Foto: LETA
Jūrmalas domes deputāts Rolands Parasigs-Parasiņš (NA) vērsies Valsts kontrolē ar aicinājumu izvērtēt Jūrmalas domes finansējuma piešķiršanu dažādiem sporta pasākumiem pamatotību.

Deputāts vērš uzmanību, ka 2018. gadā sešiem tautas sporta pasākumiem katram finansējums piešķirts nedaudz zem 42 000 eiro, kas ir pakalpojumu iepirkumu slieksnis un par ko nevajag rīkot konkursu. Trīs no pasākumiem rīkoja SIA "Alpha Baltic Media", bet pārējos trīs rīkoja trīs dažādi uzņēmumi, kas visi saistīti ar apvienību "Baltijasmaratoni.lv" ("Baltic marathons").

Lai gan "baltijasmaratoni.lv" mājaslapā rakstīts, ka tā ir "starptautiska, sporta mārketinga aģentūra" un "masu sporta pasākumu rīkotājs Baltijā", juridiski šāda biedrība nepastāv. To portālam "Delfi" apliecināja arī Jūrmalas dome. "Baltijasmaratoni.lv ir sporta nozarē atpazīstama mājaslapa, kurā dažādi sporta pasākumu organizatori – dažādas juridiskas personas – ievieto informāciju par dažādiem pasākumiem, kas notiek Latvijā, ne tikai Jūrmalā. Tas ir vienots organizatoru zīmols, savukārt uzņēmums, ar kuru slēdz līgumu par pasākuma rīkošanu, var būt arī cits," teikts Jūrmalas domes atbildē portālam "Delfi".

Lai gan Jūrmalas domes resursos (mājaslapā internetā, sociālajos tīklos) daudz tiek minēta ši organizācija "Baltijasmaratoni.lv", pati pašvaldība atzīst, ka "tieši šai organizācijai – baltijasmaratoni.lv – Jūrmalas pašvaldība nav piešķīrusi līdzekļus pasākumu rīkošanai".

Dažos gadījumos saistībā ar sporta pasākumiem Jūrmalā iepirkums nav publicēts Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā internetā, dažiem arī nav pieejama līgumcena. Parasigs-Parasiņš iesniegumā norāda, ka vienā no pasākumiem – "Jūrmalas skriešanas svētkos" – netika nodrošināta ēdināšana, lai gan tas tika norādīts līgumā.

"Pēc pasākuma, pārstāvot pašvaldības vēlētāju intereses, pieprasīju Jūrmalas domei iesniegt izmaksu atšifrējumu par katru izdevuma pozīciju, lai pārliecinātos, ka nav notikusi naudas izsaimniekošana, kā arī, vai tika finansētas iepirkuma prasības, kuras netika realizētas. Jūrmalas dome atteicās man šādu informāciju sniegt, norādot, ka tā ir ierobežotas pieejamības, tādējādi slēpjot informāciju," iesniegumā norāda deputāts.

Kā novēroja portāls "Delfi", daži no līgumiem slēgti burtiski pēdējās dienās pirms paša pasākuma norises. Savukārt dažiem no pasākumiem, lai gan saņemts ievērojams Jūrmalas domes finansējums, dalība bijusi par maksu.

Jūrmalas dome atbildēs portālam "Delfi" norāda, ka pēdējos gados katrā no šiem sporta pasākumiem bijuši vidēji 3000 apmeklētāju, turpretī Parasiga-Parasiņa iesniegumā apkopotā informācija liecina, ka dalībnieku skaits bijis 544 līdz 1704.

Minot vairākus iespējamos pārkāpumus, Parasigs-Parasiņš lūdz "Valsts Kontroli pieprasīt no Jūrmalas pilsētas domes pasākuma līgumu un finanšu piedāvājumu un veikt izmaksu pamatotības pārbaudi". Tāpat deputāts lūdz VK pārbaudīt, vai Jūrmalas pilsētas domei un tās apakš struktūrvienībām bija tiesības nepiemērot atklātu procedūru iepirkumiem ar nosaukumu "Jūrmalas krāsu skrējiens organizēšana" un "Neatkarības dienas velomaratona organizēšana".

Parasigs-Parasiņš vērš uzmanību uz vēl vienu aizdomīgu faktu saistībā ar vienu no sporta pasākumu rīkotājiem "Creative Beginners". Publiski pieejamā informācija liecina, ka kompānijai 2018. gadā vairākus mēnešus bija nodokļu parāds, tomēr tā tikusi pie Jūrmalas domes iepirkuma, jo, visticamāk, iepirkuma brīdī parāds samaksāts. 9. jūnijā "Creative beginners" rīkoja Jūrmalas velomaratonu, bet trīs mēnešus vēlāk 11. septembrī VID apturēja šīs kompānijas saimniecisko darbību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!