Foto: Publicitātes foto

Pirmdien – 23.aprīlī, savu deviņdesmito gadadienu atzīmēs Latvijas Olimpiskā komiteja (LOK). Svinīgais pasākums pulksten 18:30 notiks Rīgā, kinoteātrī „Splendid Palace” ar speciālu - Latvijas Olimpiskajiem panākumiem veltītu, dokumentālas filmas „Olimpiskās balsis un atbalsis” pirmizrādi, kas tās pašas dienas vakarā tiks demonstrēta arī Latvijas Neatkarīgajā televīzijā (LNT) un TV5, kā LOK dāvana visiem Latvijas iedzīvotājiem un īpaši olimpiešiem Olimpiskajā jubilejā.

„LOK dibināšana 1922.gadā Latvijas atlētiem atvēra Olimpisko spēļu durvis, ļaujot ar savu karogu startēt Olimpiskajās spēlēs,” uzsver LOK prezidents Aldons Vrubļevskis. „LOK deviņdesmitgade ir pamats turpmākajam darbam un panākumiem Olimpiskajā kustībā, kas iespējams tikai kopīgi ejot līdzi laikam un attīstoties. Tas ir bijis un arī būs viens no LOK darbības stūrakmeņiem – Latvijas sporta sistēmas vienotības stiprināšana un attīstības veicināšana nākamajām paaudzēm, sportam un Latvijai.”

LOK svinīgajā pasākumā un filmas pirmizrādē piedalīsies Latvijas Valsts prezidents Andris Bērziņš, Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, Ministru prezidents Valdis Dombrovskis, par sporta nozari atbildīgais izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis, kā arī Olimpieši, LOK darbības atjaunotāji, Olimpisko sporta veidu federāciju pārstāvji, Nacionālās sporta padomes locekļi un citi LOK sadarbības partneri, draugi un atbalstītāji.

Filmas veidotāji, nepilnu stundu garajā vēstījumā, iezīmēs būtiskākos Latvijas sasniegumus Olimpiskajā kustībā simts gadu garumā, un piedāvās redzējumu tam, kā Latvijas Olimpiskie panākumi pagātnē sasaucas ar mūsu Olimpiešu panākumiem mūsdienās. Filmā būs skatāmi unikāli Olimpiskās kustības vēstures kadri; redzami sportisti, kas Latvijas vārdam liek skanēt pasaulē, viņu kritieni un kāpumi ceļā uz Olimpa smaili.

„Filmu caurvij mūsu Olimpiešu ceļš cauri gadiem - no Jāņa Daliņa un Jāņa Lūša sasniegumiem, līdz pat notikumiem Londonas Olimpisko spēļu priekšvakarā,” stāsta Aldons Vrubļevskis. „Filma meklē atbildes uz jautājumu - kā tas var būt, ka Latvijā, kurā dzīvo mazliet vairāk nekā 2 miljoni iedzīvotāji, ir tik lieli Olimpiskie panākumi, jo šajos gados esam varējuši izcīnīt 80 Olimpiskā kaluma medaļas! Tas viss ceļ tautas pašapziņu, tas palīdz parādīt Latviju pasaulei pozitīvā un mūsdienīgā skatījumā, jo mēs spējam konkurēt un būt pirmie un labākie pasaulē daudzās lietās. Tas ir jānovērtē un par to ir jārunā, un filmā par to tiek runāts.”

„Olimpiskās balsis un atbalsis” līdz skatītājiem nonākušas pateicoties profesionālam radošās grupas kolektīvam, kuru veidoja LOK un LNT. Filmas producents ir Andrejs Ēķis, scenārija autori Guntis Keisels un Dainis Caune, izpildproducents Pāvils Raudonis, režisore Ilze Šņore, montāžas režisors Arturs Nikolajevs, komponists Aigars Grāvers.

23.aprīlī filma būs skatāma LNT pulksten 20:40 (latviešu valodā), bet TV5 kanālā pulksten 22:30 (krievu valodā).

Svinīgā pasākuma laikā „Splendid Palace” būs publiski apskatāma arī Ineses Jaunzemes 1956.gada Olimpiskajās spēlēs Melburnā izcīnītā zelta medaļa šķēpa mešanā – pirmā Olimpiskā zelta medaļa Latvijas sporta vēsturē, kuru LOK glabāšanā nodeva LOK Izpildkomitejas loceklis Kirovs Lipmans.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!