Foto: Publicitātes foto

Svētdien, 9. oktobrī, ar komandu braucieniem sievietēm un vīriešiem, Katarā startēs 2016. gada pasaules čempionāts šosejas riteņbraukšanā, kurā piedalīsies seši sportisti no Latvijas, portālu "Delfi" informē Toms Markss, Latvijas Riteņbraukšanas federācijas preses sekretārs.

Nedēļu garajās sacensībās startēs kopumā seši Latvijas sportisti, no kuriem pieci jau atrodas Katarā un ir aizvadījušu pirmos treniņus.

Svētdien gaidāmajā komandu braucienā "Astana" sastāvā startēs Latvijas čempions Gatis Smukulis.

Oktobra sākumā Katarā joprojām ir ļoti karsti laika apstākļi. Gaisa temperatūra dienā sasniedz pat 40 grādu karstumu, bet naktī tā nepazeminās zem 25 grādu pēc celsija atzīmes. Tas sola pēdējo gadu karstāko pasaules čempionātu šosejas riteņbraukšanā.

Šī būs devītā reize, kad čempionāts norisināsies ārpus Eiropas. Kopumā Katarā startēs 1652 riteņbraucēji no 82 valstīm. Latviju pārstāvēs seši sportisti. Elites vīru grupā startēs Gatis Smukulis (individuālajā un komandu braucienā), Māris Bogdanovičs un Andžs Flaksis (abi grupas braucienā). U23 vīru konkurencē dalībnieku vidū būs arī Krists Neilands un Ēriks Toms Gavars (individuālais un grupas brauciens). Bet Kristers Ansons būs vienīgais Latvijas pārstāvis junioru konkurencē (individuālajā un grupas braucienā).

Pieci no sešiem Latvijas braucējiem jau atrodas Katarā. Andžs Flaksis pārējiem pievienosies nākamās nedēļas vidū. Gatis Smukulis, kuram pirmais starts pasaules čempionātā gaidāms jau svētdien, sacensību norises vietā ir visilgāko laiku no latviešiem.

Šī gada absolūtais Latvijas elites čempions, kopā ar komandas biedriem, aizvadījis treniņus trasē. Kopumā vīru komandu braucienā, kurā startē 15 UCI licencētās pasaules tūres, pro kontinentālās un kontinentālās komandas, būs jāveic 40 kilometru gara distance. Tajā nav kāpumu, tomēr ir virkne asu līkumu un pagriezienu. Starts gaidāms Dohas nomalē pie Lusailas sporta centra. Tikmēr finišs, tāpat kā individuālajos braucienos, būs Kataras pērlē. Lielākā daļa distances vedīs pa lielceļu. Starts gaidāms pulksten 15:20, bet finišs tiks slēgts pēc pulksten 16:40. Prognozējams, ka vidējais ātrums varētu sasniegt pat 56 kilometrus stundā. Interesanti, ka arī dāmas, kuru starts gaidāms par vienu stundu un 10 minūtēm ātrāk, veiks šo pašu distanci, ko vīri. Pēdējos divus gadus komandu braucienā uzvarējusi ASV vienība "BMC", kura būs galveno favorītu pulkā arī šoreiz.

Tikmēr, Krists Neilands, Ēriks Toms Gavars, Kristers Ansons un Māris Bogdanovičs, sestdien veica treniņu pa U23 vecuma grupas individuālā brauciena trasi. Ja Māra starts grupas braucienā gaidāms pēc vairāk nekā nedēļas un pēdējie sagatavošanās darbi debijai pasaules čempionātā ir vēl tikai priekšā, tad pārējiem trijiem braucējiem šī bija vienīgā iespēja klātienē iepazīt individuālā brauciena trasi.

Nedaudz vairāk, kā stundu garajā treniņā trenera Toma Flakša vadībā, trasē sportisti iemēģināja individuālā brauciena riteņus un pievērsa īpašu uzmanību distances tehniskākajām vietām. U23 un junioru vecuma sportistiem individuālajā braucienā būs jāveic 28, deviņu kilometru gara distance, kas sadalīta divos apļos. Tajā nav kāpumu, bet ir virkne tehnisku pagriezienu un līkumu. Neilanda un Gavara starts gaidāms pirmdien, bet Ansons savas pirmās sacensības aizvadīs otrdien.

2016. gada pasaules čempionāta šosejas riteņbraukšanā kalendārs Latvijas sportistiem:

09.10., Komandu brauciens vīriešiem, 40 km, Gatis Smukulis

10.10, Individuālais brauciens U23 vīriem, 28.9 km, Krists Neilands, Ēriks Toms Gavars

11.10. Individuālais brauciens junioriem, 28.9 km, Kristers Ansons

12.10. Individuālais brauciens elites vīriem, 40 km, Gatis Smukulis

13.10. Grupas brauciens U23 vīriem, 165.7 km, Krists Neilands, Ēriks Toms Gavars

14.10. Grupas brauciens junioriem, 135.3 km, Kristers Ansons

16.10. Grupas brauciens elites vīriem, 257.3 km, Andžs Flaksis, Māris Bogdanovičs

Latvijas izlases sastāvs pasaules čempionātam šosejas riteņbraukšanā:

Gatis Smukulis, Astana Pro team (Kazahstāna), Elites vīru grupa

Andžs Flaksis, Holowesko Citadel Racing team (ASV), Elites vīru grupa

Māris Bogdanovičs, Rietumu banka – Rīga, Elites vīru grupa

Krists Neilands, Axeon Hagens Berman (ASV), U23 vīru grupa

Ēriks Toms Gavars, Rietumu banka – Rīga, U23 vīru grupa

Kristers Ansons, Talsi/ MSĢ, Junioru grupa

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!