Foto: DELFI
Latvijas sprinteris Iļja Petrušenko piektdien iekļuva finālā U-18 Eiropas čempionāta sacensībās 400 metru distancē.

Gruzijas galvaspilsētā Tbilisi notiekošajās sacensībās Petrušenko savā priekšskrējienā stadiona apli veica 48,57 sekundēs, kas skrējienā deva trešo vietu, bet no 22 trīs skrējienu dalībniekiem viņš uzrādīja sesto labāko rezultātu.

Finālā iekļuva divi uzvarētāji no katra priekšskrējiena, kā arī divi labāko rezultātu īpašnieki. Petrušenko ar savu uzrādīto rezultātu bija ātrākais starp trešo vietu ieguvējiem, kas viņam ļāva kvalificēties finālam.

Fināls 400 metru sprintā notiks sestdien.

Tikmēr Paula Sprudzāne ar jaunu personisko rekordu 100 metru barjerskrējienā palika pirmā aiz finālistu svītras, sacensības noslēdzot devītajā vietā.

Sprudzāne gan priekšsacīkstēs, gan pusfinālā distanci veica ar identisku rezultātu 13,70 sekundes, kas viņai ir jauns personiskais rekords, tomēr ar to bija par maz, lai tiktu labāko astoņu skaitā. Savu iepriekšējo personisko rekordu 17 gadus vecā skrējēja uzlaboja par piecām sekundes simtdaļām.

Savā priekšskrējienā Sprudzāne ieņēma ceturto vietu, bet pusfinālam automātiski kvalificējās trīs ātrākās. Tomēr Latvijas sportiste nākamajā kārtā iekļuva kā viena no četru nākamo labāko rezultātu īpašniecēm. Priekšsacīkstēs Sprudzāne, kura pērn izcīnīja sudraba medaļu Eiropas Jaunatnes olimpiādē, uzrādīja desmito labāko rezultātu 27 dalībnieču konkurencē.

Tikmēr savā pusfināla skrējienā viņa ieņēma vien sesto vietu, bet finālā tika trīs ātrākās skrējiena dalībnieces, kā arī nākamo divu labāko rezultātu īpašnieces. Otrs pusfināla skrējiens bija krietni lēnāks, un tajā visas dalībnieces uzrādīja sliktāku laiku nekā Sprudzāne, tomēr latviete finālā netika, sacensības noslēdzot devītajā vietā.

Savukārt 400 metru sprintā pusfinālā Patrīcija Karlīna Roshofa savā skrējienā finišēja piektā, uzrādot rezultātu 56,75 sekundes. Finālā iekļuva katra pusfināla pirmo trīs vietu ieguvējas, kā arī divu labāko rezultātu īpašnieces. Lai iekļūtu finālā, Roshofai distance bija jāveic par 0,23 sekundēm ātrāk. Ar uzrādīto rezultātu Roshofa Eiropas čempionātā ieņēma 11.vietu.

Priekšsacīkstēs Roshofa ar 56,68 sekundēm palika ceturtā, bet automātiski pusfinālā tika trīs skrējiena ātrākās dalībnieces. Tomēr sacensības varēja turpināt arī nākamo četru labāko laiku īpašnieces, starp kurām bija arī Roshofa, kurai bija labākais rezultāts starp tām, kuras automātiski netika pusfinālā.

Piektdien noslēdzās sacensībās septiņcīņā, kur Katrīna Grigoroviča ieņēma 24.vietu no 28 sportistēm, kas tika pie ieskaitīta rezultāta visās septiņās disciplīnās. Pirms pēdējās disciplīnas - 800 metru skrējiena - Grigoroviča bija nopelnījusi 4125 punktus un ieņēma 25.vietu.

Savukārt 800 metru skrējienā Grigoroviča distanci veica divās minūtēs un 27,91 sekundē, savā skrējienā finišējot trešā un nopelnot 719 punktus, bet starp visām dalībniecēm latviete uzrādīja 15.rezultātu. Ar 4844 punktiem Grigoroviča ierindojās 24.vietā, bet par čempioni tika kronēta ukrainiete Alīna Šuha, kura nopelnīja 6186 punktus.

200 metru sprintā priekšsacīkstes piektdien aizvadīja Asnāte Kalniņa. Latviete finišu sasniedza pēc 25,36 sekundēm, savā priekškrējienā ieņemot piekto vietu. Pusfinālā iekļuva katra skrējiena trīs ātrākās sportistes un četru ātrāko rezultātu īpašnieces.

Ar uzrādīto rezultātu Kalniņa ieņēma 31.vietu 36 atlētu konkurencē.

Tikmēr vēl divām Latvijas sportistēm sacensības noslēdzās neveiksmīgi. Kristīne Strazdīte lodes grūšanas kvalifikācijā ar rezultātu 14,20 metri palika 19.vietā 21 dalībnieces konkurencē. Lai tiktu finālā, vajadzēja sasniegt rezultātu 15,30 metri.

Savukārt augstlēcēja Luīze Katrīna Zeļģe, kura pārvarēja 1,75 metru augstumu, kvalifikācijā ieņēma 19.vietu 28 dalībnieču konkurencē. Lai tiktu finālā, būtu pieticis arī ar šādu augstumu, tomēr tad to vajadzēja pārlēkt ar pirmo mēģinājumu, bet Zeļģei tas izdevās vien ar trešo.

LETA jau ziņoja, ka piektdien kvalifikāciju nepārvarēja arī kārtslēcējs Rūdolfs Vucāns un 400 metru barjerskrējēja Anžela Očeretova.

Vucāns kārtslēkšanas sacensības sāka ar 4,20 metru augstumu, ko izdevās pārvarēt tikai ar trešo mēģinājumu. Turpinājumā ar pirmo piegājienu izdevās pārlēkt 4,40 metrus, pēc tam ar otro tika pieveikts arī 15 centimetrus lielāks augstums, bet 4,70 metrus Vucāns nepārlēca.

Lai kvalificētos finālam, sportistiem bija jāpārlec 4,90 metru augstums vai pēc rezultāta jāiekļūst 12 labāko sportistu vidū, taču Vucānam to neizdevās paveikt. Sacensības viņš noslēdza 17.vietā 26 dalībnieku konkurencē.

Savukārt Očeretova savā priekšskrējienā ar rezultātu minūte un 4,09 sekundes palika pēdējā - astotā - un nekvalificējās pusfinālam. Latviete ar savu rezultātu kopvērtējumā ieņēma 25.vietu 29 dalībnieču konkurencē.

Jau ziņots, ka šķēpmetējs Kristaps Jaunpujens ceturtdien sasniedza finālu ar jaunu personisko rekordu - 72,63 metri. Šķēpmešanas finālā, kas notiks sestdien, iekļuva arī viena no Latvijas lielākajām cerībām Matīss Velps, kurš kvalifikācijā šķēpu raidīja 69,58 metrus tālu.

Velps šobrīd ir sezonas līderis pasaulē savā vecuma grupā, jo maijā sacensībās Lietuvā šķēpu raidīja 76,70 metrus tālu.

Savukārt neveiksmīgi kvalifikācijas sacensības ceturtdien vesera mešanā aizvadīja Edvards Kolidzejs, kurš palika 23.vietā 25 dalībnieku konkurencē, bet diska mešanā jaunietēm Elīza Puķāne ieņēma 19.vietu 23 dalībnieču konkurencē, kamēr Kristīne Strazdīte palika bez rezultāta.

Eiropas čempionātā jauniešiem startē 16 Latvijas jaunie vieglatlēti.

Eiropas čempionātā startē arī tāllēcēja Klinta Bļusina, kura tāpat kā Sprudzāne pērn izcīnīja sudrabu Eiropas Jaunatnes olimpiādē.

Eiropas čempionāts jauniešiem Tbilisi noslēgsies svētdien.

Latvijas U-18 izlases sastāvs Eiropas čempionātā:

Matīss Velps, Kristaps Jaunpujens (šķēpa mešana), Iļja Petrušenko (400 m), Edvards Kolidzejs (vesera mešana), Rūdolfs Vucāns (kārtstlēkšana), Paula Sprudzāne (100 m/b), Asnāte Kalniņa (200 m), Anžela Očeretova (400 m/b), Patrīcija Karlīna Roshofa (400 m), Elīza Puķāne (diska mešana un lodes grūšana), Kristīne Strazdīte (diska mešana), Katrīna Grigoroviča (daudzcīņa), Luīze Katrīna Zeļģe (augstlēkšana), Aiva Niedra, Annija Pūlmane (šķēpa mešana) un Klinta Bļusina (tāllēkšana).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!