Foto: AFP/Scanpix
Dienvidāfrikas paralimpiskā sprintera Oskara Pistoriusa tiesas prāvā, kurā viņš tiek apsūdzēts savas draudzenes nošaušanā, rezonansi izraisījusi patologa liecība, kas apstrīd sportista aizstāvības faktus.

Pistoriuss tiek apsūdzēts savas draudzenes modeles Rīvas Stīnkempas nošaušanā viņa mājā Pretorijā Svētā Valentīna dienā, pagājušajā februārī. Prāva risinās jau kopš 3.marta. Sākotnēji tika paredzēts, ka tā ilgs aptuveni trīs nedēļas.

Patologa izmeklējumi liecina, ka nelaimīgajā dienā Stīnkempa ēdusi ap plkst.1 naktī - aptuveni divas stundas, pirms viņa tik nošauta. Tas ir pretrunā ar Pistoriusa teikto, ka viņi abi atradušies gultā un piecas stundas pirms Stīnkempas nošaušanas gulējuši.

Tāpat lielas pretrunas turpina radīt kaimiņu liecības, kurās tiek apgalvots, ka pirms šāvienu atskanēšanas un starp tiem dzirdēti modeles kliedzieni. Pats Pistoriuss apgalvo, ka nav zinājis, kur šaušanas brīdī atradusies viņa draudzene.

Sportista aizstāvība apšauba, ka patologs ir spējīgs precīzi noteikt laiku, kurā Stīnkempa ēdusi. Tāpat aizstāvība cenšas pierādīt, ka modelei nāvējošs ir bijis jau pirmais no četriem šāvieniem, kas par neiespējamu padarītu kliegšanu šaušanas laikā.

Pēdējais no aizstāvības punktiem, šķiet, pierādīts netiks, jo pirmā un otrā izšautā lode skārusi Stīnkempas gurnu un elkoni. Līdz ar to ticama ir versija, ka viņa kliegusi pirms šāvienu atskanēšanas.

Ja 27 gadus vecais Pistoriuss tiks atzīts par vainīgu, viņam draud 25 gadu ieslodzījums. Pistoriuss iepriekš izteicies, ka šāvis cauri vannas istabas durvīm, kur slēpās viņa draudzene, jo bijis "šausmīgi nobijies", ka kāds pa atvērtu logu ielauzies viņa greznajā mājā. Atklātībā nonākušie fotoattēli un vannas istabas durvīs saskatāmie ložu caurumi apstiprina Pistoriusa iepriekš teikto, ka viņš šaušanas brīdī kājām nebija piestiprinājis savas īpašās protēzes.

Prokuratūra Pistoriusam uzrādījusi apsūdzību tīšā slepkavībā, bet pats sportists to noliedz. Tāpat viņam izvirzītas apsūdzības divos ar šo notikumu nesaistītos ieroču uzglabāšanas noteikumu pārkāpumos.

Pistoriuss, kuram ir amputētas abas kājas un kurš skriešanai izmanto īpašas protēzes, aizpagājušajā vasarā piedalījās Londonas Olimpiādē. DĀR sportists kļuva par pirmo cilvēku ar invaliditāti spēļu vēsturē, kurš sacenties ar pasaules labākajiem atlētiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!