Foto: AFP/Scanpix

Igauņu riteņbraucējs Reins Tāramē no "Katjuša" vienības sestdien triumfēja prestižā daudzdienu velobrauciena "Giro d'Italia" priekšpēdējā, 20. posmā, tādējādi atnesot savai dzimtenei pirmo uzvaru kādā no šīs tūres etapiem. Tikmēr par kopvērtējuma līderi kļuva mājinieku favorīts Vinčenco Nibali ("Astana"), kurš par 52 sekundēm apsteidz Estevanu Čavesu ("Orica-GreenEdge").

Līdz šim nevienam no Igaunijas sportistiem nebija izdevies uzvarēt kādā no "Giro d'Italia" posmiem. Četras uzvaras "Tour de France" posmos ir igauņu zvaigznei Janam Kirsipū, kurš, tāpat kā Tāramē, ir izcīnījis panākumu arī vienā "Vuelta Espana" etapā.

Sestdien riteņbraucējiem bija jāveic 134 kilometrus gara distance ar trim pirmās kategorijas kāpumiem un vienu trešās kategorijas kāpumu.

Tāramē distanci veica četrās stundās, 22 minūtēs un 43 sekundēs, finišā par 52 sekundēm apsteidzot kolumbieti Darvinu Atapumu no BMC komandas.

Igaunis savu uzvaru veltīja komandas biedram Iļnuram Zakarinam, kurš iepriekšējā posmā piedzīvoja kritienu, kā rezultātā lauza atslēgas kaulu un lāpstiņu.

"Finišā rādīju Z-zīmi, lai godinātu Zakarinu, kuram vakar bija smaga diena. Tāpat tā bija slikta diena komandai, jo zaudējām gandrīz visu. Savukārt šodien bija brīnišķīga diena. Virs 2000 metriem jutos labāk nekā pārējie," uzsvēra Tāramē.

Savukārt sesto vietu ieņēma mājinieku favorīts Nibali, kurš finišā igaunim zaudēja sešas minūtes un 44 sekundes. Tiesa, Nibali vairāk nekā pusotru minūti atvinnēja no iepriekšējā kopvērtējuma līdera Čavesa, kurš finišēja 14. vietā.

Septiņas sekundes pirms Čavesa finišā iebrauca Steivens Krēšvēks no "LottoNL-Jumbo" vienības, kurš vakar pēc kritiena zaudēja līderpozīciju kopvērtējumā. Krēšvēks sestdien startēja ar lauztu ribu, kas gan viņam netraucēja sasniegt labu rezultātu.

Pirms pēdējā posma kopvērtējumā līderpozīciju ieņem Nibali, kurš par 52 sekundēm apsteidz Čavesu, bet vēl par 25 sekundēm lēnāks ir Alehandro Valverder no "Movistar" komandas, kamēr Krēšvēks ieņem ceturto pozīciju.

Sacensības noslēgsies svētdien, kad sportistiem būs jāveic viegla 163 kilometru distance no Kuneo līdz Turīnai.

Pērn "Giro d'Italia" triumfēja spānis Alverto Kontadors no "Tinkoff", bet Latvijas riteņbraucējs Aleksejs Saramotins no IAM vienības ierindojās 161. pozīcijā. Šogad neviens no Latvijas sportistiem Itālijas tūrē nepiedalās.

"Giro d'Italia" velobrauciens šogad norisinās 99.reizi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!