Foto: DELFI

Vācijas televīzijas kanāls ARD ir laiduši klajā trešo dokumentālo filmu par dopingu Krievijas sportā, un Starptautiskā Vieglatlētikas federācija (IAAF) sola izmeklēt tajā minētos faktus.

Filmas autors, vācu žurnālists Haijo Zepelts apgalvo, ka bijušā Krievijas Antidopinga aģentūras (RUSADA) vadītāja Ņikitas Kamajeva nāve nav nejaušība, bet pašreizējā aģentūras ģenerāldirektora amata izpildītāja Anna Anceloviča savulaik, strādājot RUSADA citā amatā, sarunājusi ar sportistiem par dopinga analīžu ņemšanas laikiem, par ko Zepeltam esot liecība audioieraksta veidā, ziņo izdevums "Sport Ekspress".

Filmā tiek stāstīts arī par krievu skrējējas Jūlijas Stepanovas bijušo treneri Vladimiru Mohņevu, kurš, būdams uz mūžu diskvalificēts no vieglatlētikas, turpinot trenēt sportistus. Stepanova, kura liecinājusi par dopinga lietošanu Krievijā, ar vīru pieprasījuši politisko patvērumu Kanādā.

"Šim trenerim jebkurā gadījumā ir liegts strādāt, attiecībā uz viņu tiek veikta izmeklēšana par antidopinga noteikumu pārkāpumiem," aģentūrai "R-sport" par Mohņevu izteicās Krievijas sporta ministra padomniece Natālija Želanova.

IAAF jau ir paziņojusi, ka pārbaudīs un izmeklēs filmā atklāto informāciju un faktus, paziņojis federācijas preses dienests. "Inspekcijas komisija rūpīgi izmeklēs jautājumus, kas tika apskatīti pēdējā dokumentālajā filmā, un apspriedīs tos ar Krievijas Vieglatlētikas federācijas pārstāvjiem," teikts IAAF paziņojumā.

Kā zināms, pagājušā gada novembrī pēc Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) neatkarīgās izmeklēšanas komisijas ziņojuma Krievijas Vieglatlētikas federācija tika pilnībā diskvalificēta. Lielā mērā tieši Zepelta pirmā filma, kas izraisīja ievērojamu skandālu, ierosināja veikt pārbaudes Krievijas vieglatlētikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!