Foto: Publicitātes foto
Latviešu riteņbraucējs Gatis Smukulis, kurš šomēnes "Katjuša" komandas sastāvā otro reizi karjerā pievarēja prestižo daudzdienu velobraucienu "Tour de France", apzinās, ka karjeras laikā cīnīties par slavenāko daudzdienu sacensību augstākajām kopvērtējuma vietām viņam nebūs lemts, laikrakstam "Diena" atzinis sportists.

Smukulis mokošo velobraucienu noslēdza ar kopvērtējumā ieņemtu 100.vietu, no uzvaru izcīnījušā itāļa Vinčenco Nibali ("Astana") atpaliekot par trim stundām, 43 minūtēm un 25 sekundēm.

"Protams, ka bija smagi, bet spēka man pietika. Tagad pašsajūta ir laba," paudis Smukulis. "Es jau apzinos, ka lielajās tūrēs nekad necīnīšos par augstu vietu kopvērtējumā. Tādu braucēju vispār nav daudz - šogad tikai kādi pieci iesaistījās cīņā par uzvaru. Nav jau tā, ka es vispār nevaru pabraukt kalnos, taču ar savu svaru es nevaru būt konkurētspējīgs pašā augstākajā līmenī. Nākotnē es varu cerēt tikai uz uzvaru kādā atsevišķā "Tour de France" posmā un atsevišķās viendienas sacensībās."

"Jābūt spēcīgam konkrētajā dienā un jācer uz labvēlīgu notikumu attīstību distancē," savu iespējamo nākotnes panākumu atslēgu raksturoja latvietis, kurš šīgada "Tour de France" sacīkstēs īpaši veiksmīgi startēja priekšpēdējā dienā, kad posmā ar atsevišķu startu ierindojās 24.vietā. "Šim posmam es īpaši negatavojos. Ja būtu licis akcentu uz individuālo braucienu, tad pietaupītos kalnos. Es ne reizi arī nebiju izbraucis individuālā brauciena trasi. To zināju tikai pēc profila apraksta sacensību bukletā."

Smukulis ir pārliecināts, ka īpašas gatavošanās gadījumā viņš individuālajā braucienā būtu uzradījis daudz labāku rezultātu.

Latvietim līgums ar "Katjuša" komandu ir spēkā arī uz nākamo sezonu. Viņš neuzskata, ka Ukrainas krīzes kontekstā piemērotās sankcijas pret Krievijas uzņēmumiem ietekmēs Krievijā bāzētās komandas nākotni, jo sponsorēšanas līgums tai ir spēkā līdz 2016.gada sezonas beigām. Turklāt ir iecere līdz ar 2016.gadu "Katjuša" pārveidot par internacionālu komandu.

Vēl šosezon Smukulis piedalīsies daudzdienu velobraucienā "Eneco Tour", kas sāksies augusta vidū, pēcāk aizvadīs viendienas sacīkstes Hamburgā, bet pēc tam plānota došanās uz sacīkstēm Kanādā. Septembrī sportists uzsāks gatavošanos pasaules čempionātam, kur komandu sacensībās "Katuša" cer iesaistīties cīņā par medaļām.

Smukulis "Tour de France" sacīkstēs piedalījās otro gadu pēc kārtas. Viņš ir sestais Latvijas riteņbraucējs, kurš startējis slavenajās sacensībās. Pērn Smukulis bija pirmais Latvijas sportists kopš 2003.gada, kurš piedalījās "Tour de France", ieņemot 119.vietu noslēguma kopvērtējumā. Pirms viņa kā pēdējais no latviešiem prestižajās sacensībās bija piedalījies Romāns Vainšteins.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!