Foto: LETA
Tā kā tiek prognozēts, ka gaisa temperatūra sasniegs gandrīz 40 grādus pēc Celsija, Starptautiskā Riteņbraukšanas federācija (UCI) neizslēdz iespēju, ka nākamajā nedēļā Kataras galvaspilsētā Dohā gaidāmajā pasaules čempionātā šosejas riteņbraukšanā varētu tikt saīsinātas distances.

Sacensības, kas pirmoreiz notiks Tuvajos Austrumos, risināsies no 9. līdz 16. oktobrim. Tās jau iepriekš no tradicionālā septembra tika pārceltas gandrīz mēnesi vēlāk, lai izvairītos no ekstremāli karsta laika.

Tomēr tagad UCI paziņojusi, ka neizslēdz 16. oktobrī gaidāmā grupas brauciena elites grupā vīriem distances saīsināšanu. Sportisti vispirms veiks 150 kilometru distanci, bet pēc tam līdz finišam tos sagaidīs septiņi apļi mākslīgajā salā "The Pearl", kur noslēgsies visas čempionātā gaidāmās distances. UCI turpmāk katru dienu veiks apstākļu monitoringu.

Zīmīgi, ka vīriešu elites grupas brauciens sāksies blakus Kataras nacionālajam stadionam, kurā risināsies 2022. gada Pasaules kausa finālturnīra spēles futbolā. Arī šī turnīra norise iespējamā karstuma dēļ jau ir pārcelta uz ziemu.

"Kaut sportistiem nāksies saskarties ar karstumu, izšķirošāks faktors [uzvarētāja noskaidrošanā] būs sānu vēji tuksnesī," paziņojumā izteikusies UCI. Organizācija arī nozīmējusi divus motociklus, kas grupas braucienā būs karavānas priekšgalā un apgādās sportistus ar ūdeni.

Jau vēstīts, ka Latviju pasaules čempionātā pārstāvēs seši sportisti, taču viņu vidū nebūs Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs startējušo Toma Skujiņa un Alekseja Saramotina.

Uz Kataras galvaspilsētu dosies Gatis Smukulis ("Astana"), Andžs Flaksis ("Holowesko-Citadel"), Krists Neilands ("Axeon Hagens Berman"), Māris Bogdanovičs, Ēriks Toms Gavars (abi - "Rietumu banka - Rīga") un Kristers Ansons ("Talsi"/MSĢ).

Augusta sākumā Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs smagā grupas braucienā Saramotins, kurš pārstāv Šveices komandu IAM, ieņēma 46. vietu, bet Skujiņš, kurš šosezon brauc ASV vienībā "Cannondale-Drapac", ieņēma 59. pozīciju. Tāpat viņi abi septembrī startēja arī Eiropas čempionāta grupas braucienā, kur elites grupā Skujiņš ieņēma augsto 19. vietu.

Šogad par Latvijas absolūto čempionu kļuvušais Smukulis pasaules čempionātā startēs komandu braucienā, kurā pārstāvēs "Astana" vienību, kā arī individuālajā braucienā. Smukulis, kurš salīdzinoši nesen pievarēja prestižo daudzdienu velobraucienu "Vuelta a Espana", Eiropas čempionātā individuālajā braucienā ieņēma 20. vietu.

Smukulis ir vienīgais no Latvijas riteņbraucējiem, kurš pēdējos gados piedalījies Kataras daudzdienu velobraucienā, kas regulāri risinās sezonas sākumā februārī. Šogad viņš tajā divas reizes finišēja labāko trīsdesmitniekā.

Tikmēr grupas braucienā elites grupā piedalīsies Bogdanovičs un Flaksis. Bogdanovičam šī būs debija pasaules čempionātā elites grupā, bet Flaksis pērn piedalījās komandu braucienā.

Savukārt Neilands un Gavars U-23 vecuma sportistu sacensībās piedalīsies individuālajā un grupas braucienā, kur junioru grupā startēs arī Ansons.

Neilandam, kurš Eiropas čempionātā šogad ieņēma 13.vietu grupas braucienā, šīs būs pēdējās sacensības U-23 vecuma grupā, jo nākamajā sezonā viņš jau varēs startēt elites grupā.

Gavaram šī ir pirmā sezona U-23 vecuma grupā, bet Ansons pirmo gadu brauc starp junioriem. Latvijas junioru čempions individuālajā braucienā nesen izcīnīja trešo vietu prestižās junioru sacensībās Slovākijā.

Riodežaneiro olimpisko spēļu un Eiropas čempionāta dēļ šogad pasaules čempionāts norisināsies mēnesi vēlāk, nekā ierasts. Eiropas čempionātā pirmo reizi startēja arī elites grupas braucēji.

Pasaules čempionāts sāksies ar komandu braucienu, kurā startēs 15 vienības. Pēc tam sekos individuālie braucieni un grupas braucieni. Sacensību distances vedīs pa līdzenumiem, taču savas korekcijas var ieviest spēcīgie tuksneša sānu vēji.

Latvijas sportistu treneris sacensībās būs Toms Flaksis, bet mehāniķis Valērijs Lukjanovs.

Pērn par pasaules čempionu grupas braucienā kļuva slovāks Peters Sagans, kurš pārstāv "Tinkoff" komandu. Savukārt Smukulis pērn individuālajā braucienā ieņēma 28. vietu, bet grupas braucienā pēc kritiena palika 110. pozīcijā. Tikmēr Gavars palika 11.vietā individuālajā braucienā junioriem, bet Neilands šajās sacensībās palika 24.vietā U-23 vecuma grupā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!