Foto: EPA/LETA

Leģendārajam ASV riteņbraucējam Lensam Ārmstrongam piektdien oficiāli atņemtas visas septiņas uzvaras prestižā daudzdienu velobrauciena "Tour de France" kopvērtējumā, paziņojusi ASV Antidopinga aģentūra (USADA).

Ārmstrongam piešķirta atpakaļejoša diskvalifikācija no 1998.gada 1.augusta un anulēti visi sasniegtie rezultāti, bet "Tour de France" sacensībās viņš triumfēja laika posmā no 1999. līdz 2005.gadam.

Šo lēmumu gan vēl nav apstiprinājusi Starptautiskā Riteņbraukšanas savienība (UCI). Pastāv iespēja, ka tā varētu iesniegt apelāciju.

Šādu lēmumu USADA pieņēma pēc tam, kad 40 gadus vecais Ārmstrongs ceturtdien atzina, ka viņam apnicis cīnīties pret izvirzītajām apsūdzībām dopinga lietošanā. Amerikānis dopingu esot lietojis jau kopš 1996.gada, par ko ir gatavi liecināt desmit viņa bijušie komandas biedri.

Zīmīgi, ka karjeras laikā neviena dopinga analīze Ārmstrongam nebija uzrādījusi pozitīvu rezultātu.

USADA vairākas reizes apsūdzēja Ārmstrongu dopinga lietošanā, taču pats sportists allaž šīs apsūdzības noliedza un iesniedza apelāciju pret USADA lēmumiem, kas gan katru reizi tika noraidīta.

Līdz ar to Ārmstrongs pieņēma lēmumu vairs necīnīties pret šīm apsūdzībām.

Ārmstrongs izplatītajā paziņojumā ceturtdien vēlreiz uzsvēra, ka viņš nekad nav lietojis aizliegtos preparātus, piebilstot, ka viņš ir noguris no tiesvedības un vēlas "pāršķirt jaunu lappusi".

"Katra cilvēka dzīvē pienāk brīdis, kad viņam jāpasaka "pietiek". Man šī diena pienāca šodien [ceturtdien]," izteicās Ārmstrongs. "Es zinu, kurš septiņas reizes triumfēja "Tour de France". Tās ir smagākās sacensības pasaulē, kurās uzvar spēcīgākais. Un to neviens nespēs izmainīt, it īpaši jau [USADA galvenais izpilddirektors Treviss] Taigarts."

Tikmēr Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) prezidents Džons Feihijs iepriekš izteicās, ka Ārmstronga lēmums necīnīties pret apsūdzībām dopinga lietošanā uzskatāms par vainas atzīšanu. Tāpat Feihijs bija vīlies, ka amerikānis nestāsies tribunāla priekšā.

"Uzskatu, ka USADA rīkojās pareizi. Viņi izvirzīja ļoti nopietnas apsūdzības, taču Ārmstrongs nolēma tās neapstrīdēt," atzina Feihijs. "Viņš var teikt visu, ko vēlas. Vienīgais veids, kā mēs būtu uzzinājuši, kādas aizliegtās vielas bija par pamatu USADA izvirzītajām apsūdzībām, būtu tribunāls, tāpēc esmu vīlies, ka tā nenotiks, jo USADA nolēma nesaukt Ārmstrongu tribunāla priekšā."

Savukārt Starptautiskā Riteņbraukšanas savienība (UCI) piektdien pavēstīja, ka tā gaidīs sīkākus USADA paskaidrojumus, pirms sniegt oficiālus komentārus par Ārmstronga situāciju.

Ja arī UCI apstiprinās Ārmstronga septiņu titulu atņemšanu, tad tās pārstāvji saskarsies ar lielām galvassāpēm, izvēloties jaunos "Tour de France" uzvarētājus, jo vairāki riteņbraucēji, kuri savulaik sacensību kopvērtējumā palika aiz amerikāņa, arī ir iesaistīti dopinga skandālos.

Kā ziņots, jūlijā Ārmstrongs iesniedza tiesā prasību pret USADA pēc tam, kad aģentūra kārtējo reizi apsūdzēja riteņbraucēju dopinga lietošanā. Šādas apsūdzības Ārmstrongs saņēmis regulāri, bet nekad testi nav uzrādījuši pozitīvu rezultātu.

Sportists apstrīdēja aģentūras iesniegto lietu jurisdikciju un tās noteikumu leģitimitāti. Savukārt Ārmstronga juridiskais pārstāvis toreiz apgalvoja, ka USADA noteikumi ir ASV konstitucionālo tiesību uz taisnīgu tiesu pārkāpums.

Tāpat leģendārais riteņbraucējs, kurš allaž apgalvojis, ka nekad nav lietojis sniegumu uzlabojošus medikamentus, norādīja, ka Taigarts veic personīgu atriebību sportistam.

Ārmstrongs "Tour de France" uzvarēja laika posmā no 1999. līdz 2005.gadam. Tāpat viņš 1993.gadā kļuva par pasaules čempionu grupas braucienā, bet 2000.gadā Sidnejas olimpiskajās spēlēs izcīnīja bronzas medaļu individuālajā braucienā.

Ārmstrongs otro reizi savu karjeru noslēdza pagājušā gada februārī. Sākotnēji viņš no sporta aizgāja 2005.gadā, bet trīs gadus vēlāk negaidīti atgriezās, tomēr astoto reizi triumfēt "Tour de France" velobraucienā tā arī nespēja.

Jau vēstīts, ka neilgi pirms Ārmstronga otrās karjeras beigām sporta žurnāls "Sports Illustrated" nāca klajā ar informāciju, ka pagājušā gadsimta izskaņā Ārmstrongs lietojis analīzēs grūti identificējamu preparātu, kas uzlabo ķermeņa asinsriti, - "HemAssist".

Savukārt vēl pāris mēnešus vēlāk Tailers Hamiltons apgalvoja, ka redzējis, kā 1999.gadā viņa toreizējais komandas biedrs Ārmstrongs injicējis sev EPO jeb eritropoetīnu.

Tāpat Ārmstronga vārds figurējis arī cita amerikāņu riteņbraucēja Floida Lendisa dopinga lietošanas lietas izskatīšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!