Foto: Shutterstock
1952. gada Helsinku olimpisko spēļu čempione lodes grūšanā Gaļina Zibina atklājusi, ka Padomju Savienības sieviešu vieglatlētikas izlasē, īpaši spēka disciplīnās, startējuši arī vīrieši, un tas ilga līdz 1966. gadam, kad ieviesa dzimumu pārbaudi.

"Hermafrodītus iekļāva PSRS izlasē, mēs to zinājām," intervijā izdevumam "Sport Ekspress" stāsta Zibina. "Helsinkos mēs jau trenējāmies, bet Šuru Čudinu atveda ar pēdējo vilcienu, kad medicīniskā komisija mūsu pieteikumu jau bija parakstījusi. Taču uzvarēt Šurai aizliedza, brīdināja: "jebkuru vietu, izņemot pirmo!" Viņa startēja vairākās disciplīnās; tāllēkšanā un šķēpmešanā izcīnīja sudrabu, augstlēkšanā - bronzu. Vēlāk viena mūsu sprintere kļuva greizsirdīga uz ātrslidotāju Ingu Atramonovu, aizskrēja uz Centrālkomiteju un pasūdzējās, ka Čudina patiesībā esot vīrietis."

"Čudina no sporta aizgāja 1963. gadā, bet māsas Tamāra un Irina Presas, Marija Itkina un Tatjana Ščelkanova - pēc trim gadiem, kad jau sāka pārbaudīt sportistu dzimumu," norāda sirmā čempione. Visas viņas nosauktās sportistes izcīnīja medaļas, arī augstākā kaluma, olimpiskajās spēlēs, kā arī Eiropas un pasaules čempionātos un Universiādēs.

Aleksandra Čudina bez vieglatlētikas nodarbojās arī ar lauka hokeju un vieglatlētiku. Viņai bija zema balss, paticis iedzert un kāršu spēles. Pēc aiziešanas no sporta Čudina, kas savas karjeras laikā tika cildināta kā izcilākā padomju sportiste, turpināja strādāt sporta administrācijā un ātri nonāca aizmirstībā. Viņa nomira 1990. gadā 66 gadu vecumā no kuņģa vēža.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!