Foto: AFP/Scanpix
Dienvidsudānas vieglatlēts Gūrs Madings Makers, kurš 2012.gada Londonas olimpiskajās spēlēs startēja kā neatkarīgais sportists, zem Olimpiskā karoga, ir uzsācis ziedojumu vākšanu startam 2016.gada spēlēs Riodežaneiro, kurās jau cer pārstāvēt savu valsti, vēsta ārzemju mediji.

Ar labdarības portāla "GoFundMe" palīdzību Makers cer savākt 25 tūkstošus dolāru (20,3 tūkstošus eiro), ar ko ne tikai finansētu savus olimpiskos treniņus nākamos divus gadus, bet arī strādātu ar jaunajiem sudāniešu skrējējiem.

Decembrī Makers ieplānojis doties uz Keniju, kur aizvadīs treniņus augstkalnu apstākļos kopā ar labākajiem pasaules skrējējiem. Turp viņš iecerējis paņemt līdz piecus vai sešus perspektīvākos jaunos Dienvidsudānas vieglatlētus, lai jaunieši iegūtu vērtīgu pieredzi. Lai arī tas vēl nav oficiāli apstiprināts, Makers cer, ka ar viņu un jaunajiem sportistiem strādās olimpisko čempionu Stīvena Kiprotiča un Eliuda Kipčoges treneris Patriks Kipsangs. "Tas būtu liels gods strādāt ar viņu," izteicies sudāniešu skrējējs intervijā izdevumam "Runner's World Newswire".

Jādomā, Makeru iedvesmo arī pēdējie jaunumi no Starptautiskās Vieglatlētikas federācijas (IAAF), kas šonedēļ piešķīrusi Dienvidsudānai sākotnējo IAAF biedra statusu. Tas nozīmē, ka Makers jau nākamā gada pasaules čempionātā varēs pārstāvēt savu valsti.

Dienvidsudāna savu neatkarību no Sudānas ieguva 2011.gadā, taču joprojām nav Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) locekle. Ja valsts šo statusu neiegūs līdz 2016. gadam, Makeram būs atkal jāstartē kā neatkarīgajam sportistam.

Londonas olimpiskajās spēlēs viņš ieņēma 47.vietu. Par Dienvidsudānas vieglatlētu pēc Londonas Olimpiādes tika izveidota filma "Skrējējs bez valsts" ("Runner Without a Country").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!