Foto: LETA

Latvijas riteņbraucējs Romāns Vainšteins savas karjeras laikā izmantojis skandalozā sporta ārsta Eufemiano Fuentesa pakalpojumus un nekad to nav slēpis, 2000.gada pasaules čempiona komentārs citēts trešdienas vakarā gaidāmajā TV6 raidījumā "Overtime", kā fragments publicēts portālā "sportacentrs.com".

Kā ziņots, nedēļas nogalē Nīderlandes sabiedriskā raidorganizācija NOS vēstīja, ka spāņu policija Fuentesa dzīvesvietā kratīšanas laikā atradusi virkni preparātu lietošanas shēmu, no kurām vairākas nodēvētas par VANS un VAINS, tādējādi norādot uz viņa sadarbību ar latviešu riteņbraucēju.

Fuentess šobrīd tiek tiesāts "Puerto" dopinga lietošanas skandāla ietvaros, kā rezultātā uz apsūdzēto sola jau sēdušies daudzi slaveni sportisti.

"Neviens no izmeklētājiem ar mani nav sazinājies, nav aicinājis sniegt liecības vai paskaidrot kādu dokumentu vai pierādījumu izcelsmi," raidījumā "Overtime" citēts Vainšteins. "Tāpēc mani izbrīna publiskajā telpā izskanējušās runas, kas saista manu vārdu ar nopietnu apsūdzību dopinga lietošanā."

"Nenoliegšu - jā, esmu izmantojis minētā ārsta pakalpojumus un konsultācijas, nekad to neesmu slēpis," izteicies kādreizējais sportists. "Tajā pašā laikā apgalvot, ka kaut kāds mistiskais saīsinājums "vains" vai "vans" automātiski tiek tulkots kā mans uzvārds, būtu tas pats, ja es paņemtu beļģu vai holandiešu riteņbraucēju kartotēku un tur meklētu skaidrojumu. Viņiem lielākā daļa uzvārdu sākas ar "van"."

Kā ziņots, minētas shēmas attiekušās uz sportista aprūpēšanu 2003. un 2004.gadā.

Tiek ziņots, ka shēmās zem vārda VAINS pieminēts plašs klāsts aizliegto preparātu - EPO jeb eritropoetīns, augšanas hormoni asins pārliešanai, kā arī tā sauktie "polvos", kas kalpoja kā urīna paraugi manipulēšanai ar dopinga provēm.

Preparātu lietošanas shēmas pilnībā atbildušas minēto gadu sacensību grafikam, kādās startēja latvietis.

Tāpat vietējie mediji citēja Vanšteina komandas biedru "Domo-Farm Frites" komandā 2001.gadā nīderlandieti Davidu Orvaljo, kurš stāstīja, ka sprinteris izmantojis ļoti dārgus ārstu pakalpojumus. "Viņš maksāja 40 000 guldeņu (tolaik aptuveni 18 000 eiro) gadā. Tie nevarēja būt multivitamīni."

Kā zināms, Vainšteins par pasaules čempionu grupas braucienā kļuva 2000.gadā, bet sportista gaitas beidza 2004.gadā.

Slavenais "Puerto" dopinga skandāls kļuva publisks 2006.gadā, kad vietējā Spānijas policija reida laikā no vairākiem ar riteņbraukšanu saistītu cilvēku dzīvokļiem un kādas laboratorijas konfiscēja aptuveni 200 maisiņus ar pārliešanai paredzētām asinīm.

Sākot ar janvāra beigām, kad atsākta lietas izskatīšana, tiesas priekšā stājas piecas ar skandālu saistītās personas, kuru vidū ir arī bēdīgi slavenais ārsts un daudzu vērtējumā galvenais atbildīgais par šī tīkla izveidi Fuentess.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!