Foto: LETA
Pēc bijušās amerikāņu riteņbraukšanas leģendas Lensa Ārmstronga atzīšanās dopinga lietošanā profesionālā riteņbraukšana piedzīvos lielas izmaiņas, intervijā portālam "Delfi" izteicās kādreizējais Ārmstronga komandas biedrs "Motorola" komandā Kaspars Ozers.

Atgādinām, ka aizvadītās nedēļas izskaņā Ārmstrongs slavenās Opras Vinfrijas vadītajā sarunu šovā atzinās dopinga lietošanā, un cer, ka viņam mīkstinās piešķirto mūža diskvalifikāciju.

"Es domāju, ka viņam par to visu nāca kaut kāda apziņa. Noteikti Ārmstrongam bija nepatīkamas sajūtas par to, ko teica viņa bijušie komandas biedri un cilvēki, ar kuriem viņš daudzus gadus bija kopā," savu minējumu par notikušo izteica Ozers. "Pēc visām liecībām Lenss noteikti pārvērtēja aizvadītos gadus un mainīja savu uztveri pret šo situāciju. Vairāki Ārmstronga bijušie komandas biedri un kolēģi, kas kopā ar viņu gāja tam visam cauri, aicināja viņu atzīties, jo tad paliktu vieglāk. Es domāju, ka viņam morāli arī paliks vieglāk."


Lai arī riteņbraukšanas tēls pēc Ārmstronga dopinga skandāla ir ļoti cietis, Ozers ir pārliecināts, ka šis sporta veids to pārcietīs, bet tas piedzīvos visai pamatīgas pārmaiņas.

"Sportistiem, treneriem, menedžeriem, funkcionāriem un sponsoriem šis būs pārdomu brīdis, un domāju, ka daudz kas riteņbraukšanā tiks mainīts. Riteņbraukšana šo visu pārvarēs un turpinās pastāvēt, jo tas ir ļoti sens sporta veids. Cilvēki nebeigs braukt ar riteni un sacensties, tikai daudzas lietas notiks savādāk. Domāju, ka sportistiem turpmāk būs grūtāk izvairīties no dopinga pārbaudēm. Šis ir tikai sākums un no atbildīgajām federācijām noteikti vēl sekos daudz interesantu paziņojumu," teica bijušais Latvijas riteņbraucējs.

Ozers arī uzsvēra, ka beidzot ir jāsāk saukt pie atbildības tie, kas ražo aizliegtās vielas: "Ārmstrongs teica, ka riteņbraukšana bija kā sistēma un viņš tajā brīdī pat nejutās vainīgs, ka lietojis šos visus preperātus. Viņš neapzinājās sekas, jo tā bija kā kultūra. Atbildīgajām instancēm būs jāpadomā par tiem, kas ražoja un piegādāja šīs vielas, jo tās kioskos un aptiekās tā vienkārši nepārdod. Ir jāsāk meklēt, kā sportisti tiek pie šīm vielām un vainīgie jāsauc pie atbildības."

Šis skandāls radīja runas par to, ka Starptautiskā olimpiskā komiteja (SOK) riteņbraukšanu varētu izņemt no olimpisko spēļu programmas. Vēlāk šīs visas runas tomēr tika noliegtas, un arī Ozers nedomā, ka riteņbraukšanai vajadzētu pazust no olimpiskās saimes.

"Tas ir jālemj olimpiskajai komitejai, bet uzskatu, ka olimpiāde nepaliks bez riteņbraukšanas. Tomēr olimpiskās spēles nav lielākais notikums riteņbraukšanā, jo ir daudz prestižāki tituli," teica bijušais Ārmstronga komandas biedrs. "Nedomāju, ka šī visa dēļ nākamgad nenotiks "Tour de France"."


Ozers ar Ārmstrongu "Motorola" riteņbraukšanas komandā startēja no 1994. līdz 1996.gadam. Ozers Ārmstronga komandas biedrs prestižajā daudzdienu velobraucienā "Tour de France" bija divas reizes.

Ozers 1993.gadā kļuva par pasaules vicečempionu grupas braucienā amatieriem. Tikmēr 1995. un 1996.gada "Tour de France" velobraucienos viņš nefinišēja, savukārt 1995.gada daudzdienu velobrauciena "Vuelta a Espana" 19.posmā latvietis finišēja trešajā pozīcijā, bet kopvērtējumā ierindojās 101.vietā. Nākamā gada "Vuelta a Espana" sacensībās viņš arī nefinišēja.

Tāpat Ozers 1996.gadā pārstāvēja Latviju Atlantas olimpiskajās spēlēs, grupas braucienā finišējot 22.vietā.

Kā zināms, Ārmstrongam piemērota atpakaļejoša mūža diskvalifikācija no 1998.gada 1.augusta un anulēti visi sasniegtie rezultāti, kuru vidū ir uzvaras "Tour de France" velobraucienā laika posmā no 1999. līdz 2005.gadam.

SOK atņems Ārmstrongam 2000.gada Sidnejas olimpiskajās spēlēs izcīnīto bronzas medaļu individuālajā braucienā.

Pagaidām Ārmstrongam nav atņemts tikai 1993.gada pasaules čempiona tituls.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!