,83 metriem triumfēja šīs sezonas pasaules labākā rezultāta īpašniece Eda Tugsuza no Turcijas, bet otro vietu ar 59,07 metriem izcīnīja Anete Kociņa, kura turpat Ogrē pirms nedēļas izpildīja pasaules čempionāta normatīvu.

"Par Kociņu priecājos. Patīkami, ka varam viena otru dzīt uz priekšu. Šosezon starp prioritātēm ir arī pasaules čempionāts. Treniņi pierādīja to, ka varu izpildīt pasaules čempionāta normatīvu. Uz to arī eju un gatavojos. Šajā gadījumā gribu ne tikai piedalīties, bet arī ko izcīnīt, vismaz finālu noteikti. Olimpiskās spēles man gāja secen, jāliek kaut kas vietā. Mērķi dubultojās un esmu motivēta dubultā ko sasniegt," stāstīja Mūze.

Mūze 2013.gadā triumfēja U-23 Eiropas čempionātā. 2012.gadā viņa piedalījās Londonas olimpiskajās spēlēs, kur izcīnīja 13.vietu, bet Riodežaneiro Olimpiāde smiltenietei traumas dēļ gāja secen.

Šī gada pasaules čempionāta normatīvs šķēpa mešanā dāmām ir 61,40 metri, un tas jāizpilda līdz 23.jūlijam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!