Foto: BMX Emotions

Nīderlandes pilsētā Papendālē sestdien tika aizvadīts Pasaules kausa izcīņas BMX superkrosā pirmais posms, kurā vīru konkurencē dramatisku uzvaru izcīnīja Francijas pārstāvis Silveins Andrē, bet no Latvijas sportistiem visaugstāk tika Edžus Treimanis, kurš aizcīnījās līdz pusfinālam. Tajā valmierietis finišēja septītajā vietā, sacensības noslēdzot 13. pozīcijā, informē Latvijas Riteņbraukšanas federācija.

Pasaules kausa izcīņas BMX superkrosā pirmais posms sākās ar pirmajiem kvalifikācijas braucieniem. Ņemot vērā jauno sacensību formātu, sportisti cīnījās par iekļūšanu labāko četriniekā, kas ļautu automātiski iekļūt 1/32 daļfinālā (vīriem) vai astotdaļfinālā (dāmām). Tiem, kuri pirmajā braucienā palika ārpus labāko četrinieka, tika dots pēdējās cerības brauciens.

No Latvijas sportistiem vīru grupā pirmo kārtu pārvarēja visi četri mūsu braucēji. Edžus Treimanis, Kristens Krīgers un Rihards Veide izcīnīja uzvaras, bet Mikus Strazdiņš nākamajai kārtai kvalificējās pēc iegūtas ceturtās vietas vienā braucienā ar Krīgeru. Dāmu grupā Vineta Pētersone pirmās kārtas braucienā finišēja piektā, bet pēdējās cerības braucienā Vineta bija otrā, kas ļāva iekļūt astotdaļfinālā.

Otro kārtu pārvarēja trīs no četriem latviešiem. Rihards Veide un Kristens Krīgers savos braucienos finišēja otrie, bet Edžus Treimanis uzvarēja. Sacensības šajā fāzē noslēdza Mikus Strazdiņš. "Thrill Factory/Tālava VBSS" kluba sportists ieņēma piekto pozīciju.

1/16 daļfinālā pārliecinošu sniegumu turpināja demonstrēt Krīgers un Treimanis, savos braucienos ieņemot attiecīgi pirmo un otro vietu. Spēcīgajā vējā, kas visas dienas garumā lika par sevi manīt Papendālē, starts neizdevās Rihardam Veidem. Valmierietis, nonācis pēdējā pozīcijā, trasēs laikā nespēja ielauzties labāko četriniekā. Tādējādi "Rift Tangent/MŠA – Valmieras puikas" braucējs bija spiests no turpmākas cīņas izstāties.

Astotdaļfinālus kā pirmās uzsāka dāmas. Vineta Pētersone startēja otrajā braucienā kopā ar divkārtējo olimpisko čempioni Marianu Pajon, pazīstamo dānieti Simoni Kristensenu un vēl trijām konkurentēm. Lai arī pirmās taisnes vidū Pētersone nebija labāko četriniekā, tomēr turpinājumā Vinetai izdevās parādīt lielisku sniegumu, apsteidzot divas konkurentes un paceļoties un trešo vietu. Šajā pozīcijā latviete arī finišēja, tiekot ceturtdaļfinālā.

Vīru astotdaļfinālā kā pirmais no Latvijas pārstāvjiem startēja Kristens Krīgers. Latvietis bija vienā no spēcīgākajiem šīs kārtas braucieniem kopā ar Jelli Van Gorkomu, Kailu Evansu, Amidou Miru un citiem. Kristens pēc starta nebija labāko četriniekā, tomēr savas pozīcijas centās uzlabot pirmajā virāžā, bet šī iecere neizdevās un Krīgers bija spiests finišēt septītajā vietā. Ceturtdaļfinālā tikmēr iekļuva Edžus Treimanis. Valmierietis savā braucienā finišēja ceturtais.

Treimanis startēja otrajā no četriem ceturtdaļfināla braucieniem. Šajā braucienā cīnījās arī aizvadītā gada Pasaules kausa kopvērtējuma uzvarētājs Korbens Šaraks (ASV), pasaules čempionu Žoris Dodē (Francija), Kails Evanss (Lielbritānija) un citi. Pēc pirmā virāžas Edžus ieguva ceturto vietu, bet cieši aiz muguras viņam sekoja Kails Evanss. Latvijas sportists prata savas pozīcijas nosargāt, kā ceturtais iekļūstot pusfinālā. Piekto vietu savā dāmu ceturtdaļfināla braucienā ieguva Vineta Pētersone, kura kopumā aizvadīja veiksmīgu dienu. Būdama juniore, "Thrill Factory/Smiltenes BJSS" sportiste sekmīgi cīnījās ar vadošajām elites sportistēm.

Ar lielu interesi tika gaidīti abi vīru pusfināli. Edžus Treimanis startēja otrajā no tiem, kopā ar Tvanu Van Gendtu, Silveinu Andrē, Žorisu Dodē un citiem. Pirmajā taisnē Edžus bija patālu no labāko četrinieka, tomēr centās trases atlikušajā daļā savas pozīcijas uzlabot. Tas gan neizdevās. Kļūdas nepieļāva arī konkurenti. "Thrill Factory/MŠA – Valmieras puikas" pieredzējušais sportists finišēja septītajā vietā, kas sacensību noslēgumā deva 13. pozīciju.

Lielajā finālā vīriem brauciena vadībā izvirzījās Nīderlandes čempions Deivs van der Brugs. Līderpozīcijas mājinieks atradās līdz pat pēdējās taisnes beigām, tomēr tad viņu panāca un arī apsteidza Francijas sportists Silveins Andrē. Francūzis kļuva par sacensību uzvarētāju. Van der Burgam otrā vieta, bet trešais palika Tvans Van Gendts. Dāmām triumfēja mājiniece Laura Smulders.

Jau svētdien, 7. maijā, Papendāles trasē gaidāms Pasaules kausa BMX superkrosā otrais posms. Nākamās nedēļas nogalē Beļģijas pilsētā Zolderā norisināsies trešā un ceturtā posma sacensības, bet pēdējie divi posmi septembra vidū notiks Argentīnas pilsētā Santjago del Estero.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!