Foto: AFP/Scanpix

Botsvanas sprinteris Īzaks Makvala pirms 400 metru skrējiena fināla tika izslēgts no pasaules vieglatlētikas čempionāta pēc medicīniskā komisāra pieprasījuma, jo atradās karantīnā, ziņo Starptautiskā Vieglatlētikas federācija (IAAF).

Botsvanas sportistam pirmdien tika konstatēta infekciju saslimšana un atbilstoši Lielbritānijas likumiem viņam 48 stundas jāpavada savā viesnīcas numurā, no kura Makvala drīkst iznākt tikai trešdien pl. 14 pēc vietējā laika. Tādējādi viens no medaļu pretendentiem nevarēja piedalīties cīņā par uzvaru 400 metru distancē.

Karantīnas dēļ 30 gadus vecais Makvala nevarēja piedalīties arī 200 m sprinta priekšskrējienos, kas notika pirms 400 m fināla. Ierodoties stadionā uz 400 m finālu, apsargi un stadiona darbinieki viņu neielaida sacensību norises vietā, ziņo raidsabiedrība BBC.

Saslimšanu Makvalam konstatēja Londonas olimpiskā stadiona sportistu iesildīšanās zonas medicīniskajā centrā, par ko vēlāk tika informēts Botsvanas komandas ārsts, vadītājs un fizioterapeits. Čempionāta mediķu piezīmes rāda, ka Makvalam bijusi ilgstoša vemšana.

Botsvanas Vieglatlētikas federācijas (BVF) vadība savukārt norāda, ka neesot saņēmusi nekādus skaidrojumus no IAAF un Makvalas diskvalifikācija viņiem bijis pārsteigums.

"Nebija nekādas medicīniskas pārbaudes," BBC citē BVF prezidentu Falkonu Sedimo. "Bija tikai aizdomas, jo mēs dzirdējām par infekcijas uzliesmojumu, un Īzakam parādījās simptomi. Bet pārbaudes netika veiktas. No IAAF puses nebija nekādu oficiālu vai neoficiālu paziņojumu, par aizliegumu startēt uzzinājām no medijiem, un viņš ir satriekts."

Informācija par Makvelas izslēgšanu no čempionāta medijiem izsūtīta otrdien īsi pirms pusnakts, liecina portāla 'Delfi rīcībā esošā elektroniskā pasta vēstule.

Botsvanas izlases ārsts Saimons O'Braiens neesot pamanījis Makvalam infekcijas simptomus, un arī viņš pārmet "sliktu komunikāciju" no IAAF puses. "Viņš ir vesels, viņš jūtas ļoti labi, viņš ir gatavs skriet, bet IAAF viņam to neļāva," saka ārsts, kurš neesot ievērojis nekādas saslimšanas pazīmes, esot kopā ar sportistu.

Arī pats sportists paudis sašutumu par IAAF lēmumu, neļaujot viņam cīnīties par titulu. "Es nekad nebiju iedomājies, ka finālus skatīšos pa televizoru," viņš saka. "Te notiek kaut kas aizdomīgs. Man tika atņemta iespēja cīnīties par divām medaļām."

Kā ziņojām, vienā no viesnīcām, kurā pasaules čempionāta organizatori izmitinājuši sacensību dalībniekus, arī Latvijas komandu, izcēlusies saslimšana ar rotavīrusu. Īpaši smagi esot skarta Vācijas izlase - samaņu esot zaudējusi trīssoļlēcēja Nēle Ekharda, taču viņa piedalījās gan priekšsacīkstēs svētdien, gan finālā pirmdien, 7. augustā. Arī Īrijas izlase apstiprinājusi vienu saslimšanu – infekciju saķēris 400 m barjerskrējējs Tomass Barrs.

Viesnīca saistību ar saslimšanu noraidījusi.

Četrkārtējais olimpiskais medaļnieks Maikls Džonsons arī norāda uz nekonsekvenci IAAF lēmumus. "IAAF drīzumā var atklāt, ka izdarījuši lielu kļūdu, diskvalificējot Makvalu. Vai tas tiek piemērots arī citiem sportistiem? Ja kāds zaudē samaņu, viss ir kārtībā, bet ja kāds vemj, tad viņš ir slims?" norāda Džonsons. "Turklāt Vaides van Nīkērka vienīgā reālā konkurenta izslēgšana no 200 un 400 m skrējieniem uzreiz radīs konspirācijas teorijas."

Šosezon Makvala laboja personisko rekordu 200 m sprintā - 19,77 sekundes, bet viņa labākais rezultāts 400 m skrējienā šogad bija 43,84 sekundes, kas šosezon ir trešais ātrākais pasaulē.

Kā ziņojām, 400 m finālā uzvarēja Dienvidāfrikas republikas (DĀR) sprinteris Veids van Nīkērks ar rezultātu 43,98 sekundes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!