Pēc aizvadītā gada dopinga skandāliem, kuros tika iesaistīti vairāki vadošie Latvijas sportisti, šis gads sākās ar visskaļāko no tiem - aizliegtā preparāta nandrolona lietošanā tika pieķerts viens no Latvijas reālākajiem pretendentiem uz godalgu Soltleiksitijas Olimpiskās spēlēs bobslejists Sandis Prūsis.
Pozitīvas bijušas Prūša dopinga A proves analīzes, kuras nodotas 2001.gada 9.novembrī Parksitijā. Tiek pieļauts, ka dopings varēja būt uztura bagātinātājos, ko lietojis sportists.

Aizvadītā gada laikā dopinga skandālos tika iesaistīti četri Latvijas vadošie sportisti - pieccīņnieks Deniss Čerkovskis, vieglatlēts Staņislavs Olijars, riteņbraucējs Andris Naudužs un svarcēlājs Viktors Ščerbatihs.

Olijaram no diskvalifikācijas izdevās izvairīties

No diskvalifikācijas izvairīties izdevās Latvijas barjerskrējējam Staņislavam Olijaram, jo novembrī Starptautiskā vieglatlētikas federāciju asociācija (IAAF) padomes sēdē nolēma, ka viņu nevar atzīt par vainīgu iespējamajā dopinga lietošanā.

IAAF nonākusi pie šāda lēmuma, jo dopinga analīzes Olijaram veica Latvijas Olimpiskā vienība, kas nav IAAF atzīta organizācija.

Aizliegtā preparāta nandrolona metabolītus Latvijas rekordista 110 metru barjerskrējienā organismā analīzes uzrādīja pēc Latvijas Olimpiskās vienības (LOV) ierosinājuma veiktajā dopinga pārbaudē 2001.gada maija beigās.

Par Olijara dopinga analīzes rezultātiem sabiedrībai tika paziņots dažas dienas pirms Eiropas junioru (U-23) čempionāta sākuma Amsterdamā, kas notika no 12. līdz 15.jūlijam.

"Mēs esam profesionāļi un ar muļķībām nenodarbojamies," laikrakstam "Neatkarīgā Rīta Avīze" sacīja vieglatlēta māte un trenere Ludmila Olijare. "Staņislavs nepārtraukti atrodas pasaules sacīkšu apritē un daudzas reizes ir izgājis gan vietējās, gan starptautiskās federācijas dopinga kontroles. Lietot dopingu pirms sacīkstēm - tas ir neprāts."

Latvijas Vieglatlētikas savienība (LVS) augustā nolēma sportistu, kurš apstrīdēja dopinga analīžu procesa likumību, attaisnot. Pēc šī LVS lēmuma tika atcelts aizliegums Olijaram piedalīties sacensībās, bet LVS lēmums tika nosūtīts IAAF, kas šo lietu pārskatīja, tomēr diskvalifikāciju sportistam nepiesprieda.

Ščerbatihs pēc diskvalifikācijas trenēšoties vēl niknāk

2001.gada oktobrī kļuva zināms, ka Starptautiskā svarcelšanas federācija Ščerbatiham piespriedusi diskvalifikāciju uz diviem gadiem - līdz 2003.gada 1.septembrim.

Pozitīvas bija dopinga analīzes, ko Ščerbatihs nodevis Labas gribas spēlēs, kur izcīnīja trīs medaļas - zelta godalgu raušanā, bronzu - grūšanā, bet kopvērtējumā ieguva sudrabu.

Ščerbatihs atzina, ka sportu pamest negrasās un sacensībās varētu atgriezties īsi pirms 2003.gada pasaules čempionāta Vankūverā, kur sadalīs ceļazīmes uz 2004.gada Olimpiskajām spēlēm Atēnās.

"Tas tikai vairos manu apņemšanos trenēties vēl niknāk. Svarcelšanu noteikti nepametīšu," laikrakstam "Neatkarīgā Rīta Avīze" atzinis Ščerbatihs, kurš apelāciju nolēma neiesniegt.

Pieccīņnieku Čerkovsku diskvalificēja uz diviem gadiem

2001.gada maijā pozitīvas izrādījās pieccīņnieka Čerkovska dopinga analīzes. Starptautiskās modernās pieccīņas federācijas arbitrāža sportistu diskvalificēja uz diviem gadiem. Latvijas Olimpiskās vienības (LOV) direktors Andris Konrads laikrakstam "Diena" uzsvēra, ka vaina jāuzņemas sportistam: "Man jau bija nelielas aizdomas, ka kaut kas nav īsti kārtībā, jo Čerkovskim strauji progresēja rezultāti peldēšanā."

Sezonas sākumā pēc Šveices daudzdienu velobrauciena dopinga analīzes nodeva Naudužs. Riteņbraucēja organismā atklāts aizliegtais preparāts nandrolons. Pēc Latvijas Riteņbraukšanas federācijas ģenerālsekretāra Kaspara Lūša sacītā, Naudužs pieļaujot, ka aizliegtie preparāti varēja būt amerikāņu pārtikas piedevās, kuras viņš lietojis, un pats riteņbraucējs noliedzot, ka būtu lietojis aizliegtos preparātus.

Airētāju Reinholdu diskvalificē uz mūžu

2001.gada maijā Sidnejas Olimpisko spēļu laikā dopinga lietošanā pieķerto airētāju Andri Reinholdu Starptautiskā airēšanas federācija (FISA) diskvalificēja uz mūžu. Oktobrī Starptautiskā arbitrāžas tiesa noraidīja Reinholda apelāciju.

Olimpisko spēļu laikā Reinholda pirmajā analīžu paraugā tika konstatēta aizliegtā preparāta nandrolona klātbūtne, tā koncentrācija četras reizes pārsniegusi pieļaujamo normu. Arī otrajā paraugā nandrolona līmenis bijis līdzīgs. Ierodoties Austrālijā, visiem Latvijas olimpiešiem tika veiktas dopinga pārbaudes. Latvijas olimpieši atzina, ka gadījumā, ja triju nedēļu laikā pēc pirmās pārbaudes sportists būtu lietojis aizliegtos preparātus, to koncentrācijai vajadzēja būt simtiem reižu lielākai.

Kopā ar Latvijas Olimpiskās vienības speciālistiem Reinholds veica vairākas pārbaudes Maskavas un Stokholmas laboratorijās, un kādā no pārbaudēm noskaidrojās, ka sacensībām tuvinātos apstākļos nandrolona līmenis viņa organismā paaugstinās dabisku fizioloģisko procesu ceļā.

"Manuprāt, argumenti, kurus izmantoju, lai paskaidrotu, kāpēc Sidnejā izdarītajās analīzēs nandrolona līmenis varēja četras reizes pārsniegt pieļaujamo normu, bija pietiekami spēcīgi. Taču FISA noteikumi paredz tikai divas iespējas - sportista pilnīga attaisnošana vai mūža diskvalifikācija. Iespējams, federācija negribēja riskēt ar attaisnojošu spriedumu," laikraksts "Diena" citē Reinholdu.

2000.gada decembrī savukārt kļuva zināms, ka Starptautiskā bodibildinga federācija uz diviem gadiem diskvalificējusi Latvijas kultūristu Valdi Meikališu, kurš dopinga lietošanā pieķerts oktobrī, pasaules čempionātā bodibildingā amatieriem.

No Latvijas sportistiem dopinga lietošanā pieķerti tikuši ir arī bijušais Eiropas rekordists, lodes grūdējs Jānis Bojārs un trīssoļlēcēja Gundega Sproģe.

SOK aicināja sportistus uzmanīties

Starptautiskā olimpiskā komiteja (SOK) jau 2000.gada decembrī nosūtījusi dažādu sporta veidu federācijām brīdinājumu, ka atsevišķos uztura bagātinātājos, ko sportiskās formas saglabāšanai lieto sportisti, var būt dopingi.

SOK vēstulē aicina sportistus uzmanīties, lietojot dažādus uztura bagātinātājus, jo gadījumā, ja šajos preparātos atrodas dopings, un gadījumā, ja dopinga kontroles laikā sportista organismā tiek atrastas šīs aizliegtās vielas, pilna atbildība par notikušo jāuzņemas pašam sportistam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!