Foto: LETA

Līdzīgi kā Sandim Ozoliņam pēc Stenlija kausa izcīnīšanas kopā ar Nacionālās hokeja līgas (NHL) klubu Kolorādo "Avalanche", arī bokserim Mairim Briedim pēc Pasaules Boksa padomes (WBC) čempiona jostas iegūšanas naudas balva par izcilu sasniegumu sportā nepienāksies.

Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) pēc koalīcijas partiju sanāksmes sacīja, ka prēmiju tomēr piešķirs un jautājumu risinās, vēsta aģentūra LETA.

Ierosinājumu prēmēt Briedi izteikusi nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK.

Premjers sacīja, ka izglītības un zinātnes ministram Kārlim Šadurskim (V) tiks nodota visas koalīcijas vēlēšanās, lai jautājums par Brieža panākumiem tiktu virzīts izskatīšanai tuvākajā Nacionālajā sporta padomes sēdē un pēc tam arī prēmijas piešķiršanai.

Briedis sestdien Dortmundē pieveica Vāciju pārstāvošo Marko Huku un izcīnīja pasaules čempiona jostu WBC versijā, kā arī Starptautiskās Boksa organizācijas (IBO) titulu pirmajā smagajā svarā. Kā norādīja Latvijas boksera pārstāvji, šī sportistam bijusi līdz šim ienesīgākā cīņa profesionālajā boksā, bet, visticamāk, nākamajās cīņās viņa prēmijas krietni pieaugs.

Brieža panākums saviļņoja Latvijas sabiedrību, izpelnoties sen neredzētu ažiotāžu arī sociālajos tīklos. Tomēr viens no lielākajiem sportiskajiem panākumiem Latvijas vēsturē pēc neatkarības atjaunošanas, iespējams, paliks bez valsts prēmijas, jo to neparedz Ministru kabineta (MK) apstiprinātie noteikumi.

"Naudas balvas piešķir par sasniegumiem, kas izcīnīti oficiālajās starptautiskajās klātienes sporta sacensībās, kuras ir iekļautas attiecīgās starptautiskās sporta federācijas sacensību kalendārā, ja minētā sporta federācija ir atzīta Starptautiskajā Olimpiskajā komitejā (SOK) vai Starptautiskajā Paralimpiskajā komitejā (IPC) vai ir Starptautisko sporta federāciju asociācijas (Sport Accord) biedre," teikts MK noteikumos.

SOK un "Sport Accord" atzīta ir Starptautiskā boksa asociācija (AIBA), tomēr profesionālais bokss nav tās sastāvā un ir sadrumstalojies daudzās organizācijās, kuru ietvaros izcīna savus pasaules čempiona titulus. AIBA sastāvā nav neviena no pasaulē vadošajām četrām profesionālā boksa organizācijām – WBC, Starptautiskā boksa federācija (IBF), Pasaules boksa asociācija (WBA) un Pasaules boksa organizācija (WBO).

"Naudas balvas par izciliem sasniegumiem sportā piešķir nevis pēc ažiotāžas vai popularitātes sabiedrībā, bet pēc Ministru kabinetā apstiprinātiem noteikumiem. Valdības noteikumi paredz konkrētu kārtību, kādā balva piešķirama. Jautājums – vai šis bija pasaules čempionāts? Tad atbilde ir – nebija," skaidro Izglītības un zinātnes ministrijas valsts sekretāra vietnieks, Sporta departamenta direktors Edgars Severs. "Tā bija cīņa par pasaules čempiona titulu attiecīgi vienā no daudzajām pasaules boksa organizācijām. To faktiski uzskata par profesionālo boksu. Līdzīgi sasniegumi Latvijas sportā nav bijuši un šī ir unikāla situācija. Tomēr pēc šobrīd spēkā esošās kārtības, par šādu čempionu jostu valdības balva par izcilu sasniegumu sportā nepienākas."

IZM pārstāvis gan norāda, ka "mēs esam gandarīti un priecīgi par tautieša sasniegumu, ko novērtē sabiedrība". Tuvākā laikā IZM rosinās paaugstināt kritērijus, par ko var saņemt naudas balvas, tomēr arī jaunajā kārtībā Briedis pie prēmijas nevarētu tikt, bilst Severs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!