Foto: Reuters/Scanpix
Izraēlas ministri piedraudējuši atsaukt atbalstu 2018. gada "Giro d'Italia" daudzdienu velobraucienam, jo tā mājaslapā kā sacensību sākuma vieta minēta Rietumjeruzaleme.

Starts nākamā gada "Giro d'Italia" velobraucienam tiks dots 4. maijā Jeruzalemē, kur dalībnieki sacentīsies 9,7 kilometru garā individuālā braucienā, bet nākamajās dienās sekos divi attiecīgi 167 un 229 kilometrus gari etapi, kuri finišēs Telavivā un Eilatā.

Sacensību mājaslapā interaktīvajā kartē kā pirmā posma norises vieta minēta Rietumjeruzaleme.

"Izraēlas valdība nepiedalīsies sacensību atbalstīšanā, ja tās mājaslapā netiks mainīts starta vietas nosaukums "Rietumjeruzaleme," teikts Izraēlas kultūras un sporta ministres Miri Regevas un tūrisma ministra Jariva Levina kopīgajā paziņojumā. "Izraēlas galvaspilsēta ir Jeruzaleme, un tai nav Austrumu un Rietumu. Ir tikai viena vienota Jeruzaleme."

Lai gan paziņojums tika izplatīts trešdien, vēl ceturtdien mājaslapā kā velobrauciena starta vieta minēta Rietumjeruzaleme.

Izraēla sacensību finansēšanā piedalās ar apmēram 20 miljoniem šekeļu (4,7 miljoniem eiro) no četrām dažādām ministrijām.

Izraēla okupēja arābu apdzīvoto Austrumjeruzalemi un Jordānas upes rietumkrastu 1967.gadā. Tā vēlāk anektēja arābu apdzīvoto Austrumjeruzalemi, savukārt starptautiskā sabiedrība šo aneksiju neatzīst.

Izraēla ir pasludinājusi visu Jeruzalemi par savu galvaspilsētu, savukārt palestīnieši uzskata, ka Austrumjeruzalemei jābūt viņu nākotnes valsts galvaspilsētai.

Arī iepriekš "Giro d'Italia", kas nākamgad norisināsies jau 101.reizi, ir startējis ārpus Itālijas, taču ne reizi ārpus Eiropas kontinenta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!