Foto: LETA

Medikamentu "Mildronāts", kurā iekļauta aktīvā viela meldonijs, Pasaules antidopinga aģentūra (WADA) aizliegto vielu sarakstā iekļāvusi, jo tā lietošana pārmērīgi lielās devās ir kaitīga veselībai, sarunā ar aģentūru LETA izteicās bijusī Latvijas Valsts sporta medicīnas centra (VSMC) Antidopinga nodaļas vadītāja Liene Kozlovska, kura patlaban strādā Eiropas Padomes (EP) Sporta nodaļā.

Kā zināms, ar jauno gadu WADA iekļāvusi Latvijā radīto un "Grindeks" ražoto meldoniju aizliegto vielu sarakstā. Pēdējo dienu laikā atklātībā nākusi informācija, ka meldonijs konstatēts vairāku Krievijas sportistu organismā, tostarp arī tenisa zvaigznei Marijai Šarapovai.

"Ar Krievijas sportistiem problēma ir tā, ka pērnā gada nogalē sabruka Krievijas Antidopinga aģentūra (RUSADA). Šāda veida organizācijām ir arī izglītojošā funkcija. Jā, viņi mājaslapā ievietoja informāciju par "Mildronātu", taču ar to nepietiek. Pieļauju, ka tas ir nezināšanas dēļ," teica Kozlovska.

Pērn sportistiem veiktajās analīzēs meldonija klātbūtne organismā konstatēta vairāk nekā 8000 gadījumu, turklāt arī "Mildronāta" izstrādātājs, Latvijas Organiskās sintēzes institūta vadītājs Ivars Kalviņš atklāja, ka aptuveni 17% sportistu, kuriem veiktas dopinga analīzes, konstatēta meldonija klātesamība.

"Protams, ka sportisti to daudz lieto, turklāt izskanējusī informācija ir tikai par datiem, kas ienākuši no laboratorijām. Piemēram, pērn notikušajā Rīgas maratonā daudzi no dalībniekiem bija lietojuši "Mildronātu"," stāstīja Kozlovska. "Šo jautājumu pērn esam pārrunājuši ar "Grindex", informējot kompāniju par medikamenta iekļaušanu aizliegto vielu sarakstā. Tāpat sadarbojāmies arī ar WADA, kura mildronāta iekļaušanu aizliegto vielu sarakstā pamatoja ar to, ka aizliegti ir arī citi medikamenti ar līdzīgu ķīmisko analoģiju," skaidroja Kozlovska.

Medicīnā "Mildronātu" lieto kombinētas terapijas veidā sirds un asinsvadu sistēmas slimību un išēmisku smadzeņu asinsrites traucējumu ārstēšanai.

"Runa nav par to, ka sportisti nedrīkstētu to lietot ārstējoties, ja ārsts medikamentu izraksta. Tomēr tas tiek lietots nenormāli augstās devās, kas jau ir bīstami veselībai, tāpēc no tā vajadzētu izvairīties. Arī citas vielas, kas ir aizliegto vielu sarakstā, mazās devās ir nepieciešamas ārstēšanās nolūkā, tomēr ne lai lietotu lielās devās," uzsvēra speciāliste.

Viņa skaidroja, ka pati drošākā metode ir šo medikamentu lietošanu kontrolēt ar ārstu starpniecību. "Negatīvs pārsteigums bija izskanējusi informācija par to, ka "Mildronāta" aizliegums esot tiesību ierobežojums. Galu galā paši sportisti ir vēlējušies, lai viss notiktu godīgi. Visi zina spēles noteikumus, un tie ir jāievēro. Tā ir vienota pieeja sportam. Dopinga lietošanas ierobežojumi ir tāds pats noteikums," atzina Kozlovska.

Tāpat viņa uzsvēra, ka "Mildronātu" sportisti varēs lietot tikai tādā gadījumā, ja viņiem tiks konstatēta miokarda pārslodze vai citas problēmas, un veselības atgūšanai visatbilstošākais medikaments būs "Mildronāts", kura lietošanai vajadzēs saņemt atļauju. Pēc atļaujas saņemšanas dati par sportistu tiek ievadīti datubāzē. Līdz ar to, ja sportistam kādās sacensībās organismā tiks atrasts "Mildronāts", būs legāls pamatojums tā lietošanai.

"Ne reizi Latvijā nav bijis tā, ka kādam piešķirtā atļauja tiktu noraidīta. Latvijā notiek sadarbība ar Latvijas Ģimenes ārstu asociāciju. Esam runājuši ar ārstiem, un visi zina, kas ir tie medikamenti un kādiem nolūkiem tie jālieto," stāstīja Kozlovska.

Kā zināms, WADA nolēma meldoniju iekļaut aizliegto vielu sarakstā, jo ir pierādījumi, ka sportisti to lieto ar nolūku uzlabot savu sniegumu. Meldonija lietošanas gadījumā sportistiem, ja nav saņemta īpaša atļauja, draud līdz pat četru gadu diskvalifikācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!