Foto: F64

Latvijas bokseris Mairis Briedis ļoti nopietni gatavojas janvārī Rīgā gaidāmajai Pasaules boksa supersērijas pirmā smagā svara kategorijas pusfināla cīņai pret ukraiņu bokseri Oleksandru Usiku, treniņos Spānijā ieguldot lielu darbu, tāpēc jau tagad jūtams, ka viņš kļuvis spēcīgāks, ceturtdien žurnālistiem sacīja Brieža treneris Sandis Kleins.

Brieža un Usika duelis norisināsies 27.janvārī "Arēnā Rīga", bet cīņas uzvarētājs supersērijas finālā tiksies ar kubieti Junieru Dortikosu vai krievu Muratu Gasijevu.

"Diez vai tuvākajā nākotnē Latvijā atkal cīnīsies divi pasaules čempioni. Tāpēc pašlaik gatavojamies ārpus Latvijas, neko nedomājam tālāk, gatavojamies vienīgi šai cīņai," sacīja Kleins, sakot, ka Briedis jau sestdien dosies atpakaļ uz Spāniju, turpinot gatavošanos. "Latvijā, visticamāk, atgriezīsimies 21.janvārī. Esam uz divām dienām izsitušies no treniņu ritma, bet neko darīt, varbūt tieši to vajag morālajai gatavībai."

Kleins uzsvēra, ka Brieža gatavošanās cīņai ar Usiku sanākusi par divām nedēļām garāka nekā pirms iepriekšējiem latvieša dueļiem.

"Cīņas laiks par divām nedēļām pārcēlās no 13. uz 27.janvāri. Tāpēc sanāca izdarīt par divām nedēļām lielāku darbu, bet jau tagad redzams, ka tas padarījis Mairi spēcīgāku. Trenējamies kalnos, kas Mairim ir pirmoreiz. Trīsreiz nedēļā skrienam kalnā. Viss notiek pavisam citādāk, arī sparingu sākām jau šonedēļ, kas ir ātrāk nekā parasti. Galvenais, ka cīņa nenotiks ASV, jo tad būtu jāsatraucas par laika joslām, bet bijām gatavi arī braukt uz Ukrainu," atklāja treneris.

Jau vēstīts, ka Briedis septembrī supersērijas ceturtdaļfinālā pēc punktiem pieveica Maiku Peresu no Kubas, aizstāvot Pasaules Boksa padomes (WBC) čempiona jostu. Tikmēr Usiks savā ceturtdaļfinālā pārspēja vācieti Marko Huku, nosargājot Pasaules Boksa organizācijas (WBO) čempiona jostu. Zīmīgi, ka WBC čempiona titulu Briedis ieguva tieši uzvarot Huku.

"Sapratām, ka ar pirms Peresa cīņas ieguldīto darbu ir par maz, tāpēc tagad darbojamies pavisam citādāk. Darām par 100% vairāk nekā iepriekš. Iepriekšējā cīņā nekas neizdevās - tad nometne bija īsāka, saraustīta, Mairis bija "uzvilcies" un neko nevarēja parādīt. Ja viņš boksēs kā pret Peresu, būs tā kā Hukam (cīņā pret Usiku)," klāstīja Kleins.

Treneris norādīja, ka Briedim sparingpartneros ir sarunāti spēcīgi pretinieki.

"Sparingā gaidāmi ļoti nopietni puiši, arī spēcīgi amatieri, jo Oleksandrs boksē amatieru stila boksā, bet 12 raundus. Redzēsim Mairi pavisam citādāku. Oleksandrs vadās pēc Maira pēdējās cīņas, labi, ka viņš tajā cīņā neko daudz neparādīja," piebilda Kleins.

Arī Usikam esot vājās vietas, kuras Briedis centīsies izmantot.

"Usika vājās vietas redzēsiet cīņā. Katram tādas ir. Viņš mums ir neērtākais un grūtākais pretinieks. Viņam nav izteikta vājā vieta. Šī būs divu pasaules čempionu cīņa, Usiks dominējis katrā savā profesionālajā cīņā - duelis būs ļoti skatāms, nebūs tāda cīņa kā ar Huku," uzskata Kleins.

Viņš arī piebilda, ka Brieža prātu šobrīd nenodarbina nekādi citi blakusapstākļi, tikai gaidāmā cīņa.

"Mēs esam palikuši kā kolhoznieki - tikai guļam un trenējamies, 24 stundas dienā esam kopā. Nedzīvojot komforta zonā visu laiku esi uz noguruma fona un cīņas diena būs kā svētki. Mēs nesvinēsim Jauno gadu, mums svētki būs 27.janvārī. 31.decembrī desmitos treniņš, 1.janvārī visas zāles Spānijā ciet, jo viņi svin svētkus, bet esam jau sarunājuši, ka speciāli mums atvērs," Briedi atpūta negaida arī gadu mijā.

Liela daļa boksa ekspertu par gaidāmās cīņas favorītu uzskata Usiku, taču tāda nostāja Briedim var nākt tikai par labu.

"Tas, ka Oleksandru uzskata par favorītu, noņem slogu un nedaudz atvieglo. Par Usika cīņas plānu viss skaidrs - viņš pirmajā raundā uzņems sesto ātrumu un strādās. Ja tu paņemsi viņa tempu un nestrādāsi septītajā, tad tu zaudēsi. Tur viss ir skaidrs. Jābūt pirmajam numuram, cīņa ir jādiktē Mairim. Ja viņš to varēs izdarīt, tad Oleksandram būs problēmas. Ja nevares, tad Mairim būs problēmas. Mēs šobrīd atstrādājam visas taktikas - pirmā numura lomu, otrā numura, jaunus klinča paņēmienus. Vajag, lai viss notiktu automātiski. Ticu, ka varam uzvaret Usiku, tikai jāsagatavojas," optimistisks bija Kleins.

Pašlaik 32 gadus vecais Briedis savas profesionāļa karjeras laikā izcīnījis uzvaras visās 23 cīņās, 18 gadījumos panākumu gūstot ar nokautu. Savukārt 30 gadus vecais Usiks uzvarējis visās 13 cīņās, tostarp 11 ar nokautu. Ukrainis šajā turnīrā tiek uzskatīts par galveno favorītu.

Usiks 2012.gadā kļuva par Londonas olimpisko spēļu čempionu, triumfējot smagsvaru svara kategorijā.

Tikmēr otrā pusfinālā Dortikoss ar Gasijevu 3.februārī spēkosies Sočos "Boļšoi" arēnā, kur 2014.gadā notika olimpisko spēļu hokeja turnīrs.

Pasaules Boksa asociācijas (WBA) čempions Dortikoss ceturtdaļfinālā pārspēja krievu Dmitriju Kudrjašovu, savukārt Starptautiskās Boksa federācijas (IBF) čempions Murats Gasijevs no Krievijas uzveica poli Kšištofu Vlodarčiku.

Fināls nākamā gada maijā risināsies Saūda Arābijas pilsētā Džidā.

Supersērijas čempions ne tikai iegūs Muhameda Ali vārdā nosauktu balvu, bet arī kļūs par visu četru prestižāko pasaules čempiona jostu īpašnieku, pie viena nopelnot iespaidīgu naudas balvu, kas mērāma vairākos miljonos dolāru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!