Foto: Publicitātes attēli
Latvijas vīriešu un sieviešu šaha izlases sestdien piedzīvoja neveiksmes Norvēģijā notiekošās šaha Olimpiādes septītās kārtas cīņās.

Vīriešu komanda "Open" grupas sacensībās ar 1,5-2,5 piekāpās Brazīlijas komandai. Ātras neveiksmes pie trešā un ceturtā galdiņa šoreiz cieta Artūrs Neikšāns un Toms Kantāns, bet valsts čempions Igors Kovaļenko cīnījās neizšķirti, tāpēc vienības līdera Alekseja Širova uzvara neko vairs neglāba.

Kā ziņots, turnīra pirmajos divos dueļos Latvijas pārstāvji pārspēja Nikaragvu un Lietuvu, trešajā cīņā nospēlēja neizšķirti ar Kazahstānu, bet pēc tam piekāpās Anglijai. Uz uzvaru takas Latvijas vīri atgriezās piektajā kārtā, kad pārspēja Dāniju, bet sestajā kārtā tika pieveikta arī Turcija.

Tikmēr Latvijas sieviešu izlase septītās kārtas duelī ar 1-3 piekāpās Čehijai. Vienīgo uzvaru Latvijai deva valsts čempione Katrīna Šķiņķe, bet Dana Reizniece-Ozola, Ilze Bērziņa un Ingūna Erneste savās cīņās piedzīvoja zaudējumus.

Jau vēstīts, ka turnīru Latvijas izlase sāka ar uzvaru pār Peru, pēc tam cīnījās neizšķirti ar Uzbekistānu, trešajā kārtā zaudēja Kolumbijai, bet pēc tam pieveica Maķedoniju. Piektajā kārtā Latvijas pārstāves izrādījās pārākas par Austrāliju, bet sestajā cīņā sausā kapitulēja Turcijai.

Pirms šīs kārtas Latvijas vīriešu izlase ar deviņiem punktiem kopvērtējumā bija pakāpusies jau uz 24.vietu, bet dāmas ar septiņiem punktiem bija atrodamas 49.pozīcijā.

Līdz 14.augustam visām valstīm šaha Olimpiādē paredzēts aizvadīt 11 kārtu cīņas.

Abām Latvijas šaha izlasēm izvirzīts mērķis iekļūt sacensību pirmajā desmitniekā.

Latvijas komanda lielākajā šaha notikumā pasaulē ar lielākiem un mazākiem pārtraukumiem piedalās kopš pirmās Olimpiādes, kurā 1924.gadā Parīzē Hermanis Matisons kļuva par uzvarētāju individuālajā turnīrā. Savukārt līdz šim pēdējais panākums gūts 2010.gadā, kad Bērziņa izcīnīja bronzas medaļu individuālajā vērtējumā.

Savukārt komandu vērtējumā Latvija lielākos panākumus guva 1992.gadā, kad vīru komanda bija piektā, bet dāmas izcīnīja 12.vietu.

Valstu starptautiskajā sarakstā Latvijas vīrieši pašlaik ir 33., bet sievietes 28.vietā. Iepriekšējā Olimpiādē, kas pirms diviem gadiem risinājās Turcijā, sieviešu komanda ierindojās 18.vietā, bet vīru komanda ieņēma 28.pozīciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!