Foto: AFP/Scanpix

Vācijas televīzijas kanāls ARD nācis klajā ar kārtējo šokējošo paziņojumu par dopingu vieglatlētikā - viņu rīcībā ir informācija, ka Starptautiskā Vieglatlētikas federācija (IAAF) no krievu sportistiem pieprasījusi kukuļus, lai tiktu noslēptas viņu pozitīvās dopinga analīzes.

ARD izmeklēšanu veica kopā ar vienu no Francijas vadošajiem laikrakstiem "Le Monde".

Nosaukti pagaidām ir seši Krievijas sportisti - garo distanču skrējēja Lilija Šobuhova, soļotāji Valērijs Borčins, Olga Kaņiskina, Vladimirs Kanaikins, Sergejs Kirdjapkins un vidējo distanču skrējēja Jūlija Zaripova, taču lietā iesaistīto skaits ir vēl lielāks, ap 23 cilvēkiem. ARD apgalvo, ka no vieglatlētiem ir pieprasīts no 300 līdz 700 tūkstošiem eiro, un IAAF ļāva viņiem piedalīties sacensībās, ignorējot aizdomīgas dopinga analīzes.

Iepriekšējā IAAF prezidenta Lamīna Djaka korupcijas shēmā starpnieks starp federāciju un sportistiem bija bijušais Krievijas Vieglatlētikas federācijas (KVF) prezidents un IAAF mantzinis Valentīns Balanhičevs. Pēc ARD rīcībā esošās informācijas, Djaks caur Balanhičevu saņēmis pusotra miljona eiro.

Par šo mediju atradumiem ir ierosināta izmeklēšana Parīzes prokuratūrā.

Balanhičevs šīs vācu televīzijas kanāla ziņas nodēvējis par vēlmi "iesildīt publiku" pirms Maklārena otrā izmeklēšanas ziņojuma publiskošanas.

"Viņi no gaidāmā Maklārena ziņojuma taisa šovu," aģentūra TASS citē bijušu KVF prezidentu. "Acīmredzot, tie, kas šo ziņojumu gatavo, negaida, ka tas tiks pieņemts atplestām rokām, tāpēc sagatavo sabiedrības viedokli. Tāpēc ARD publikācija ir gatavošanās nākamajam šovam, paredzēta, lai uzturētu interesi par ziņojumu un izraisītu kārtējo dopinga skandālu."

"Tas izprovocēts Eiropas mediju sistēmas ietvaros, tā viņi strādā. Vai tad nebija zināms, ka viņi ir diskvalificēti? Pacēla "vecu maitu", kas jau sen plaši apspriesta presē," piebilst Balanhičevs. "Neviens neliedz veikt žurnālistiskus pētījumus, taču tik ilgi atgremot vienu un to pašu - tas ir par daudz."

Kā ziņots, visi minētie seši Krievijas vieglatlēti ir diskvalificēti par dopinga lietošanu, bet pret Laminu Djaku ir ierosināta izmeklēšana par koruptīvām darbībām, esot IAAF vadībā.

9. decembrī apsolīts Kanādas jurista un neatkarīgās izmeklēšanas grupas vadītāja Ričarda Maklārena otrais ziņojums par dopingu Krievijas sportā. Kā zināms, pēc pirmā ziņojuma tika diskvalificēta KVF, izslēdzot šīs valsts sportistus no vieglatlētikas aprites.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!