Foto: AP/Scanpix

Pērn par olimpisko čempionu grupas braucienā kļuvušais beļģu riteņbraucējs Gregs van Avermēts no BMC komandas svētdien triumfēja Starptautiskās Riteņbraukšanas savienības (UCI) Pasaules tūres kalendārā iekļautajā prestižajā vienas dienas velobraucienā Ģente-Vevelgema, kamēr Latvijas pārstāvji Aleksejs Saramotins un Krists Neilands līdz finišam netika.

Šajā pavasarī teicamu sniegumu demonstrējošais van Avermēts izcīnīja otro uzvaru trīs dienu laikā, jo piektdien viņš triumfēja arī savā dzimtenē notikušajā "E3 Harelbeke" velobraucienā.

Ģentes-Vevelgemas sacensībās, kurās dalībniekiem nācās veikt iespaidīgus 249 kilometrus, tostarp vairākus distances posmus pa bruģi, van Avermēts finišēja pēc piecām stundām, 39 minūtēm un piecām sekundēm, finiša spurtā pārspējot savu tautieti Jensu Keukelēri ("Orica-Scott").

Tikmēr trešais palika pēdējo divu gadu pasaules čempions grupas braucienā Peters Sagans ("Bora - Hansgrohe") no Slovākijas, kurš bija galvgalī peletonam, kas līderiem zaudēja sešas sekundes. Sagans nespēja nosargāt pērn izcīnīto Ģentes-Vevelgemas velobrauciena uzvarētāja titulu.

Šosezon van Avermēts ir uzvarējis jau trijos Pasaules tūres kalendārā iekļautos vienas dienas velobraucienos, jo februāra beigās viņš triumfēja arī "Omloop Het Nieuwsblad" sacensībās.

"Pirms sacensībām nevarēju iedomāties, ka spēšu uzvarēt, jo biju pārliecināts, ka šodien uzvara izšķirsies sprinteru cīņā. Tomēr es riskēju un tas man ļāva nokļūt ideālā situācijā pirms finiša," pēc triumfa sacīja van Avermēts, kurš savu uzvaru gājienu ir gatavs turpināt arī nākamnedēļ, kad norisināsies prestižais "Tour des Flandres" vienas dienas velobrauciens.

Tikmēr Saramotins, kurš šosezon pārstāv "Bora - Hansgrohe" komandu, kā arī Neilands, kurš startē profesionālās kontinentālās komandas "Israel Cycling academy" rindās, bija starp tiem 85 braucējiem, kuri finišu nesasniedza.

Saramotins nefinišēja arī piektdien "E3 Harelbeke" sacīkstē, bet Neilandam šis bija karjerā vien otrais starts Pasaules tūres kalendārā iekļautās sacensībās. Debiju viņš piedzīvoja šonedēļ, kad trešdien ieņēma 122. vietu vienas dienas velobraucienā "Dwars Door Vlaanderen", kurā Saramotins palika 91. vietā.

Paralēli Pasaules tūres sacensībām svētdien norisinājās arī Ģenetes - Vevelgemas velobrauciena sacensības U-23 un junioru vecuma sportistiem, kas reizē bija arī Nāciju kausa izcīņas pirmais posms.

Junioru sacensībās, kur dalībnieki veica 129,2 kilometru distanci, uzvarēja Ludvigs Antons Vakers no Dānijas, kurš distanci veica trīs stundās, deviņās minūtēs un divās sekundes. No Latvijas sportistiem vienīgais finišu sasniedza Deniss Trofimovs, kurš ieņēma 54.vietu, uzvarētājam zaudējot 24 sekundes, kamēr Ričards Roberts Sauja, Kristofers Bindemanis, Arvis Rendors, Kristaps Pelčers un Kristers Ansons nefinišēja.

Savukārt U-23 vecuma grupas sacensībās, kur dalībniekiem bija jāveic 185 kilometri, uzvarēja brits Džeikobs Henesijs, kurš finišēja pēc četrām stundām, 22 minūtēm un 55 sekundēm.

No Latvijas sportistiem finišu sasniedza tikai Mārcis Kalniņš, kurš ieņēma 64. vietu, uzvarētājam zaudējot precīzi piecas minūtes, savukārt Deins Kaņepājs, Ēriks Toms Gavars, Mārtiņš Pluto, Ulvis Horens Korbergs un Klāvs Rubenis izstājās.

Jau ziņots, ka svētdien par Katalonijas daudzdienu velobrauciena, kas arī ir Pasaules tūres kalendārā, uzvarētāju kļuva spānis Alehandro Valverde ("Movistar"), bet Itālijā notikušajā daudzdienu velobraucienā "Settimana Internazionele di Coppi e Bartali" (UCI kat.2.1) otrais palika latvietis Toms Skujiņš ("Cannondale - Drapac"), kurš kopvērtējumā 16 sekundes zaudēja francūzim Liliānam Kalmežānam no "Direct Energie" komandas, lai gan pirms pēdējā etapa tieši tikpat viņam bija priekšā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!