Foto: LETA
Savulaik par pasaules čempionu kļuvušais Edgars Bertuks, kā arī Līga Valdmane sestdien Līgatnes novadā Skaļupēs kļuva par valsts čempioniem vidējās distances sacensībās.

Sacensības pulcēja 650 orientieristu, padarot tās par vienām no dalībnieku skaita ziņā viskuplāk apmeklētākajām sacensībām šogad. Elites grupā Bertuks, kurš pārstāv "Alūksne-Ape" klubu, 36 dalībnieku konkurencē, startējot visiem labākajiem valsts orientieristiem, 5,8 kilometru garajā distancē finišēja pēc 41 minūtes un 32 sekundēm. Viņš par valsts čempionu vidējā distancē atkal kļuva pēc 11 gadu pārtraukuma.

Tikmēr sudraba medaļu, līderim zaudējot pusminūti, ieguva Andris Jubelis ("Mežmalas"/"Madona"), bet trešais palika Artjoms Rekuņenko ("Azimuts-Sm"/BJSS). "Uz Latvijas čempionātu ierados ar pozitīvu noskaņojumu, jo pēc startiem Pasaules kausā sajutu, ka sportiskā forma uzlabojas, sevišķi treniņos, ko aizvadīju ar citām izlasēm. Tas ļāva man ierasties šeit ar labām cerībām uz labu skrējienu. Zināju, ja man tas izdosies, arī rezultāts neizpaliks. Distances sākuma daļa varbūt nebija tik veiksmīga, pieļāvu divas 30 sekunžu kļūdas un vienu mazāku 20 sekunžu kļūdu, toties tas lika man vairāk koncentrēties, saņemties un tajos momentos, kur nepieciešams, atkal savu ātrumu nedaudz piebremzēt," Latvijas Orientēšanās federācija (LOF) citē Bertuku, kurš 2012.gadā kļuva par pasaules čempionu vidējā distancē.

"Līdz distances beigām kļūdījos minimāli, tikai dažas piecu līdz desmit sekunžu kļūdas, kas šajā apvidū ir pieļaujamas un bez tām noskriet nevar. Apvidus bija pietiekami sarežģīts, pietiekami zaļš, būtībā atbilstošs vidējās distances prasībām," sacīja vidējās distances čempions.
Zīmīgi, ka jau pirmdien Bertuks devās uz Somiju, kur viņam Turku pilsētas klīnikā otrdien plānota operācija kājas saitei.

Tikmēr dāmām Valdmane (ZVOC-VBSS) 15 dalībnieču konkurencē distanci veica 39 minūtēs un 14 sekundēs, pēc divu gadu pārtraukuma atkal kļūstot par valsts čempioni šajā distancē.
Otrā palika Sandra Grosberga (CPSS/"Meridiāns"/"Pārgauja"), kura uzvarētājai zaudēja deviņas sekundes, bet bronzu izcīnīja viņas komandas biedrene Kristīne Bertuka, distanci veicot 45 minūtēs 14 sekundēs.

"Nekādas izteiksmīgas kļūdas nepieļāvu, kaut sākuma daļā šķita, ka pārāk lēni pārvietojos pa mežu. Sarežģītas bija daudzas mazās bedrītes, kur neredzēju to punktu - pat piecu metru attālumā punktu bija grūti ieraudzīt, un tur arī dažas sekundes pazaudēju. Bet principā diezgan precīzi veicu distanci. Beigās deviņas sekundes tikai biju Sandrai priekšā finišā, kaut radio punktā tā bija pusminūte," pēc starta atzina Valdmane.

Savukārt svētdien turpat Līgatnē notikušajās komandu sacensībās, kurās startēja 168 vienības, elites grupās pārliecinošas uzvaras izcīnīja favorītkomandas. Vīriem labākie bija Saldus OK ar Ati Rešķi, Kristapu Jaudzemu un Rūdolfu Zērni sastāvā, bet dāmām uzvarēja CPSS/"Meridiāns"/"Pārgauja" komanda, kurā startēja Kristīne Bertuka, Zanda Abzalone un Sandra Grosberga.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!