Foto: Kira Scherbina
Svētdien Francijā startēja astoņu dienu garais pasaules tūres daudzdienu velobrauciens "Parīze – Nica". Pirmajā posmā jau distances sākuma daļā atrāvienā iesaistījās vienīgais Latvijas pārstāvis šajās sacensībās Gatis Smukulis, kurš finišu sasniedza 39. vietā, bet par uzvarētāju kļuva Francijas sportists Arno Demārs. Tikmēr, Toms Skujiņš Itālijā finišēja 80. vietā "GP Industria & Artigianto" velobraucienā.

75. "Parīze – Nica" daudzdienu velobrauciens svētdien iesākās ar 148,5 kilometru garo pirmo posmu bez lieliem kāpumiem. Distance bija sadalīta divos apļos ar virkni sarežģītām vietām tajos. Sacensības ievērojami ietekmēja spēcīgais vējš un arī lietus, kas valdīja Parīzes apkaimē. Kā jau vēstījām, uz starta izgāja arī Latvijas čempions Gatis Smukulis, kurš karjeras laikā līdz šim "Parīze – Nica" startējis vienu reizi. (2013. gadā gūta 90. vietā kopvērtējumā)

Šī gada velobrauciena pirmajā posmā distances sākuma daļā izveidojās četru sportistu liels atrāviens. Tajā bija arī Latvijas čempions Gatis Smukulis, pazīstamais Francijas velosportists Silveins Šavenels ("Direct Energie"), Toma Skujiņa biedrs no "Cannondale – Drapac" vienības Kristians Korens, kā arī Romeins Hardijs no "Fortuneo - Vital Concept" profesionālās kontinentālās komandas. Pēc veiktiem 50 kilometriem pārsvars pār sekotājiem bija piecas minūtes. Lietainajos un ļoti vējainajos laika apstākļos notika sportistu dalīšanās peletonā.

Sānvējā "FDJ" un "Quick Step Floors" aktīvais sniegums lielo grupu sadalīja mazos gabalos. Smukuļa atrāvienam uz papēžiem mina 25 sportistu liela grupa ar tādiem labi zināmiem sprinteriem kā Marselu Kitelu, Andrē Greipelu, Aleksanderu Kristoffu un Arno Demāru sastāvā. Gana laicīgi Smukuļa kvartets tika panākts, tomēr ne mūsu sportists, ne pārējie trīs bēgļi no vadošās grupas ārā nekrita. Sekotāju grupā kontroli uzņēmās "BMC", "Trek Segafredo" un "Orica – Scott" komandas. Sekotāju vidū bija gan Alberto Kontadors ("Trek Segafredo"), gan arī Ričijs Porte ("BMC"), kuri ir vieno no favorītiem cīņā par uzvaru kopvērtējumā.

40 kilometrus pirms pirmās grupas pārsvars pār sekotājiem bija 1 minūte un 10 sekundes. 10 kilometrus vēlāk, kad vadošajā grupā bija vērojami vairāki izrāvieni, kontaktu no tās zaudēja Gatis Smukulis. Lai arī kā sekotāju grupa centās līderus panākt, tomēr, pateicoties galvenokārt "FDJ" un "Quick Step Floors" komandu pūlēm, tas līdz galam tā arī neizdevās. Tiesa gan, pēdējos kilometros no vadošās grupas izkrita arī "Quick Step Floors" komandas sprinta līderis Kitels.

Nedaudz vēlāk kontaktu zaudēja vēl viena Vācijas sprinta zvaigzne Andrē Greipels. Uzvarētāja liktenis sāka izšķirties jau pēdējā kalnā kilometru pirms finiša. Izrāvienu veica Kitela komandas biedrs Žiljēns Alafilips, kuram sekot spēja vienīgi viņa tautietis un "FDJ" komandas līderis Arno Demārs. Finiša spurtā pārāks bija tieši Demārs, bet Alafilipam otrā vieta. Labāko trijnieku noslēdza Aleksanders Kristoffs ("Katusha Alpecin"), kurš no uzvarētāja atpalika par 9 sekundēm. Sekotāji, kuru vidū bija kopvērtējuma favorīti Porte un Kontadors līdz finišam spēja sadeldēt starpību līdz 47 sekundēm.

Gatis Smukulis godam cīnījās arī pēdējos 30 pirmā posma kilometrus. Lai arī viņu panāca tuvākā sekotāju grupa, tomēr nekur daudz tālāk latvietis neatkrita, posmu noslēdzot 39. vietā, 3 minūtes un 9 sekundes aiz uzvarētāja. Gatis arī bija pārliecinoši labākais no savas "Delko Marseille Provence KTM" komandas sportistiem. Velobrauciena otrajā posmā, kas notiks pirmdien dalībniekus sagaidīs 195 kilometru garš otrais posms bez lieliem kāpumiem distancē.

Otro startu divu dienu laikā aizvadījis Toms Skujiņš, kurš "Cannondale – Drapac" sastāvā Itālijā startēja 1 HC kategorijas viendienas velobraucienu "GP Industria & Artigianto", kurā 1998. gadā triumfēja Romāns Vainšteins. 200 kilometru garās distances pirmajā daļā izveidojās sešu sportistu atrāviens, kuru noķēra laicīgi, lai varētu veidoties jauni atraušanās mēģinājumi. 20 kilometrus pirms finiša vadībā izvirzījās 2014. gada šo sacensību uzvarētājs Jeitss, kuram pievienojās Toma Skujiņa pazīstamais komandas biedrs Rigoberto Urans, kā arī vēl četri sportisti.
Aizraujošā cīņā par uzvaru pārāks par visiem izrādījās ļoti aktīvu sniegumu demonstrējušais Jeitss. 24 gadus vecais sportists pēdējos metros pārspēja Ekvadoras riteņbraucēju no "Movistar" komandas Ričardu Karpazu un jau pieminēto Uranu. Labāko sešinieku noslēdza vēl viens no Skujiņa komandas biedriem Simons Klārks.

Toms Skujiņš, kurš daudz spēka atdeva komandas kopējās interesēm, sacensības noslēdza 80. vietā, finišējot grupiņā, kas no uzvarētāja atpalika 8 minūtes un 8 sekundes.

Parīze – Nica velobrauciena 1. posms – 148,5 km:
1. Arnaud Demare, Francija, FDJ, 03:22:43
2. Julian Alaphilippe, Francija, Quick-Step Floors, +00:00:00
3. Alexander Kristoff, Norvēģija, Katusha – Alpecin, +00:00:09
4. Philippe Gilbert, Beļģija, Quick-Step Floors, +00:00:09
5. Romain Hardy, Francija, Fortuneo - Vital Concept, +00:00:09
6. Daniel Martin, Īrija, Quick-Step Floors, +00:00:09

39. Gatis Smukulis, Latvija, Delko Marseille Provence KTM, +00:03:09

GP Industria & Artigianto velobrauciens – 200 km:
1. Adam Yates, Lielbritānija, Orica-Scott, 04:51:00
2. Richard Antonio Carapaz Montenegro, Ekvadora, Movistar Team, +00:00:00
3. Rigoberto Uran, Kolumbija, Cannondale – Drapac, +00:00:00
4. Mattia Cattaneo, Itālija, Androni Giocattoli, +00:00:03
5. Egan Arley Bernal Gomez, Kolumbija, Androni Giocattoli, +00:00:03
6. Simon Clarke, Austrālija, Cannondale - Drapac, +00:00:03

80. Toms Skujiņš, Latvija, Cannondale – Drapac, +00:08:08

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!