1912.gadā Mičiganā dzimusī amerikāniete Harjeta Kvimbija kļuva par pirmo sievieti, kas pārlidoja pāri Lamanša jūras šaurumam.
Tikai divus gadus iepriekš šādu lidojumu kā pirmais vispār bija veicis Lūiss Blerio. Tajā laikā šādu lidojumu sievietes izpildījumā varēja pielīdzināt lidojumam pāri Atlantijas okeānam šodien. Žurnāliste un aktrise Kvimbija gadu pirms sava vēsturiskā lidojuma kļuva par pirmo licenzēto aviācijas piloti ASV. Tā paša gada septembrī viņa kļuva par pirmo sievieti, kas lidoja naktī un to vēroja apmēram 15 000 skatītāju.

1912.gadā viņa ieradās Anglijā un 16.aprīļa rītā pacēlās no Doveras lidostas. Lidojuma augstums bija no 305 līdz 610 metriem, bet lidojuma laiks līdz Ardelo pludmalei Francijā (apmēram 40 km no Kalē) ilga 59 minūtes. Kvimbijas lidojums tika ievērots, taču tas neguva tādas atsauksmes, kādas būtu guvis un bija pelnījis, jo tikai divas dienas iepriekš bija nogrimis "Titāniks"...

Kvimbija atgriezās Ņujorkā un turpināja piedalīties paraugdemonstrējumu lidojumos un vienā no tiem 1912.gada 1.jūlijā gāja bojā traģiskā avārijā... Kvimbjai bija tikai 37 gadi.

1980.gadā par savu aiziešanu no tenisa paziņoja pirmais tumšādainais spēlētājs, kurš iekļuva ASV izlasē uz Deivisa kausa izcīņas spēlēm un kurš kā pirmais un joprojām vienīgais tumšādainais spēlētājs uzvarēja Vimbldonā, "US Open" un "Australian Open" turnīros ("French Open" turnīrā ir uzvarējis arī Janiks Noā) – amerikānis Artūrs Ešs.

Piecus gadus pēc savas karjeras beigšanas Ešs tika iekļauts Tenisa Slavas zālē, bet vēl pēc trim gadiem viņš tika inficēts ar HIV vīrusu... Ešs pārcieta divas sirds operācijas, taču tās nebūtu kļuvušas par iemeslu, lai nepilnu 50 gadu vecumā viņš nomirtu...

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!