Foto: DELFI
Šajā nedēļas nogalē Vācijā, Sanktvendelā, risinās Eiropas čempionāts kalnu riteņbraukšanas krosā (XC jeb cross-country), kurā startē arī vairāki Latvijas sportisti. Kopumā latvieši ir labi gatavojušies vienam no galvenajām sezonas sacensībām un gatavi parādīt savu labāko sniegumu, lai gan visiem šī būs debija kontinenta svarīgākajās sacensībās.

Sanktvendelā, kas ir viens no Vācijas kalnu riteņbraukšanas centriem, izveidota vairāk nekā septiņus kilometrus gara trase, kas ir neierasti gara, salīdzinot ar citām sacensībām. "DPA Cycling Team" komandas braucējiem Matīsam Preimanim, Pēterim Janevicam un Ansim Uškauram jau vairākas nedēļas palīdz slovēņu treneris Primožs Štrancars, kurš ir arī galvenais padomdevējs Vācijā.

"Trase tehniski nav grūta, bet fiziski ļoti grūta - visu laiku jāspiež ātrums, nav laika, kur atpūsties. Ir daži kāpumi un nogāzes, kur nedaudz var atvilkt elpu un atgūt spēkus, bet kopumā fiziski grūta trase," saka Štrancars, kurš 2000.gadā Slovēnijas izlases sastāvā startēja Sidnejas olimpiskajās spēlēs. "Mūsu puiši ir tehniski labi, tāpēc varbūt šī trase nebūs viņiem tik laba. Tomēr sagaidu labus rezultātus, jo speciāli esam gatavojušies un labi aizvadīti treniņi. Var teikt, ka ar katru nedēļu sportiskā forma uzlabojas, tāpēc jābūt arī rezultātiem."

To, ka trase nav tehniski sarežģīta uzsver arī Preimanis, kurš vienīgais no Latvijas startēs elitē. "Diezgan ātra trase, elementāra, nav tik tehniski grūta kā citas. Diezgan gara, aplis ir 7 km, kas man vēl sacensībās nav bijis. Pašam patīk tehniskākas, tās ir interesantākas, bet arī te būs labi. Priekšrocība - te nav tik lieli kalni, kā iepriekšējā Pasaules kausa posmā. Šī trase ir lēzenāka."


Preimanis atzīst, ka fiziski jūtas ļoti labi, taču sacensībās nekādi neizdodas "dabūt vaļā". Puiši jau gandrīz trīs nedēļas ir izbraukumos, tomēr fizisks nogurums nav jūtams. "Ne reizi trasē nejutos labi. "Iekšā ir, bet ārā nenāk", var tā teikt. Šonedēļ pēdējā iespēja, lai "atnāktu" vaļā."

Iepriekšējā Pasaules kausa posmā Vācijā kritienu piedzīvoja Janevics, kurš tādējādi nevarēja uz pilnu slodzi aizvadīt treniņus. Sportistam joprojām pie lielākas slodzes sāp ceļgals, taču sacensībās Janevics apņēmies startēt.

"Spīdoši nav, bet braukšu. Kaut vai uz pretsāpju līdzekļiem. Kāja vēl sāp nobraucienos, kas ir mana stiprā puse. Tehniskākas trases tomēr priekšrocīgākas. Mums vēl pie uzbraucieniem kalnos jāpiestrādā," saka Janevics. "Pagaidām gan trasi neesmu izbraucis, esmu tikai visu izgājis ar kājām. Bet nu jāatzīst, ka zinu visus sīkumus, esmu iemācījies visas "atslēgas vietas". Tādu te nav daudz, tāpēc īpaši tām jāpievērš uzmanība."

Tikmēr trešajam "DPA Cycling Team" komandas pārstāvim Ansim Uškauram Eiropas čempionāts jau noslēdzies, jo viņš startēja tikai eliminatorā, kur ieņēma 42.vietu. Uškauram tās bija tikai otrās sacensības pēc pāriešanas no BMX uz kalnu riteņbraukšanu.

"Jā, pēc sacensībām biju nedaudz nepamierināts, ka neiekļuvu starp 32 labākajiem (kuri startēja izslēgšanas braucienos). Taču man šīs bija tikai otrās lielās sacensības. Es vairāk specializēšos eliminatoram, kkurā trase ir īsāka. Bet vienalga, te bija jābrauc gandrīz divas minūtes nevis kādas 40 sekundes, kā BMX. Vēl jāpierod," saka Uškaurs.

Pēc diezgan vēsā nedēļas sākuma, tuvākajās dienās Vācijā gaiss sāk iesilt un nedēļas nogalē sola jau ap +30 grādu siltumu. Preimanis gan saka, ka karstums nebiedē, jo apstākļi visiem būšot vienādi. Šogad "DPA Cycling Team" aizvadīja treniņnometni DĀR, kur lielais karstums nav bijis šķērslis, saka Preimanis.

Janevics neprognozēja, ko varētu sasniegt Eiropas čempionātā, kurā viņš startēs U-23 vecuma grupā. Savukārt Preimanis vēlas iekļūt starp 30 labākajiem, kas būtu ļoti labs panākums 23 gadus vecajam sportistam.

Eiropas čempionātā Vācijā kopumā piedalās astoņi Latvijas sportisti. Elitē brauks Matīss Preimanis ("DPA Cycling team"), U-23 grupā sacentīsies Arnis Pētersons ("ZZK"), Pēteris Janevics, Ansis Uškaurs (abi "DPA Cycling team") un Raivis Sarkans ("NN Sporta klubs"), bet junioros brauks Dāvis Perševics un Kārlis Tone (abi "NN Sporta klubs"), kā arī smilteniete Rūta Brakovska.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!