Foto: Reuters/Scanpix
Leģendārais vācu profesionālais riteņbraucējs Jans Ulrihs atzinies bēdīgi slavenā "Puerto" dopinga skandāla ārsta Eufemiano Fuentesa pakalpojumu izmantošanā, turklāt bijušais sportists uzskata, ka tikai tādā veidā bijis iespējams konkurēt ar pārējiem riteņbraucējiem.

"Jā, es izmantoju Fuentesa pakalpojumus. Šī tēma man ir vēsture. Es vēlos skatīties tikai uz priekšu, nekad vairs atpakaļ," Ulrihs paudis sarunā ar vācu žurnālu "Focus".

Savu lēmumu izmantot Fuentesa piedāvātos asins pārliešanas pakalpojumus, Ulrihs skaidroja ar iespēju gūt vienlīdzīgas izredzes uz uzvaru attiecībā pret pārējiem riteņbraucējiem. "Gandrīz katrs toreiz lietoja vielas, kas uzlabo sniegumu. Es nelietoju neko, ko nelietotu arī citi. Tā būtu krāpšana gadījumā, ja man pār pārējiem būtu kādas priekšrocības. Taču tā nebija. Es tikai gribēju līdzīgas izredzes uz uzvaru," paziņojis 39 gadus vecais Ulrihs.

Ulrihs 1997.gadā kļuva par pirmo vācu riteņbraucēju, kurš uzvarējis prestižajā "Tour de France" daudzdienu velomaratonā. Tāpat viņš uzvarējis līdzīgās sacensībās Spānijā "Vuelta Espana" 1999.gadā. Savukārt Sidnejas olimpiskajās spēlēs Austrālijā 2000.gadā Ulrihs ieguva vienu zelta un vienu sudraba medaļu.

Lai gan riteņbraucējs savu profesionālo karjeru beidza jau 2007.gadā, 2012.gadā Sporta arbitrāžas tiesa viņu atzina par vainīgu dopinga lietošanā, anulējot visus rezultātus kopš 2005.gada.

Kā ziņots, bēdīgi slavenais "Puerto" dopinga skandāls kļuva publisks 2006.gadā, kad vietējā Spānijas policija reida laikā no vairākiem ar riteņbraukšanu saistītu cilvēku dzīvokļiem un kādas laboratorijas konfiscēja aptuveni 200 maisiņus ar sportistiem pārliešanai paredzētām asinīm.

Spāņu sporta ārstam Fuentesam Madrides tiesa aprīļa beigās piesprieda viena gada cietumsodu par publiskās veselības apdraudēšanu ar asins pārliešanu pasaules vadošajiem riteņbraucējiem. Kādreizējam trenerim Hosē Ignasio Lavartam piespriesti četri mēneši cietumā, bet trīs citi apsūdzētie - Fuentesa māsa Jolanda, kā arī riteņbraukšanas darboņi Manolo Saiss un Visente Belda - tika attaisnoti.

Vēl Fuentesam piespriests aptuveni 4500 eiro (3100 latu) naudas sods un četrus gadus liegts praktizēt sporta ārsta amatā. Savukārt Lavarta saņēma četru mēnešu profesionālo aizliegumu.

Fuentess veicis asins pārliešanu vairākiem augsta līmeņa riteņbraucējiem. Par iesaistīšanos šajā dopinga lietā tiek vainoti tādi braucēji kā spāņi Alverto Kontadors, Alehandro Valverde un kādreiz slavenais amerikānis Tailers Hamiltons, kurš jau februārī apstiprināja, ka pats personīgi saņēmis dopinga pakalpojumus no Fuentesa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!