Foto: AP/Scanpix
Nīderlandiešu riteņbraucējs Tomass Dekers, kurš 2009.gadā saņēma divu gadu diskvalifikāciju par dopinga lietošanu, solījis atklāt citu šo sporta veidu pārstāvošo aizliegto vielu lietotāju vārdus.

Dekers 2009.gadā tika pieķerts aizliegtās vielas EPO jeb eritropoetīna lietošanā un izcieta sev piespriesto divu gadu diskvalifikāciju.

Tagad Nīderlandes sportists paudis gatavību sadarboties ar savas valsts antidopinga aģentūru un atklāt virkni citu sportistu vārdus, kuri arī lietojuši dopingu.

"Es sadarbošos ar Nīderlandes Antidopinga aģentūru, lai padarītu riteņbraukšanu "tīrāku". Esmu gatavs sniegt un atklāt man zināmos faktus un informāciju - vārdus, datumus, detaļas," sava aģenta izplatītajā paziņojumā sacījis Dekers.

"Esmu izcietis sev piespriesto diskvalifikāciju. Tomēr ir daudz nezināmu un vēl neatklātu detaļu, kas saistīti ar manu dopinga pagātni. Viss, arī cilvēku vārdi, kuri man palīdzēja, tiks iesniegti antidopinga aģentūrai," uzsvēris sportists.

Intervijā kādam vietējam laikrakstam Dekers pastāstījis, ka 2007.gadā, pārstāvot "Rabobank" vienību, viņam veikta arī asins pārliešana.

Iepriekš nīderlandietis publiski atzina, ka aizliegtās vielas viņš 2006.gadā sācis lietot pēc "Rabobank" komandas ārstu ieteikuma.

"Tajā laikā bija ļoti viegli ietekmēties, jo dopingu lietoja ļoti daudzi. Neviens skaļi neteica, ka ir pret to. Daudziem maniem kolēģiem un arī man tā bija ikdiena. Dopings bija kā daļa no darba, ko veicam," iepriekš riteņbraukšanā valdošo situāciju raksturoja Dekers.

Tāpat viņš sacīja, ka visi slavenākie riteņbraucēji veikuši asins pārliešanas procedūras un arī viņam šķitis, ka tas varētu būt iztrūkstošais elements ceļā uz panākumiem.

Jau ziņots, ka pagājušajā nedēļā Opras Vinfrijas vadītajā sarunu šovā bēdīgi slavenais amerikānis Lenss Ārmstrongs atzinās, ka visas septiņas reizes prestižajā "Tour de France" velobraucienā uzvarējis ar aizliegto vielu palīdzību.

Viņam piemērota atpakaļejoša mūža diskvalifikācija no 1998.gada 1.augusta un anulēti visi sasniegtie rezultāti, kuru vidū ir uzvaras "Tour de France" velobraucienā laika posmā no 1999. līdz 2005.gadam. Bez septiņiem tituliem "Tour de France" Ārmstrongs 1993.gadā kļuva par pasaules čempionu grupas braucienā, bet 2000.gadā Sidnejas olimpiskajās spēlēs izcīnīja bronzas medaļu individuālajā braucienā, kas arī riteņbraucējam atņemta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!