Foto: RIA Novosti/Scanpix

Latvijas jaunais šķēpmetējs Kristaps Jaunpujens ceturtdien ar jaunu personisko rekordu sasniedza Gruzijas galvaspilsētā Tbilisi notiekošā Eiropas U-18 čempionāta finālu.

Jau atlases sacensību pirmajā metienā Jaunpujens rīku raidīja 70,15 metrus tālus, bet ar otro piegājienu viņš uzstādīja jaunu personisko rekordu – 72,63 metri, kas viņam ļāva no abu kvalifikācijas grupu sportistiem uzrādīt labāko rezultātu un iekļūt finālā. Finālcīņas notiks sestdien.

Šķēpmešanas finālā iekļuvis arī viena no Latvijas lielākajām cerībām Matīss Velps, kurš kvalifikācijā šķēpu raidīja 69,58 metrus tālu. Zīmīgi, ka šo rezultātu viņš uzrādīja ar pēdējo – trešo – raidījumu, jo pirms tam tālākais raidījums viņam bija tikai 61,21 metrs.

Velps šobrīd ir sezonas līderis pasaulē savā vecuma grupā, jo maijā sacensībās Lietuvā šķēpu raidīja 76,70 metrus tālu.

Tikmēr ceturtdienas noslēdzošajā septiņcīņas disciplīnā jaunietēm – 200 metru skrējienā – Katrīna Grigoroviča, kurai ir tikai 15 gadu, uzrādīja laiku 26,41 sekunde, kas viņai deva 24. vietu starp 29 dalībniecēm un 762 punktus.

Jau ziņots, ka vispirms 100 metru barjerskrējienā Grigoroviča finišēja pēc 15,29 sekundēm, nopelnot 804 punktus.

Savā priekšskrējienā Grigoroviča palika pirmspēdējā – sestā, bet kopējā vērtējumā viņa ieņēma 26.vietu 30 dalībnieču konkurencē.

Turpinājumā Grigoroviča augstlēkšanā pārvarēja 1,67 metru augstumu, kas viņai deva 818 punktus un 11. vietu šajā disciplīnā. Pēcāk lodes grūšanā Latvijas pārstāve uzrādīja rezultātu 12,32 metri, kas bija 20. labākais rezultāts un ļāva viņai tikt pie 682 punktiem.

Pēc četrām disciplīnām Grigoroviča ir nopelnījusi 3066 punktus, kas viņai dod 22. vietu starp 29 sportistēm, kuras turpina sacensības. Līdere ar 3623 punktiem ir austriete Sāra Lagera.

Piektdien daudzcīņas sacensības noslēgsies ar tāllēkšanu, šķēpmešanu un 800 metru skrējienu.

Pirms tam Latvijas jaunā skrējēja Patrīcija Karlīna Roshofa ceturtdien iekļuva pusfinālā 400 metru distances pusfinālā. Viņa distanci veica 56,68 sekundēs, kas viņai deva 12. vietu 27 dalībnieču konkurencē.

Savā priekšskrējienā Roshofa palika ceturtā, bet automātiski pusfinālā tika trīs skrējiena ātrākās dalībnieces. Tomēr sacensības varēs turpināt arī nākamo četru labāko laiku īpašnieces, starp kurām bija arī Roshofa, kurai bija labākais rezultāts starp tām, kuras automātiski netika pusfinālā.

Labāko rezultātu priekšsacīkstēs uzrādīja Andrea Mikloša no Rumānijas, kura finišēja pēc 54,88 sekundēm.

Pusfināla sacensības 400 metru skrējienā notiks piektdien.

Savukārt neveiksmīgi kvalifikācijas sacensības vesera mešanā aizvadīja Edvards Kolidzejs.

Šobrīd 16 gadus vecais Latvijas sportists kvalifikācijas sacensībās labākajā no trīs mēģinājumiem veseri raidīja 62,30 metrus tālu, kas viņam A grupā deva pirmspēdējo, 11., vietu.

Vēl divi Kolidzeja metieni netika ieskaitīti.

Lai iekļūtu finālsacensībās, vajadzēja sasniegt rezultātu 72,00 metri vai arī bija jāiekļūst starp 12 labāko rezultātu īpašniekiem.

Sacensību noslēgumā Kolidzejs palika 23. vietā 25 dalībnieku konkurencē. Lai tiktu finālā, veseri vajadzēja raidīt 67,81 metru tālu.

Savukārt diska mešanā neviena no Latvijas sportistēm nespēja pārvarēt priekšsacīkšu barjeru. Elīza Puķāne labākajā mēģinājumā rīku raidīja 39,80 metrus tālu, kas bija tikai 20. labākais rezultāts, kamēr Kristīnei Strazdītei neviens raidījums netika ieskaitīts.

Jau ziņots, ka Tbilisi notiekošajā Eiropas čempionātā jauniešiem startēs 16 Latvijas jaunie vieglatlēti.

Eiropas čempionātā startēs arī tāllēcēja Klinta Bļusina un 100 metru barjersprintere Paula Sprudzāne, kuras pērn izcīnīja sudrabu Eiropas Jaunatnes olimpiādē.

Eiropas čempionāts jauniešiem Tbilisi noslēgsies svētdien.

Latvijas U-18 izlases sastāvs Eiropas čempionātā:

Matīss Velps, Kristaps Jaunpujens (šķēpa mešana), Iļja Petrušenko (400 m), Edvards Kolidzejs (vesera mešana), Rūdolfs Vucāns (kārtstlēkšana), Paula Sprudzāne (100 m/b), Asnāte Kalniņa (200 m), Anžela Očeretova (400 m/b), Patrīcija Karlīna Roshofa (400 m), Elīza Puķāne (diska mešana un lodes grūšana), Kristīne Strazdīte (diska mešana), Katrīna Grigoroviča (daudzcīņa), Luīze Katrīna Zeļģe (augstlēkšana), Aiva Niedra, Annija Pūlmane (šķēpa mešana) un Klinta Bļusina (tāllēkšana).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!