Foto: AFP/Scanpix

Lai padziļināti izmeklētu amerikāņu riteņbraucēja Lensa Ārmstronga dopinga skandālu, otrdien Starptautiskās Riteņbraukšanas federācijas (UCI) izveidotā neatkarīgo ekspertu komisija uzsāka lietā iesaistīto liecinieku apzināšanu.

Komisijas vadītājs, bijušais Anglijas un Velsas apelācijas tiesu tiesnesis Filips Atons, un tās dalībnieks, daudzkārtējais paraolimpisko spēļu čempions Tanijs Grejs Tompsons, lūguši atsaukties jebkuru minētajā lietā iesaistīto.

"Esam jau sazinājušies ar dažiem potenciālajiem lieciniekiem un gatavojamies apzināt vēl daudzus, taču aicinām ikvienu arī personīgi vērsties pie mums un sniegt savā rīcībā esošo informāciju," teikts UCI komisijas ziņojumā.

Līdz kalendārā gada beigām komisijai uzdots savākt iesaistīto personu liecības un iesniegt tās UCI.

Noklausīšanās Ārmstronga lietā paredzēta no nākamā gada 9. līdz 26.aprīlim. Komisija savu gala ziņojumu plāno iesniegt UCI amatpersonām līdz 1.jūnijam.

Kā zināms, UCI oktobra beigās oficiāli apstiprināja diskvalifikāciju, ko iepriekš Ārmstrongam piesprieda ASV Antidopinga aģentūra (USADA). Bijušajam sportistam tādējādi atņemti septiņi prestižā daudzdienu velobrauciena "Tour de France" uzvarētāja tituli. UCI ar šādu lēmumu akcentējusi, ka Ārmstrongam nav vietas riteņbraukšanā.

Ārmstrongam piemērota atpakaļejoša mūža diskvalifikācija no 1998.gada 1.augusta un anulēti visi sasniegtie rezultāti, kuru vidū ir uzvaras "Tour de France" velobraucienā laika posmā no 1999. līdz 2005.gadam.

Ārmstrongs otro reizi savu karjeru noslēdza pagājušā gada februārī. Sākotnēji viņš no sporta aizgāja 2005.gadā, bet trīs gadus vēlāk negaidīti atgriezās, tomēr astoto reizi triumfēt "Tour de France" velobraucienā tā arī nespēja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!