Trešdienas pievakarē Beļģijā noslēdzās 72. "Dvars Door Vlaanderen" vienas dienas velobrauciens, kurā uzvaru izcīnīja "Quick – Step Floors" komandas riteņbraucējs Ivs Lampārts. No Latvijas riteņbraucējiem 91. pozīcijā finiša līniju šķērsoja Aleksejs Saramotins, kamēr Kristam Neilandam debijā pasaules tūres velobraucienos 122. pozīcija, informēja Latvijas Riteņbraukšanas federācija.

Beļģijā esošajā Flandrijas reģionā sākušās Flāmu klasikas. Pusotras nedēļas laikā šeit tiks aizvadīti četri viendienas un viens daudzdienu velobrauciens. Kulminācijā, 2. aprīlī, gaidāma leģendārā Flandrijas klasika. Pērējos velobraucienos daļa distance vedīs tieši pa Flandrijas velobrauciena distanci.

Flāmu klasikas trešdien sākās ar "Dvars Door Vlaanderen" velobraucienu, kas risinājās jau 72. reizi. Pirmo gadu sacensībām piešķirta prestižā pasaules tūres kategorija, kas nodrošināja teju visu labāko komandu dalību velobraucienā. Iztrūka vien "Sky" un "Dimension Data" pasaules tūres vienības. Dalībnieku vidū bija arī divu Latvijas izlases sportistu pārstāvētās komandas – "Bora – Hansgrohe" ar Alekseju Saramotinu un "Israel Cycling academy" ar Kristu Neilandu sastāvos. Ja Aleksejam šis bija jau piektais "Dvars Door Vlaandern" velobrauciens, tad Kristam tā bija debija ne tikai šajās sacensībās, bet arī kādā no pasaules tūres velobraucieniem. Dalībnieku vidū iztrūka virkne klasiku zvaigžņu, tostarp Peters Sagans, Gregs van Avermets, Mihals Kvajtkovskis un citas. Tas deva iespēju sevi apliecināt tiem, kuri šogad pie lielajā uzvarām vēl nav tikuši.

203,4 kilometru garajā distancē tika iekļauti 12 dažādu kategoriju kāpumu, kā arī virkne bruģa sekcijas. Distances pirmajā daļā notika cīņa par došanos atrāvienā. Sākumā aktīvi sevi parādīja Neilands, tomēr dienas atrāvienā iesaistījās viņa komandas biedrs Bendžamins Perijs. Septiņu sportistu lielā līderu grupa ieguva vairāku minūšu pārsvaru pār peletonu, kura priekšā aktīvi strādāja "FDJ" un "Quick – Step Floors" komandas. Visas distances garumā peletonā notika nepārtraukta cīņa par pozīciju. Grupa vairākkārt sadalījās. Atrāviens tika likvidēts jau 75 kilometrus pirms finiša. Turpinājumā vadībā atradās vairāk nekā 20 braucēju liela grupa, kurā viens no aktīvākajiem bija Beļģijas čempions Filips Žilbērs. Līderu grupā gan nebija ne Sepa Vanmarkes, ne arī "FDJ" favorīta Arno Demāra.

Par pavērsiena punktu kļuva četru sportistu izrāviens no līderu grupas. Paterbergas bruģa paugurā izrāvienu veica "Quick – Step Floors" komandas riteņbraucējs Ivs Lampārts, kuram sekoja komandas biedrs Žilbērs, "Astana" Kazahstānas velosportists Aleksejs Lutsenko, kā arī "Orica – Scott" pārstāvis Lūks Dērbridžs. Četrotne tikai palielināja savu pārsvaru pār sekotāju grupu, kura beigu daļā kļuva vēl skaitliski lielāka, pēc tam kad kopā sabrauca otrā un trešā grupiņa. Pēdējos kilometros izpaudās Beļģijas komandas pārākums. 10 kilometrus pirms finiša izrāvienu veica Žilbērs, kurš drīz vien tika noķerts.

7,5 kilometrus pirms finiša aizbēgt izdevās Lampārtam. 25 gadus vecais riteņbraucējs, kurš pērn izcīnīja septīto vietu pasaules čempionātā individuālajā braucienā, savas pozīcijas nosargāja līdz pat finišam, tiekot pie savas ceturtās profesionālās uzvaras. Trīs sportistu finiša spurtā pārāks bija 2012. gada pasaules elites čempions Žilbērs, kuram otrā vieta, bet uz goda pjedestāla zemākā pakāpiena 2012. gada pasaules U23 čempions Lutsenko. Žilbēru no uzvarētāja šķīra 39 sekundes.

Aleksejs Saramotins, kura mērķis ir sasniegt savu labāko kondīciju uz "Parīze – Rubē" velobraucienu, finišēja 91. vietā starp 162 finišu sasniegušajiem dalībniekiem. No uzvarētāja Aleksejs atpalika par 2 minūtēm un 8 sekundēm. Krists Neilands debijā ieņēma 122. pozīciju, 4 minūtes un 32 sekundes aiz uzvarētāja. Jāpiebilst, ka sacensībās startēja 200 dalībnieki.

Kā pēc finiša atzina Krists Neilands, tad šīs sacensības ievērojami atšķīrušās no tām klasikām, kurās startēts iepriekš. Kuldīdznieks norādīja, ka, lai cerētu uz labu pozīciju, nemitīgi ir jācīnās par to, lai būtu grupas priekšā. Krists arī sacīja, ka pie šāda līmeņa sacensībām ir jāpierod, paužot pārliecību, ka turpmākajās sacensībās sniegums būs labāks.

Aleksejs Saramotins piektdien aizvadīs "Record Bank E3 Harelbeke" pasaules tūres velobraucienu, kamēr svētdien notiekošajā "Gent – Wevelgem" startēs gan Aleksejs, gan arī Krists. Abi velobraucieni arī iekļauti pasaules tūres apritē. Pērn Ģentē Saramotins finišēja 14. vietā. Šeit norisināsies arī U23 un junioru nāciju kausu sacensības ar Latvijas izlašu dalību.

Dvars Door Vlaandern velobrauciens: (Startēja 200 dalībnieki, finišēja 162)

1. Yves Lampaert, Beļģija, Quick-Step Floors, 04:47:26

2. Philippe Gilbert, Belģija, Quick-Step Floors, +00:00:39

3. Alexey Lutsenko, Kazahstāna, Astana Pro Team, +00:00:39

4. Luke Durbridge, Austrālija, Orica-Scott, +00:00:39

5. Dylan Groenewegen, Nīderlande, Team LottoNl-Jumbo, +00:01:03

6. Oliver Naesen, Beļģija, AG2R La Mondiale, Francija, +00:01:03

...

91. Aleksejs Saramotins, Latvija, Bora – Hansgrohe, +00:02:08

122. Krists Neilands, Latvija, Israel Cycling academy, +00:04:32

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!