Foto: AP/Scanpix/LETA

Latvijas riteņbraucējs Krists Neilands no kontinentālās komandas "Israel Cycling Academy" piektdien, debitējot kādā no lielajām tūrēm, ieņēma 169. vietu prestižā daudzdienu velobrauciena "Giro d'Italia" pirmajā posmā, kurā sportisti sacentās individuālajā braucienā.

Par individuālā brauciena uzvarētāju kļuva pērnā gada čempions, nīderlandietis Toms Dumulēns no "Sunweb" vienības, kurš 9,7 kilometrus Jeruzalemes ielās veica 12 minūtēs un divās sekundēs.

Vēl uz goda pjedestāla kāpa BMC vienības austrāliešu braucējs Roens Deniss un "Lotto Fix All" beļģu riteņbraucējs Viktors Kampenārtss, kuri Dumulēnam zaudēja divas sekundes.

Savukārt Neilands bija vienu minūti un 51 sekundi lēnāks nekā uzvarētājs, kas latvietim deva 169. vietu 175 riteņbraucēju konkurencē. Neviens no "Israel Cycling Academy" sportistiem neiekļuva pirmajā simtniekā, labāko rezultātu sasniedzot beļģim Benam Hermansam, kurš bija 108. pozīcijā.

Tikmēr 21. vietā bija Lielbritānijas titulētais riteņbraucējs Kristofers Frūms, kurš "Giro d'Italia" sacensībās atgriezies pēc astoņu gadu pārtraukuma. "Sky" vienības braucējs Frūms, kurš rīta treniņā piedzīvoja kritienu, Dumulēnam zaudēja 37 sekundes.

Sestdien riteņbraucēji veiks 167 kilometrus garu distanci no Haifas uz Telavivu. Pirmie trīs posmi norisināsies Izraēlā, bet pēc tam tūre pārcelsies uz Itāliju, velobrauciena noslēdzoties 27. martā.

Arī iepriekš "Giro d'Italia", kas norisinās jau 101. reizi, ir startējis ārpus Itālijas, taču ne reizi ārpus Eiropas kontinenta.

"Israel Cycling academy" kā Izraēlas vadošā komanda ieguvusi "wild card" jeb rīkotāju īpašo ielūgumu dalībai šī gada velobraucienā, kur var spēkoties ar UCI Pasaules tūres vienībām. Pašlaik 23 gadus vecajam Neilandam šī ir debija prestižajās daudzdienu tūrēs.

Kontinentālā līmeņa vienība "Israel Cycling academy" komandas rindās Neilands aizvada savu otro sezonu. Neilands pērn tika kronēts par Latvijas čempionu grupas braucienā un šosezon sacensībās piedalās ar sarkanbaltsarkano karogu uz krekla.

No Latvijas sportistiem "Giro d'Italia" vissekmīgāk kopvērtējumā startējis Pjotrs Ugrjumovs, kurš 1993. gadā bija otrais, 1995. gadā izcīnīja trešo vietu, bet gadu vēlāk ieņēma ceturto pozīciju. Savukārt 1999. gadā uzvaru šo sacensību posmā guva Romāns Vainšteins, bet 2007. gadā uzvaru komandu vērtējumā guva Raivja Belohvoščika pārstāvētā "Saunier Duval". No Latvijas sportistiem "Giro d'Italia" vēl startējuši arī Andris Naudužs, Gatis Smukulis un Aleksejs Saramotins.

Pērn par šo sacensību uzvarētāju maijā kļuva Nīderlandes velobraucējs Toms Dumulēns no "Sunweb" komandas, kurš kopvērtējuma uzvarētāja laurus izrāva vien pēdējā - 21. posmā, kurā dalībnieki sacentās individuālajā braucienā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!