Foto: AFP/Scanpix
1964. gada Tokijas olimpisko spēļu čempiona Pītera Snella krekls, kurā viņš izcīnīja zelta medaļas 800 un 1500 metru skrējienos, izsolīts par 122 500 Jaunzēlandes dolāriem (77 tūkstošiem eiro).

Melno kreklu ar 466. numuru izsolei piedāvāja kāda privātpersona. Tā vērtība tika lēsta uz 50 000 Jaunzēlandes dolāru (vairāk kā 31 tūkstotis eiro), bet tika pārdots par divarpus lielāku summu.

78 gadus vecais Snells, kurš tagad dzīvo Teksasā, pauda, ka viņam nav zināms, kādā veidā šis krekls nokļuvis pie citas personas. Viņš pieļauj, ka pirms pārcēlies uz dzīvi ASV, viņš to ir ziedojis labdarībai.

''Corby's'' izsoļu nama Oklendā pārstāvis Ross Miillers atklāja, ka krekls pārdots Jaunzēlandes nacionālajam muzejam "Te Papa", kas atrodas Velingtonā. Pateicībā par šo lēmumu Snells muzejam atdāvināšot arī savas olimpiskās zelta medaļas, ziņo portāls "stuff.co.nz". Viena no tām jau atrodas Jaunzēlandes sporta Slavas zālē Danedīnā, bet "Te Papa" varētu saņemt otru Tokijas spēļu medaļu, kā arī zelta godalgu, ko Snells izcīnīja 1960. gada Romas olimpiskajās spēlēs 800 metru distancē.

"Te Papa" izpilddirektors Riks Eliss pauda gandarījumu, ka izdevies šo sporta liecību saglabāt Jaunzēlandē.

"Tas ir liels panākums Jaunzēlandei, jo šī ir lieta, kas daudz ko stāsta par mūsu valsts un mūsu sporta vēsturi," viņš saka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!