Foto: AFP/Scanpix
Tomam Skujiņam naktī uz ceturtdienu izdevies nosargāt Kalifornijas tūres (UCI 2.HC) līdera krekliņu, finišējot vadošajā lielajā grupā velobrauciena ceturtajā etapā. Labu darbu paveica Andžs Flaksis un visa "Hincapie Racing Team" komanda, informē "evelo.lv".

Pēc grandiozā vakardienas solo triumfa Skujiņu un "Hincapie Racing Team" sagaidīja pirmais etaps līdera dzeltenajā krekliņā, ko bija jānosargā. Dienas kārtībā 173,1 kilometra loks okeāna piekrastē no Pismo līdz blakus esošajai Avilas pludmalei. Krietni līdzenāks etaps nekā dienu iepriekš, un vien pašā distances vidusdaļā jāpārvar trešās kategorijas kāpums (620m virs jūras līmeņa). Atskaitot šo vienu kalnu, pārējie faktori liecināja, ka brauciens noslēgsies ar masu sprintu.

Domājams, ka pirms starta "Hincapie Racing Team" bijusi kāda mutiska vienošanās ar sprinteru komandām (Tinkoff-Saxo, Etixx-Quickstep, Trek Factory) par vēlamo stratēģiju, kas šajā gadījumā nozīmēja - sacensībām jānoslēdzas ar lielās grupas sprintu. Tātad, peletons iesākumā ļaušot izveidoties nekaitīgam atrāvienam, kas tiks apslāpēts īsi pirms finiša, komandām gatavojoties finiša sprintam. Tā arī notika, un aptuveni 30 kilometrus pēc starta tika ļauts aizbēgt pieciem censoņiem. Šajā pieciniekā bija divkārtējais "Philadelphia Cycling Classic" (UCI 1.1) uzvarētājs Kīls Reinens no UnitedHealthcare un savulaik Tour Down Under etapā triumfējušais Viljams Klārks ("Drapac Professional Cycling").

Peletona priekšgalā tempu kontrolēja Andžs Flaksis un pārējie Hinkapija vīri, izņemot Skujiņu, kurš drošās pozīcijās sēdēja aizvējā un pietaupīja spēkus. Kad līderu pārsvars pārsniedza trīs ar pusi minūtes, "Hincapie Racing Team" palīdzīgu roku sniedza "Etixx-Quickstep", un ar kopīgiem abu vienību spēkiem lielā grupa sāka deldēt bēgļu pārsvaru, kamēr citas komandas bija atturīgākas. Atrāviens sāka pajukt visnotaļ agri, jau 30km līdz finišam. Viens no "bēgļiem" vēl vairākus kilometrus pacīnījās vienatnē, taču viņš sānvējā tika neizbēgami notverts.

Sprinteru vilcieni jau sāka cīnīties par labākajām pozīcijām, kad pie viena kilometra atzīmes grupu ar solo uzbrukumu pamatīgi sapurināja Daniels Oss (BMC) - tas pats, kurš vakar bija atrāvienā kopā ar Tomu. Pieredzējušajam itālim bija neliels pārsvars, iegriežoties finiša taisnē, tomēr viņš tika apsteigts pirms pašas, pašas finiša līnijas (noslēgumā astotā vieta). Visai haotiskajā sprintā pirmais garām pašāvās Peters Sagans, kurš pēc trīs otrajām vietām pēc kārtas beidzot izcīnīja kāroto uzvaru, savā stilā atzīmēdams panākumu un iepriecinādams komandas bosu Oļegu Tinkovu. Par trešo vietu jeb zaudējumu ļoti neapmierināts bija pirmo divu posmu uzvarētājs Marks Kavendišs.

Skujiņš līniju šķērsoja lielajā grupā, uzrādot vienādu laiku ar etapa uzvarētāju un droši nosargājot tūres līdera krekliņu. Carnikavieša kontā arī kalnu braucēja sarkani punktotais krekls. Turpat aiz muguras 20 sekunžu attālumā sekoja lielu darba apjomu paveikušais Flaksis. Pēc finiša Toms žurnalistiem atzina, ka etapu grūtāku padarījis vējš. Komanda centās kontrolēt situāciju, un daudz darba paveica arī "Etixx-Quickstep", kas bijis lieliski. Tikmēr citas vienības pārsteidzoši nepalīdzēja un, šķiet, vienkārši gaidīja finiša cīņu.

Ceturtdienas 154km piekto etapu peletons uzsāks iecienītajā Santabarbaras pludmalē. Profils nav kalnains, un šeit gaidāmi četri nelieli kategorizētie kāpumi, ieskaitot aizraujošo un stāvo Balcom Canyon. Arī šis ir etaps, kuram vajadzētu noslēgties ar lielās grupas sprintu. Skujiņš dienu uzsāks ar 22 sekunžu pārsvaru pār kopvērtējuma otrās vietas īpašnieku Saganu, kurš, pateicoties uzvarai un laika bonusam, šo vakardienas deficītu sadeldējis par desmit sekundēm. Andžs kopvērtējumā pakāpies uz 55. pozīciju. Kā ierasts, sacensībām jeb abu latviešu gaitām varēsim sekot arī Eurosport TV kanālā.

Tour of California 2015
Ceturtais etaps (173.1km)
1., Peter Sagan, Slovākija, Tinkoff-Saxo, 4:06:56
2., Wouter Wippert, Nīderlande, Drapac Professional Cycling,
3., Mark Cavendish, Lielbritānija, Etixx-Quickstep,
4., Sebastian Haedo, Argentīna, Jamis-Hagens Berman,
5., Tyler Farrar, ASV, MTN-Qhubeka,
6., Jasper Stuvyen, Beļģija, Trek Factory Racing,
...
67., Toms Skujiņš, Latvija, Hincapie Racing Team,
94., Andžs Flaksis, Latvija, Hincapie Racing Team, +0:00:24

Kopvērtējums
1., Toms Skujiņš, Latvija, Hincapie Racing Team, 18:10:57
2., Peter Sagan, Slovākija, Tinkoff-Saxo, +0:00:22
3., Rob Britton, Kanāda, Team SmartStop, +0:00:43
4., Julian Alaphilippe, Francija, Etixx-Quickstep, +0:00:44
5., Daniel Jaramillo, Kolumbija, Jamis-Hagens Berman,
6., Dion Smith, Jaunzēlande, Hincapie Racing Team, +0:00:47
...
55., Andžs Flaksis, Latvija, Hincapie Racing Team, +0:16:09

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!