Foto: Publicitātes foto

Trešdien Spānijas pilsētā Ponferadā notiekošajā pasaules čempionātā šosejas riteņbraukšanā tika aizvadītas individuālā brauciena sacensības elites vīriem, kurās par pasaules čempionu kļuva pazīstamais Lielbritānijas izlases riteņbraucējs Bredlijs Viginss, kamēr Latvijas pārstāvji – Gatis Smukulis un Aleksejs Saramotins – ierindojās attiecīgi 47. un 50. pozīcijā.

Trešdien pasaules čempionātā šosejas riteņbraukšanā, kas norisinās Spānijas pilsētā Ponferadā, tika aizvadītas vienas no gaidītākajām sacensībām. 47,1 kilometra garajā individuālajā braucienā sacentās elites vīri.

Par galveno favorītu pirms starta varēja uzskatīt vācieti Toniju Martinu, kurš uzvarējis pēdējos trijos pasaules čempionātos. Galveno izaicinājumu 29 gadus vecajam sportistam solījās mest brits Bredlijs Viginss, baltkrievs Vasīlijs Kirjienka, francūzis Silveins Šavenels un citi.

47,1 kilometru garā distance no sportistiem prasīja daudz spēku, jo tajā bija vairāki pacēlumi trases otrajā daļā. Laika apstākļi Ponferadā šoreiz bija ļoti labi, jo nebija nokrišņu un bija silts.

Kopumā distancē ik pēc divām minūtēm devās 64 sportisti. Viņu vidū bija arī divi Latvijas izlases pārstāvji - Gatis Smukulis un Aleksejs Saramotins. Latvijas čempions šajā distancē Smukulis aizvadīja savu otro startu pasaules čempionātā šogad. Svētdien notiekošajā komandu braucienā smiltenietis "Katushas" sastāvā izcīnīja 13. vietu. Tikmēr Aleksejs Saramotins, pēc kritiena un izstāšanās no prestižā "Vuelta Espana" daudzdienu velobrauciena, spēja atveseļoties un startēt pasaules čempionātā.

Saramotins distancē devās kā sestais. Pēc pirmajiem 12,2 kilometriem rīdzinieks ieņēma 31. pozīciju, tā brīža līderim Martinam zaudējot 53 sekundes. Turpinājumā Aleksejam neizdevās pietuvoties priekšā esošajiem sportistiem. Pēc 23,2 kilometriem viņš bija 44. "IAM Cycling" vienības pārstāvis finišēja pēc 1 stundas un 59 sekundēm. Tas galarezultātā deva 50. pozīciju.

Gatis Smukulis startēja 23. Pēc pirmās kontrolatzīmes mūsu sportistam 35. rezultāts. Nākamajos 11 kilometros Smukulis pakāpās par vienu pozīciju augstāk, tomēr grūtāks bija posms kalnā augšup, kur nācās zaudēt vairākas pozīcijas. Finiša līniju "Katusha" komandas riteņbraucējs šķērsoja pēc 1 stundas un 36 sekundēm. Tas galarezultātā deva 47. pozīciju.

Aizraujoša un dramatiska neklātienes cīņa izvērtās par pasaules čempiona titulu. Pirmos 12,2 kilometrus nedaudz ātrāk par visiem veica Tonijs Martins, tomēr tad viņu

apsteidza 2012. gada "Tour de France" uzvarētājs Bredlijs Vigins. Lielbritānijas sportists pēc veiktajiem 35,2 kilometriem atradās 9,6 sekunžu vadībā. Viss izšķīrās pēdējā daļā, kuru arī ātrāk veica "Sky" vienības 34 gadus vecais sportists. Tādējādi Viginsam izdevās diviem pasaules vicečempiona tituliem pievienot arī zelta medaļu. Uzvarētājs distanci veica 56 minūtēs un 25 sekundēs. Sudrabs tika trīskārtējam pasaules čempionam Martinam, kurš britu sportistam zaudēja 26 sekundes. Tikmēr uz goda pjedestāla zemākā pakāpiena kāpa Nīderlandes riteņbraucējs Toms Dumulins. Viņš pēdējos kilometros par septiņām sekundēm pārspēja pazīstamo baltkrievu Vasīliju Kirjienku. 

Aleksejs Saramotins pēc finiša: "Pacīnījos un iesildījos grupas braucienam. Rezultāts ir tāds, kāds ir. Viss būs kārtībā." Augusta beigās Aleksejs piedzīvoja nepatīkamu kritienu "Vuelta a Espana" daudzdienu velobrauciena septītajā etapā un bija spiests priekšlaicīgi izstāties no sacensībām: "Ar veselību viss labi. Varēja būt sliktāk, tāpēc esmu priecīgs ar to, kā ir šobrīd."

Rīt pasaules čempionātā gaidāma brīvdiena, bet jau piektdien medaļu komplektus grupas braucienā sadalīs U23 vīri un juniores. 

Pasaules čempionāts šosejas riteņbraukšanā: Individuālais brauciens elites vīriem:

1.Bradley Wiggins, Lielbritānija, 00:56:25

2.Tony Martin, Vācija, +00:00:26

3. Tom Dumoulin, Nīderlande, +00:00:40

4. Vasil Kiryienka, Baltkrievija, +00:00:47

5. Rohan Dennis, Austrālija, +00:00:57

6. Adriano Mollari, Itālija, +00:01:11

...

47. Gatis Smukulis, Latvija, +00:04:10

50. Aleksejs Saramotins, Latvija, +00:04:33

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!