Foto: Vida Press

Bijušā Maskavas antidopinga laboratorijas vadītāja Grigorija Rodčenkova advokāts Džims Voldens pārmetis Starptautiskajai Olimpiskajai komitejai (SOK) bezdarbību viņa klienta drošības nodrošināšanā, ko SOK kategoriski noraida.

Rodčenkova advokāts uzskata, ka Krievija vēlas panākt viņa izdošanu, bet, nonākot dzimtenē, Rodčenkovs tiktu spīdzināts vai pat nogalināts. Iepriekš izskanējusi informāciju, ka Krievija vērsusies Interpolā ar lūgumu panākt Rodčenkova izdošanu. Bijušais Maskavas antidopinga laboratorijas vadītājs patlaban uzturas ASV, bet viņa atrašanās vieta nav zināma liecinieku aizsardzības programmas dēļ.

"SOK ir jārīkojas," aicina Voldens viņa pārstāvētās juristu kompānijas paziņojumā. "Es pieprasīju tikšanos ar oficiālām personām, to skaitā SOK prezidentu Tomasu Bahu. Biju gatavs lidot uz Lozannu uz sava rēķina. Es nācu klajā ar priekšlikumu, lai SOK pārtrauc pret Rodčenkovu vērsto kampaņu, pieprasot Krievijai izbeigt viņa vajāšanu. Man atbildēja, ka SOK neveiks nekādas darbības attiecībā uz Krieviju saistībā ar Rodčenkovu."

Rodčenkova advokāts norāda, ka krievu speciālists, kurš ir galvenais liecinieks Krievijas dopinga lietā, varētu pārtraukt sadarbību ar SOK, bažījoties par savu drošību. Turklāt Krievijai būtu izdevīgi "apklusināt" Rodčenkovu. "Ja dr. Rodčenkovs vairs "nebūtu pieejams", korumpētās personas, kas cīnās pret pilnīgu Krievijas diskvalifikāciju, būtu priecīgas," apgalvo jurists. "Kā Rodčenkova advokāts es varu jums pateikt – kad krievi nav aizņemti ar ASV apsūdzēšanu Rodčenkova sazāļošanā, viņi aiz slēgtām durvīm lobē ASV valdības pārstāvjus par viņa izdošanu Krievijai. Ja krieviem tas izdosies, Rodčenkovam drauds spīdzināšana un nāve."

Atbildot Voldenam, SOK izplatīja apziņojumu, kurā noraida advokāta apvainojumus. "SOK kategoriski noraida Voldena kunga apgalvojumus, ka neesam veikuši nekādu rīcību," teikts portāla "insidethegames.biz" rīcībā esošajā paziņojumā. "Mēs noraidām nepatieso apgalvojumu, ka vēlamies, lai Rodčenkovs būtu "ārpus uztveršanas zonas". SOK sadarbojās ar WADA, kas rakstīja Krievijas Olimpiskajai komitejai (KOK) un Krievijas Sporta ministrijai par to, ka Rodčenkovam pienākas ziņotāja aizsardzība. SOK caur saviem juristiem kontaktējas ar Rodčenkova juristiem un nekad nav noraidījuši dialoga iespēju. Tāpat SOK grib norādīt, ka nav tiesīga aizsargāt lieciniekus vai komentēt Krievijā vai ASV pieņemtos tiesas lēmumus."

Kā ziņojām, Rodčenkovam aizmuguriski Krievijā piespriests 10 gadu cietumsods par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu.

2016. gada sākumā ar sirdstrieku 55 gadu vecumā pēkšņi nomira Krievijas Antidopinga laboratorijas vadītājs Ņikita Kamajevs, kurš no amatakopā ar trim citām vadošām amatpersonām atkāpās 2015. gada decembrī pēc tam, kad Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) neatkarīga komisija paziņoja par pastāvīgiem testu noteikumu pārkāpumiem un diskvalificētu sportistu pielaišanu startiem. Amatpersonas atkāpās pēc Vladimira Putina rīkojuma uzņemties atbildību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!