Foto: F64
BMX riteņbraukšanas trase ir 2016.gadā Brazīlijas pilsētā Riodežaneiro gaidāmās Olimpiādes pirmā pabeigtā sporta arēna, ziņo organizatori.

BMX trase tika atklāta aizvadītās nedēļas nogalē. Tās būvniecība aizsākās pērn jūlijā, taču tika pabeigta kā pirmā sporta halle no visām plānotajām ēkām. Kopā šogad plānots pabeigt vēl sešas arēnas.

Pirmās sacensības šajā trasē paredzētas šī gada oktobrī, kad tā uzņems "International BMX Cycling Challenge" sacensības.

Kopējā trases platība ir apmēram 4000 kvadrātmetru. Vīru sacensības norisināsies vairāk nekā 400 metrus garā trasē, bet sievietēm sacensības notiks vairāk nekā 350 metrus garā distancē. Trases kalniņi novietoti desmit metru attālumā viens no otra, tādējādi liekot katram sportistam izvēlēties sev piemērotu stratēģiju - drošāku un lēnāku vai bīstamāku un ātrāku braukšanu.

Sēdvietas būs 7500 skatītājiem.

"X-Park", kur atrodas BMX trase, ir Deodoru olimpiskā parka sastāvdaļa, kas ir otrais lielākais sporta centrs gaidāmajās olimpiskajās spēlēs. Deodoru parkā risināsies 11 olimpiskie un četri paraolimpiskie notikumi.

Pagājušā gada jūnijā BMX riteņbraucējiem sākās 2016.gada Riodežaneiro olimpisko spēļu kvalifikācija, kas ilgs divus gadus. Šajā kvalifikācijas ciklā sportisti pelna UCI ranga punktus, kas tālāk veido arī Nāciju rangu. Tieši Nāciju rangs būs kritērijs, pēc kura noskaidros to, cik vietu 2016.gada olimpiskajās spēlēs pienāksies valstīm. Maksimums, ko varēs iegūt katra nācija, būs trīs vietas, tomēr šoreiz tās saņems tikai četras, nevis piecas valstis, kā tas bija iepriekš.

Vēl pēc rezultātiem 5.-7.vieta saņems divas ceļazīmes, bet 8.-13.vieta - vienu.

Pasaules ranga līdere ar 3115 punktiem ir Nīderlande, kamēr otrā ar 2852 punktiem ir Austrālija. Tikmēr Latvija ar 1563 punktiem ir septītā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!