Foto: LETA

Liela problēma Latvijas riteņbraukšanas sistēmā ir gados jaunu treneru trūkums, kuru neesamību Latvijas Riteņbraukšanas federācijas (LRF) prezidents Igo Japiņš vērtē kā katastrofālu.

Japiņš uzskata, ka gados jauno treneru trūkums īpaši ir redzams laikā, kad noveco pašreizējais valsts riteņbraukšanas treneru sastāvs.

"Ir ļoti mazas atlases iespējas. Murjāņu Sporta ģimnāzija nevar radīt nepieciešamos apstākļus treniņu darba nodrošināšanai, tādējādi sarūk iespējas atrast spilgtus talantus. Daži puiši šobrīd mācās Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijā. Tur jābūt lielam entuziasmam un vēlēšanai darboties. Tieši treneru trūkuma dēļ mums nav izdevies vēl atjaunot riteņbraukšanas nodaļas Liepājā un Tukumā," LRF citē Japiņu. "Treneriem novēlu nezaudēt entuziasmu. No daudzajiem tūkstošiem, kuri piedalās dažādās sacensībās, kādam novēlu riteņbraukšanai pieiet nopietnākā līmenī un vērsties pie labiem speciālistiem. Mums ir nepieciešami jauni talanti. Riteņbraukšana ir ne tikai sports, bet arī dzīvesveids, ar to mēs varam būt lepni."

Vērtējot 2014.gadu Latvijas riteņbraukšanā, Japiņš izcēlis BMX riteņbraucēju sasniegumus un izaugsmi kalnu riteņbraukšanā (MTB).

"Ja runājam par sportiskajiem sasniegumiem, var teikt, ka labākie rezultāti šogad bijuši BMX riteņbraucējiem. Priecēja, ka izveidota jauna profesionāla MTB komanda. Neformāli jau ir divas komandas, kas mērķtiecīgi startē ārpus Latvijas. Lai arī MTB riteņbraukšanā vēl nav augstu starptautisku sasniegumu, tomēr ir vērā ņemams kāpums. Arī gada sākumā prezentētais DPA komandas lozungs - "Go Rio" - sezonas laikā parādīja reālāku iespēju nokļūt olimpiskajās spēlēs mūsu kalnu riteņbraucējiem," uzskata Japiņš. "Pozitīvi bija tas, ka pasaules čempionātā Latviju pārstāvēja divas dāmas un juniore. Visā pasaulē diezgan liels akcents tiek likts uz sieviešu riteņbraukšanu, un arī mums jāmeklē savas iespējas, lai dāmas varētu startēt šādā līmenī."

LRF prezidents ir ļoti gandarīts par valsts vadošā BMX braucēja Māra Štromberga šīs sezonas progresu.

"Štrombergs ir atguvis braukšanas garšu un cīnās par visaugstākajām vietām. Viņa vecumā šajā sporta veidā tik augstā līmenī maksimāli koncentrēties ir pietiekoši grūti, īpaši tad, ja viss ir sasniegts. BMX ir specifisks ar to, ka tas prasa maksimālu koncentrēšanos. Šeit bez tādas uzvarēt nevar. Es jūtu, ka Mārim ir šī motivācija," pauž Japiņš.

"Mums ir divi augstas klases profesionāļi, bet pārējie brauc šobrīd zemākā līmenī," situāciju šosejas riteņbraukšanā komentē Japiņš. "Ne Gatim Smukulim, ne arī Aleksejam Saramotinam spilgtas uzvaras šosezon nebija. Abi vairāk strādāja savu komandu labā. No jaunajiem nevienu īpašu spilgtu talantu šogad nevarēja saskatīt. Pagājušajā gadā spīdēja Toms Skujiņš. Šogad viņš pārgājis uz elites grupu un vairāk startēja ASV notiekošajās sacensības. Lielā riteņbraukšana vēl joprojām vairāk notiek Eiropā. Tieši Tomam vajadzētu būt nākamajam, kurš varētu pāriet uz augstāku "Pro Tour" līmeni. Uz to ļoti ceram. Pozitīvi, ka junioru komanda šosezon startēja virknē starptautisku sacensību," citēts LRF prezidents.

Tāpat Japiņš izceļ, ka Latvija, atšķirībā no Lietuvas, Igaunijas, Somijas un Zviedrijas, var lepoties ar divām kontinentālām šosejas riteņbraukšanas komandām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!