Foto: AFP/Scanpix

Pēc Lozannas Universitātes Sporta zinātnes institūta (ISSUL) pētījuma rezultātiem Starptautiskā Riteņbraukšanas federācija (UCI) pieprasījusi atņemt šī gada Pasaules tūres licenci Kazahstānas riteņbraukšanas komandai "Astana".

Kā zināms, kaut "Astana" Pasaules tūres un kontinentālās komandas teorētiski ir nošķirtas viena no otras, kopš pērnā gada rudens tās kopā satricinājuši jau pieci dopinga skandāli, kas UCI lika nopietni izvērtēt, vai Kazahstānas vienībai, ko pārstāv pagājušā gada "Tour de France" velobrauciena čempions Vinčenco Nibali no Itālijas, vispār piešķirt Pasaules tūres licenci šim gadam.

Tiesa, vēl pērnā gada decembra vidū "Astana" komandai tika piešķirta šī gada Pasaules tūres licence ar piebildi, ka Kazahstānas riteņbraukšanas komanda ļaus ISSUL veikt dopinga pārbaudes.

Pēcāk ISSUL atklājis lielu atšķirību starp dokumentiem, ko "Astana" decembrī iesniedza Licenču komisijai, un reālo situāciju komandā. Sīkākus skaidrojumus UCI nesniegs līdz brīdim, kad komisija izvērtēs tai iesniegtos ziņojumus un pavēstīs savu lēmumu, taču tās rīcībā esot pamatoti iemesli, lai Kazahstānas komandai atņemtu Pasaules tūres licenci.

Tāpat Itālijas autoritātes sniegušas UCI informāciju par mediju pieņēmumiem, ka "Astana" vienība pērn tikusies ar skandalozo itāļu sporta ārstu Mikēli Ferrari, kurš minēts saistībā ar leģendārā ASV riteņbraucēja Lensa Ārmstronga un arī daudzu citu sportistu dopinga skandāliem.

Zīmīgi, ka "Astana" komandu vada Aleksandrs Vinokurovs, kurš no 2007. līdz 2009.gadam izcieta diskvalifikāciju par asins pārliešanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!