Foto: AFP/Scanpix

ASV valdība nolēmusi tiesā iesniegt prasību pret dopinga lielāko grēkāzi Lensu Ārmstrongu, vēsta ārvalstu masu mediji.

ASV Tieslietu ministrija pievienojusies civilprasībā pret Ārmstrongu, kuru vēl 2010.gadā uzsāka viens no galvenajiem lieciniekiem tā sauktajā "Ārmstronga lietā" – Floids Lendiss.

Kā zināms, ASV pasts ("US Postal service") bija viens no galvenajiem Ārmstronga komandas sponsoriem sportistam vienā no veiksmīgākajiem karjeras brīžiem no 2001.-2004.gadam. Tā kā Ārmstrongs ir atzinis, ka karjeras laikā lietojis dopingu, arī šajos gados, tad ASV valdība uzskata, ka nauda ir izkrāpta ar blēdīšanos un vēlas atgūt valsts līdzekļus.

Ārmstronga pārstāvji centās pārrunu cēlā panākt mierizlīgumu, tomēr abām pusēm neizdevās vienoties. ASV likumdošana nosaka, ka no valsts izkrāptā nauda ir jāatdod atpakaļ trīskāršā apmērā, tāpēc Ārmstrongam var nākties ASV valdībai vien atmaksāt apmēram 100 miljonus ASV dolāru. Pēc amerikāņu masu mediju aplēsēm, "US Postal Service" sponsorēšanas laikā riteņbraukšanas komandai devis vismaz 31 miljonu ASV dolāru.

Šī ir vēl viena prasība, kuru pret Ārmstrongu iesniedz pēc viņa atzīšanās dopinga lietošanā. Kompānija "SCA Promotions" iesniegusi Teksasas tiesā prasību, jo uzskata, ka ir piekrāpta un apmānīta, jo Ārmstrongam un viņa menedžmenta kompānijai "Tailwind Sports" par riteņbraucēja uzvarām 2002., 2003. un 2004.gada "Tour de France" velobraucienos kopā izmaksāja 12,1 miljonu ASV dolāru. Kā zināms, Ārmstrongam saistībā ar dopinga lietošanu ir atņemti šie trīs un vēl četri (kopā septiņi) "Tour de France" čempiona tituli.

Savukārt divi vīrieši no Kalifornijas iesūdzējuši Ārmstrongu saistībā ar viņa autobiogrāfiskajām grāmatām. Vīrieši grāmatas lasījuši kā īstu autobiogrāfiju, nevis zinātnisko fantastiku, taču grāmatas ir izrādījušās "pilnas ar meliem". Tāpēc vīri uzskata, ka ir piekrāpti un piemānīti ar viltus reklāmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!